Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Završnica ligaškog dela ABA lige nikada nije bila zanimljivija. Svi, osim FMP koji sa bezbedne udaljenosti i bez šansi da se plasira u plej-of, dočekuje poslednje dve utakmice uz određene strahove i nadanja. Crvena zvezda juri treće mesto, Partizan hoće sa vrha u plej-of.

Pol-poziciji je najbliži Partizan. S obzirom na to da ja „na nuli“ u međuosbnim susretima protuv Budućnosti, da bi obezbedio prednost domaćeg terena u plej-ofu bez gledanje u dvorište Podgoričana, lideru šampionata je neophodno da trijumfuje nad Mega Bemaksom i u Zagrebu.

Crno-bele na prvom mestu ostavlja i samo jedna pobeda, pod uslovom da se Budućnost oklizne u Ljubljani ili protiv FMP.

Ukoliko dva tima budu imala isti broj bodova, na vrhu će biti ekipa sa boljom koš razlikom.

PROČITAJTE JOŠ

Crvena zvezda se trijumfom nad Cedevita Olimpijom učvsrtila na trećoj poziciji sa pobedom više od Mornara, Ljubljančana i Primorske. Sa svakim od pomenuta tri kluba ima bolji skor u međuosobnim susretima.

Jedina opcija u kojoj može da sklizne sa treće pozicije je da bude u istom bodovnom troglu sa Mornarom i Cedevita Olimpijom. U tom slučaju Baranima dva trijumfa nad slovenačkim timom donose vrh u toj mini tabeli.

Ukoliko crveno-beli ostanu na bar pobedu više iznad ostalih konkurenata za poslednja dva mesta koja vode u plej-ofu, četvrtoj poziciji će najbliži biti Mornar u pravljenju „kruga“ sa novoformiranim timom, koji je savladao dvaput, i Primorskom. Od produžetka sezone bi ih odvojio isti bodovni saldo sa ekipom iz Kopra koja ima tri poena „viška“ u međuosbnim susretima.

Na kraju, kada je u pitanju finiš završnih borbi za doigravanje, u najtežoj poziciji je ekipa iz Ljubljane, koja ima prednost samo u međuosbnim susretima sa Primorskom, ali i najteži raspored. Zapravo, ekipu Jurice Golemca samo pobeda u derbiju protiv Budćnosti (ponedeljak) ostavlja u igri za plej-of.

Ako vam se čini prilično komplikovana kalkulacija u borbi za četiri najviše pozicije, za rasplet u donjem domu iz koga će u niži rang poslednji tim, dok pretposlednji ide u baraž (sa finalistom ABA 2 lige) nije dovoljan običan digitron…

RASPORED POSLEDNJA DVA KOLA ABA LIGE

PARTIZAN
Partizan – Mega Bemaks
Cibona – Partizan

BUDUĆNOST
Cedevita O. – Budućnost
Budućnost – FMP

CRVENA ZVEZDA
FMP – C. zvezda
C. zvezda – Zadar

MORNAR
Mornar – Krka
Mega Bemaks – Mornar

CEDEVITA OLIMPIJA
Cedevita O. – Budućnost
Krka – Cedevita O.

PRIMORSKA
Zadar – Primorska
Primorska – Igokea

IGOKEA
Igokea – Cibona 84:97
Primorska – Igokea

MEGA BEMAKS
Partizan – Mega Bemaks
Mega Bemaks – Mornar

CIBONA
Igokea- Cibona
Cibona – Partizan

KRKA
Mornar – Krka
Krka – Cedevita O.

ZADAR
Zadar – Primorska
C. zvezda – Zadar

Foto: Skrinšot/www.sofascore.com