Zvezda i Budućnost, sporni momenti pred petu utakmicu
Foto: STARSPORT

Početak sezone 2021/2022 u ABA ligi neće proteći samo uz veliki broj promena na timskom nivou, već i u znaku sasvim novog formata završnice regionalnog takmičenja.

Tako će po prvi put još od sezone 2005/2006, kada je na programu bio takozvani fajnal ejt turnir, sada u plej-ofu učestvovati šest ekipa.

Samo, ovog puta prolaz dalje neće biti tražen kroz kup sistem, već će ekipe igrati četvrtfinalne serije.

PROČITAJTE JOŠ

Kako bi to trebalo da izgleda?

Prve dve ekipe na kraju ligaškog dela sezone obezbediće direktan plasman u polufinale, dok će timovi koji zauzmu od trećeg do šestog mesta morati da igraju dodatnu seriju pre nego što se uključe u borbu za titulu, po sistemu treći sa šestim, četvrti sa petim.

Pobednik serije između trećeplasiranog i šestoplasiranog tima igraće protiv druge ekipe ligaškog dela, dok će onaj ko zauzme prvo mesto u polufinalu na boljeg iz serije između četvrte i pete ekipe.

Četvrtfinalne i polufinalne serije biće igrane po sistemu 1-1-1, tačnije dalje će proći prvi tim koji zabeleži dve pobede.

Ovakav sistem doneće i određene promene u pristupu samih ekipa, ali i prve dve ekipe u ligi staviti u nešto povoljniji položaj.

Košarkaši Zvezde brane trofej ABA lige; Foto: Starsport

Naime, čak i znatno lošiji početak sezone pružiće priliku kvalitetnijim ekipama da jednom serijom dobrih rezultata zauzmu jedno od prvih šest mesta, što će otvoriti nešto više mesta za kalkulacije i dopustiti trenerima da biraju na kojim utakmicama će igrati maksimalno.

Sa druge strane, to znači i da će ekipe od trećeg do šestog mesta, pod uslovom da dođu do polufinala, imati veći broj utakmica od direktnih rivala, što znači da će borbu za finale dva najkvalitetnija sastava dočekati znatno svežija.

ABA liga počinje 25. septembra, dok su mečevi poslednjeg, 26. kola zakazani za 8. april.

Finalna serija bi, prema aktuelnom kalendaru, trebalo da počne 4. maja.

ABA LIGA, 1. KOLO

Petak:

Mornar – Cibona 18

Crvena zvezda – Split 20

Subota:

Igokea – Borac Čačak 17

Cedevita Olimpija – Krka 21

Nedelja:

Mega – Studentski centar 12

Budućnost – FMP

Ponedeljak:

Zadar – Partizan 18

Bonus video: Duda Ivković – odlazak legende

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare