Foto: EPA-EFE, Profimedia

Spremaju se potresi na fudbalskom tržištu.

Svetsko prvenstvo ulazi u samu završnicu i još četiri ekipe su ostale u borbi za čuvenu „boginju“.

Dok su Argentince i Francuze svi videli tamo, Hrvati i Marokanci su postali senzacije i neočekivano se našli u borbi za pehar.

PROČITAJTE JOŠ

Kao i svaki turnir i ovaj je izrodio heroje, a nekoliko igrača su postali veoma traženi iako nisu bili u prvom planu, dok su neki potvrdili talenat na najvećoj sceni.

Već su krenule licitacije oko mogućih transfera i interesovanja velikih klubova, a tokom zime bismo mogli da vidimo i neke bombe sa akcentom na ovu petoricu asova.

Kodi Gakpo (Holandija) – 45 miliona evra (vrednost po Transfermarktu)

Cody Gakpo
Cody Gakpo Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zvezda Holandije u Kataru nije došao na turnir kao nepoznanica, jer su njegove sjajne igre u PSV-u privukle veliku pažnju. Gakpo je ove sezone postigao devet golova i 12 asistencije, nakon što je sezonu ranije u prvenstvu zabeležio 12 golova uz 13 asistencija.

Međutim, mnogi su sumnjali da Gakpo može da pokaže isti kvalitet i na najvećoj sceni. Holandska liga je uvek išla na ruku napadačima, iole talentovaniji igrač je mogao na nabije statistiku ako igra u Ajaksu ili PSV-u, ali su mnogi poput Mateje Kežmana ili Hakima Ziješa padali kada bi iskoračili na sledeći nivo.

Gakpo je na Mundijalu postigao tri gola i bio najbolji strelac svoje selekcije koja je stala u četvrtfinalu uz još mnogo sjanih poteza.

To je pokrenulo i priču u prelasku u Mančester junajted koji trenira njegov zemljak Erik ten Hag, dok se sve češće povezuje i sa liderom Premijer lige Arsenalom.

Procenjena vrednost prema specijalizovanom portalu Transfermarkt je 45 miliona evra, ali se očekuje da će iznos za njegovo dovođenje biti mnogo veći.

Enco Fernandez (Argentina) – 35 miliona

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Argentina je još uvek u trci za toliko čekani pehar namenjen prvaku sveta, a jedna od najvažnijih karika na tom putu je talentovani vezista Benfike Enco Fernandez.

Tokom prve dve utakmice grupne faze ulazio je kao džoker sa klupe, ali selektor Lionel Skaloni nije mogao da ignoriše njegove igre i od trećeg kola je postao nezamenljiv šraf.

Postigao je kao rezervista evrogol protiv Meksika, a zatim i asistirao protiv Poljske, a opšta je ocena da je uz Lea Mesija najkonstantniji igrač i budućnost argentinskog fudbala.

U tekućoj sezoni je za Benfiku igrao 13 utakmica u prvenstvu i pet u Ligi šampiona i postigao jedan gol uz pet asistencija, a nema sumnje da će mu uloga biti još veća posle Katara.

Gotovo je izvesno da u Lisabonu ostaje do leta, a prema trenutnom stanju stvari blizu je dogovora sa Liverpulom koji planira veliku rekonstrukciju ekipe.

Isti izvori iz Portugala koji su bili pouzdani za Darvina Nunjeza navode da je klub sa „Enfilda“ nadmašio Real Madrid i da je blizu mladog Argentinca.

Gonsalo Ramos (Portugal) – 24 miliona evra

Foto: EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Još jedan pulen Benfike je zablistao na Mundijalu u Kataru što znači da će portugalski gigant biti jedan od klubova koji će najviše profitirati.

Priča Ramosa možda je i najzanimljivija na urniru. Na prve dve utakmice je skupio dvadesetak minuta, dok na trećoj nije ni ulazio u igru, a onda se desio haos u ekipi i sukob Kristijana Ronalda i selektora Fernanda Santoša koji je rezultirao da se nađe u startnoj postavi u meču protiv Švajcarske.

Ramos je bio ubitačan, postigao je tri gola i zabeležio jednu asistenciju što mu je donelo šansu i protiv Maroka. Nije uspeo da se ponovo istakne, ali ga je taj meč sa Švajcarskom lansirao u orbitu.

U dresu Benfike je na 21 meču postigao 14 golova uz šest asistencija u svim takmičenjima, što je uz jedan sjajan meč u Kataru bilo dovoljno da se klubovi zainteresuju za njega.

Poslednje informacije govore da ga Mančester junajted želi kao Ronadovog naslednika, a interesovanje je pokazao i Arsenal.

Kao i u slučaju Fernandeza, realno je da se transfer ostvari tek narednog leta.

Junus Musa (SAD) – 20 miliona

Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Vezista SAD-a možda nije bio u centru pažnje kao neki drugi igrači kroz prizmu brojeva i statistike, ali je odigrao odličan turnir za selekciju koja je zaustavljena u osmini finala. Centralni vezni Valensije bio je jedan od glavnih šrafova u još jednom odličnom nastupu Amerikanaca na Mundijalima, a sada je krenula i hajka na njegov potpis.

Musa nije imao nijedan gol niti asistenciju, a još uvek nije uspeo da se izbori za mesto startera u Valensiji za koju je u 11 mečeva imao dve asistencije.

Međutim, njegov talent i fizičke predispozicije su privukle pažnju velikih klubova, a prvi potez je povukao Arsenal čija je ponuda odbijena. Musa je ponikao u omladinskoj školi Arsenala, ali nikada nije dobio priliku.

Valensija je u njegov ugovor stavila otkupnu klauzulu u vrednosti od 100 miliona, ali se očekuje da će pristati i na manju cifru zbog finansijske krize. U priču su se prema pisanjima medija uključili Liverpul, Čelsi i Inter, pa je njegov odlazak iz Španije gotovo izvestan.

Dominik Livaković – 8,5 miliona

Foto: EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Junak Hrvatske čije se ime izgovara sa velikim poštovanjem prethodnih dana bio je predmet sporenja uoči turnira.

Mnogi su dovodili u pitanje njegove kvalitete zbog sklonosti kiksevima i ne baš sjajne igre nogom, ali je Livaković posle turbulentne grupne faze briljirao u eliminacijama.

Odličan je bio protiv Japana, pogotovo u penal seriji, da bi protiv Brazila bio senzacionalan i sa 11 odbrana, uz još jednu u penal seriji, odveo svoj tim do polufinala.

Livaković je već godinama prva opcija Dinama iz Zagreba i sa njima je odigrao nekoliko odličnih sezona u Evropi, ali je sve do ovog Mundijala bio u senci drugih Dinamovih zvezda.

Sada ovaj 27-godišnji čuvar mreže cilja prelazak u neki od većih klubova Evrope.

Njegov saigrač Mislav Oršić je u šali rekao da ako ga sada ne prodaju nikada neće, a već su krenule priče o prelasku u Bajern Minhen ili Čelsi, a procenjue se da bi Dinamo za njega mogao da uzme i čak 15 miliona evra.

BONUS VIDEO  Širom Hrvatske slavi se ulazak u polufinale SP u Kataru