Vladimir Micov
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ističu poslednje sekunde utakmice, a treba vam pobeda? Odluka se zna - Vladimir Micov dobija loptu da rešava meč. Srpski košarkaš je ove sezone tri puta trojkom “odsvirao” trijumf milanske Olimpije.

Pre dva dana je presudio Valensiji u svom stilu i doneo Armaniju vredan evroligaški trijumf, ali krenimo redom…

Prvi put je to bilo 15. decembra prošle godine u Veneciji. Šampion Italije je do 4,3 sekunde pred kraj mislio da mu 13. kolo neće biti baksuzno, a onda je “Il Professore”, kako Micova zovu navijači Olimpije, ispalio hitac pravo u srca simpatizera Venecije – 71:70.

Ništa manje dramatičina završnica nije bila ni u meču 22. kola italijanskog šampionata. Imala je Kremona veliku šansu da prvi put posle sedam godina, a drugi u istoriji odnese pobedu iz Milana.

Prokockali su je Mikele Rucijer i Itan Hap. Jedan za drugim su promašili zicere, da bi Micov trojkom iz desnog kornera 4,3 sekunde pre kraja poslao kući goste iz Kremone pognutih glava – 77:74.

Nisu navijači milanskog tima dugo, do 5. marta, čekali da „Profesor“ na delu pokaže zašto je u Turskoj dobio nadimak “ledeni”. Iako je dva dana pre toga u praznom “Mediolanum forumu” promašio trojku za produžetak protiv Reala, u tišini “La fontete” koju je takođe ispraznio strah od koronavirusa, prvo je dvojkom sedam sekundi pre isteka 40. minuta pokušao da Olimpiji donese trijumf u 28. kolu Evrolige.

Nije mu tad uspelo, jer je Alberto Abalde uzvratio istom merom i uveo Valensiju u dodatnih pet minuta. Ali, jeste sa zvukom sirene za kraj produžetka i to karakterističnom trojkom – 81:80.

Sada se Milanezi u šali, ali sa dozom ozbiljnosti pitaju kada će 28. na večnoj listi Evrolige, sa 2.214 poena, nastaviti serijal trojki vrednih pobede…

Po broju pobedonosnih trojki Micovu je ova sezona sigurno najuspešnija. Ali, tokom karijere imao je niz šuteva za duže pamćenje kao onaj dalekometni hitac iz oktobra 2017. kada je 7,8 sekundi pre kraja uveo Olimpiju u prodožetak sa Fenerbahčeom. Ipak, turski tim je na kraju bio uspešniji.

Vladimir Micov
FotO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Istom je rivalu je 6. decembra 2013, ali kao igrač CSKA, „lansirao“ loptu u koš sa preko pola terena za kraj treće četvrtine. Fenerb je opet slavio.

Trojka u Podmoskovlju prošle sezone nije bila toliko blizu kraja, ali je 40 sekundi pre zvuka sirene donela ključnu prednost za trijumf „manekena“ nad Himkijem.

PROČITAJTE JOŠ

Slično je bilo i u maju 2017. U poslednjih 80-ak sekundi je Micov sa dve trojke otvorio „autoput“ Galatasaraju ka pobedi koja mu je obezbedila majstoricu četvrtfinala plej-ofa Turske sa Anadolu Efesom…

I to nije sve, umeo je i blokadom da reši meč kao igrač Galatasaraja. Slavili su na svom terenu sa 14 razlike, u gostima gubili 13 od Gran Kanarije i onda je Micov spustio „rampu“ u poslednjoj sekundi kojom je sačuvao kartu za finale Evrokupa 2016.

Kada se podvuče crta, savet je kristalno jasan – pozovi M(icova) za pobedu u poslednjoj sekundi. I pročitajte šta je nedavno rekao u opširnom intervjuu za Nova.rs.