Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Nikola Jokić je morao da objasni američkoj javnosti kako je tako strpljiv u igri, čak i u situacijama velikih tenzija.

Srpski centar je predstavnik prave stare škole jugoslovenske košarke u kojoj um caruje, a snaga klade valja.

PROČITAJTE JOŠ

Basketaškim fazonima koje je pokupio kroz godine igranja sa prekaljenim asovima poput Novice Veličkovića, Ratka Varde, a pod trenerskom palicom Dejana Milojevića, Jokić je razvio mogućnost da na pametan način koristi svoje prednosti.

„Ja sam strpljiv u igri zato što ne mogu brzo da trčim. To je moja jedina opcija. Igram sporije jer je igra toliko brza i dajem svojim saigračima vreme da pronađu otvoreni prostor”, rekao je Jokić.

Plejmejker na poziciji centra, najbolji dodavač sa visokih pozicija, mnogo je epiteta kojima se opisuje Jokićevo majstorstvo, a statistika samo potvrđuje sve to.

Jokić tokom utakmice više od 97 puta, prosečno, ima loptu u posedu, što ga čini igračem sa najvećim brojem poseda lopti u čitavoj ligi.

Iza njega se nalaze igrači koji su percipirani kao „kreatori“ i „gazde“, poput Luke Dončića, Lebrona Džejmsa, Bena Simonsa, Treja Janga, Demijena Lilarda.

To znači da je Jokić glavni faktor u formiranju napadačke igre Denvera i da uglavnom on odlučuje u kom pravcu će se igra odvijati.

Ta odgovornost ga ne sprečava da bude opasan po koš, samo četiri centra u ligi, Karl-Entoni Tauns, Entoni Dejvis, Džoel Embid i Kristaps Porzingis imaju veći broj poena u proseku od njega u sezoni (više od 19,9), ali je Jokić najefikasniji sa uspešnošću od 52,8 odsto.

Kombinacijom fizičke snage i prefinjene centarske tehnike Jokić stiže do gotovo 70 odsto uspešnosti u šutevima blizu obruča, a uz to opasan je u šutu za dva i za tri poena.

U zavisnosti od situacija, Jokić koristi različite načine za napad. Ako neko od saigrača uspe da se otrgne od čuvara i uleti u reket, dobiće asistenciju, ako su prostori za prolaz zatvoreni Jokić će igrati 1 na 1 sa protivničkim centrom, a za sve to vreme jednim okom će pratiti da li se možda neko od partnera otkrio.

Kako god bilo, ako je košarka igra, a u Jokićevom slučaju to svakako jeste, on je dete sa loptom. I ume da je koristi na najrazličitije načine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar