Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Mladi Srbin nije slučajno došao do najbolje lige na svetu

Košaršaš Oklahome i potencijalni srpski reprezentativac Aleksej Pokuševski igra odlično u završnici regularnog dela NBA lige.

Pokuševski se dosta mučio početkom sezone, ali sada već duže od mesec dana igra košarku na koju treba obratiti pažnju.

PROČUTAJTE JOŠ:

Njemu je ovo druga sezona u najjačoj ligi na svetu, a važi za jednu od tri tihe zvezde u usponu. Preostale dve su Džonatan Kuminga iz Golden Stejt Voriorsa i Kobi Vajt iz Čikaga. Tu procenu izneo je nedavno specijalizovani košarkaški portal „Basketballnews“, a autor teksta je Itan Fuler.

Aleksej ove sezone prosečno beleži 7,5 poena uz 5,1 skok i dve asistencije po meču. Ipak, primetno je da su njegove brojke znatno narasle u martu mesecu.

Proteklog meseca odigrao je čak 15 mečeva na kojima je imao tri dabl-dabl učinka, protiv Majamija, Portlanda i Jute, koji važe za jake timove u NBA ligi.

Prosečno je beležio 12,2 poena uz 7,3 skoka i 4,1 asistenciju po meču tokom marta, a neki od njegovih poteza zadivili su ceo košarkaški svet.

Po ko zna koji put pokazao je mogućnosti da igra na svakoj poziciji od 1 do 5, a čak 11 puta mu je šut iz igre bio na iznad 40 odsto.

Iako ima širok dijapazon mogućnosti, Pokuševski misli da se najbolje snalazi na poziciji beka ili krila.

„Ja stvarno neću prvi da se ograničavam, verujem ni trener ni tim. Mogu da igram, u budućnosti pogotovo, kada ojačam fizički, biće sve lakše sigurno za mene, i 1, 2, 3 i 4. Sad, najbolje je da trener odluči, na meni je da radim ono što mi trener zada. Zavisi od tima, ja bih voleo da igram različite pozicije“, istakao je Pokuševski u intervjuu za Nova.rs.

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

Ipak, pre samo nekoliko meseci ili bolje reći nedelja, Pokuševski je igrao u Razvojnoj ligi, a selidba tamo mu nije nimalo strana.

Prošle sezone doživeo je istu stvar, a ove godine ga je uprava nekoliko puta „šetala tamo-amo“. To se ispostavilo kao produktivno, jer mladi Srbin onda po pravilu zaigra bolje.

„Vratilo se samopouzdanje, osećam se bolje na terenu, mnogo bolje i sigurnije posle Dži lige, koja mi je dosta pomogla u tom delu, da igram smirenije i čitam igru bolje i u napadu i u odbrani. Moram da nastavim da se trudim na terenu i zaslužim minutažu, ostalo će doći sa zalaganjem“, rekao je Aleksej u intervjuu za Nova.rs.

Od februara pa sve do sada poverenje trenera Oklahome Marka Dagnolta u Pokuševskog sve je više raslo. Iako nije prva, a ni druga opcija u napadu, Poku se ne libi da preuzme neki bitan šut ili proigra igrača bez gledanja.

Foto: AP Photo/Craig Mitchelldyer

Zavredio je poštovanje i selektora srpske reprezentacije Svetislava Pešića, koji je nedavno bio u Americi i razgovorao sa talentovanim Srbinom. Još uvek je neizvesno da li će Aleksej odlučiti da igra za Srbiju na narednom Evropskom prvenstvu, ali je nesumnjivo da će nastup u reprezentaciji doći kad-tad.

Prošle godine Pokuševski je odustao od reprezentacije zbog želje da se u fizikalijama najviše spremi za NBA ligu, a sada će imati priliku da u nastavku sezone najjače lige na svetu pokaže i da zaslužuje poziv Pešića.

Procenti su bolji nego ranije i na Pokuševskom je da nastavi da se podiže, jer Oklahoma i dalje predstavlja tim u reizgradnji u kom nema veliki rezultatski pritisak, već samo priliku da se individualno usavršava i napreduje.

I dok su neki drugi igrači bili u prvom planu na startu tekuće sezone, svestrani Srbin bi trebalo da bude jedna od većih zvezda tima u narednoj. Za sada nema naznaka da će Oklahoma promeniti politiku i da će mlade igrače, pretežno strance, zameniti nekim iskusnijim.

To je prava prilika za Pokuševskog da se nametne kao vođa nove generacije i da uz igrače kao što su Šaj Gildžus Aleksander i Teo Maledon podigne Oklahomu na nivo tima koji će biti konkuretan bar za nastup u plej-ofu.

BONUS VIDEO Jokićev drugar o Nikolinom početku i basketu iz detinjstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram