Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Spektakl u Litvaniji pripao Žalgirisu

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Žalgirisa u Kaunasu sa 103:98 nakon produžetka u zaostalom meču 21. kola Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

Pred početak meča, igrači litvanskog tima držali su transparent na kome je pisalo „Zaustavite rat“, dok crveno-beli košarkaši nisu učestvovali u tome i zbog toga su dobili zvižduke domaćih navijača.

Žalgiris je tokom celog prvog poluvremena diktirao tempo, a crveno-beli su samo na mahove uspevali da zaprete. U drugom poluvremenu priča se okrenula i Zvezda je uspela da se vrati iz zaostatka od 15 poena.

Crveno-beli su bili pred pobedom, na sedam sekundi do kraja Davidovac je pogodio jedan od dva penala, ali je Kris Kavano pogodio trojku sa zvukom sirene za produžetak.

U dodatnih pet minuta Žalgiris je bio bolji, a junak pobede bio je Paulis Jankunas, kome je ovo bio poslednji meč u karijeri.

Najefikasniji u redovima domaćina bio je Edgaras Ulanovas sa 18 poena i sedam skokova, dok je Lekavičijus dodao 17, a Nibo 16 poena.

U redovima Zvezde istakao se Ognjen Dobrić sa 21 poenom, dok je Davidovac ubacio 18.

Zvezda je sada na skoru od 11 pobeda i 16 poraza, dok je litvanski tim završio takmičenje u Evroligi sa skorom 8-20.

Odmah na strartu Litvanci su poveli sa 4:0, ali je Volters prodorom prekinuo seriju.

Nibo je odgovorio zakucavanjem, a potom i blokadom nad Kuzmićem. Lukašunas je pogodio prvu trojku na meču i Dejan Radonjić je morao da zove prvi tajm-aut.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Dobrić se probudio u tim momentima, vezao je pet poena, ali Zvezdina odbrana nije bila na nivou zadatka, pa je Lekavičijus suviše lako poentirao za 13:7.

Vajt je ukrao loptu i poentirao u kontri, a nešto kasnije uspeo je da pogodi i trojku. Ipak, Jankunas, Blaževič i Milaknis su bili precizni i litvanski tim je vodio sa 23:14 na kraju prve četvrtine.

U drugoj se priča nije mnogo promenila. Zvezda je jeftino trošila svoje napade, a odbrana je pucala na sve strane.

Lekavičijus je prolazio do koša kako je hteo, ništa neuspešniji nije bio ni Ulanovas, a Lukošunas je pogodio novu trojku.

Najbolji potez u drugoj četvrtini izveo je Nikola Ivanović kada je fintom podigao rivala, a zatim pogodio uz faul, ali to nije uspelo da pokrene Zvezdu, pa je na poluvremenu Žalgiris imao prednost od 45:32.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U drugom poluvremenu na teren je izašla potpuno druga ekipa crveno-belih. Radonjić je uspeo da trgne tim na poluvremenu i vođstvo Žalgirisa krenulo je polako da opada.

Mitrović je vezao četiri poena, a Dobrić pet i Zvezda je ubrzo prišla na 49:46.

Kavano i Lekavičijus održali su prednost svog tima, ali se Davidovac i Vajt pogodili trojke i u 26. minutu utakmice bilo je 56:54 za Žalgiris.

Kanonada crveno-belih se nastavila i Marković i Davidovac su doneli prvo vođstvo Zvezdi na meču, a Zdovc je na 62:58 morao da traži tajm-aut.

Crveno-beli su treću četvrtinu zatvorili zakucavanjem Kalinića uz faul na drugi obruč i pred završnih deset minuta imali su prednost 67:60.

Nibo, Gifaj i Lekavičijus vezali su sedam poena, dok je za Zvezdu bio precizan samo Davidovac za 70:67.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Tenzija u dvorani sve je više rasla, a neizvesna završnica bila je neminovna. Zvezda je bila u prednosti 75:71, ali su Kavano i Ulanovas poravnali rezultat.

Dobrić i Jankunas su razmenili trojke za erupciju navijača, a Kavano je bio precizan sa linije penala. Nakon toga usledila je trojka Markovića i Zvezda je bila u dobroj poziciji na dva minuta od kraja – 83:80.

Žalgiris nije iskoristio napad, a Kalinić je iskoristio presing rivala, pobegao iza leđa i zakucao za 85:80.

Usledio je najuzbudljiviji deo utakmice – Lekavičijus je pogodio iz prodora, Dobrić je bio siguran sa penala, ali je Milaknis pogodio trojku iz kretnje za 87:85. Davidovac je primio loptu iz auta, ali je pogodio samo jedan penal nakon faula.

Pribran u tim momentima bio je Kris Kavano koji je pogodio trojku uz zvuk sirene i meč je otišao u produžetak.

Tamo je zablistao Jankunas, koji je upisao šest poena u kraktom vremenskom periodu, a ključna je bila i trojka Ulanovasa. Zvezda je pokušala da se vrati, Marković je pogodio dve brze trojke, ali Žalgiris je iskoristio penale za veliku pobedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Žalgiris – Crvena zvezda 103:98 (23:14, 22:18, 15:35, 28:18, 15:10)

Dvorana: Žalgirio Arena, Kaunas. Sudije: Sreten Radović, Tepenije, Kovalski.

Žalgiris: Lekavičijus 17, Lukošunas 6, Blaževič 4, Gifaj 6, Milaknis 7, Nibo 16, Ulanovas 18, Vebster 4, Kavano 12, Miniotas, Jankunas 13. Trener: Juri Zdovc.

Crvena zvezda: Kalinić 12, Mitrović 9, Dobrić 21, Kuzmić, Ivanović 5, Volters 4, Lazarević 4, Davidovac 18, Marković 14, Topić, Vajt 11. Trener: Dejan Radonjić.

Žalgiris - Crvena zvezda 103:98

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar