Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Nije nam za utehu, ali Srbija je odigrala spektakularan meč protiv Kameruna i možda jedan od najzanimljivijih na Mundijalu (3:3). Gubili su "orlovi" 0:1, okrenuli rezultat na 3:1, a onda primili dva gola za 3:3.

Izlazak Strahinje Pavlovića prelomio je ovu utakmicu, jer se Stefan Mitrović nije dobro snašao na terenu, dva puta je ostao daleko od igrača Kameruna koji su u kontrama lako koristili prilike za golove. Nevereovatno je kako je Srbija prosula sigurno vođstvo.

Selektor Dragan Stojković je najavio izmene za utakmicu s Kamerunom, u odnosu na prvi meč protiv Brazila, a one su se se odnosile na Nemanju Gudelja, koji je ustupio mesto Nemanji Maksimoviću i na Filipa Kostića koji je zaigrao umesto Filipa Mladenovića. Očekivalo se da bi selektor možda mogao da zaigra i s dva napadača, međutim Duišan Vlahović je ipak ostao na klupi, a Aleksandar Mitrović usidren u napadu. Moguće je da je Piksi ostavio Gudelja van startnog tima i iz želje da ga sačuva za duel sa Švajcarcima u poslednjem kolu, jer vezni igrač Srbije ima žuti karton iz utakmice s Brazilcima.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija je meč počela sasvim solidno, imala je dve fantastične prilike Aleksandra Mitrovića, jednom je pogodio stativu, a drugi put iz povoljne situacije šutirao pored gola, a onda je jedna loša povratna lopta Andrije Živkovića sve zakomplikovala. „Poklonio“ je korner Kameruncima, posle kojeg su i poveli 1:0.

Nakon gola Srbija je odjednom propala u zemlju, u sekundi izgubila igru, ali taj period igre ipak nije fatalan. I kada je bilo najvažnije, na kraju prvog poluvremena, usledio je potpuni obrt sjajnim golovima Pavlovića i Sergeja Miliković-Savića.

Kada je Aleksandar Mitrović postigao treći gol za Srbiju delovalo je da „orlovi“ u sjajnoj poziciji čekaju poslednji meč sa Švajcarcima, a sada su opet u situaciji da im plasman u osminu finala zavisi od poslednje utakmice u grupi.

VANJA MILINKOVIĆ-SAVIĆ 6

Ponovo siguran, intervencije pravovremene, koristan i kao bek, otklanjao je opasnost kad god bi se ukazala pred našim golom. U 18. minutu je zaustavio šut Kundea, koji je pre toga „oduvao“ Maksimovića, a onda je i u 43. minutu izašao kao pobednik u kontri istog igrača, ali ovog puta posle greške Lukića. I ponovo je primio tri gola a da gotovo ni kod jednog nije mogao ništa da učini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

NIKOLA MILENKOVIĆ 6

Dobro je igrao gotovo celu utakmicu, ali je imao nesreću da bude žrtva „ispadanja“ Stefana Mitrovića, pa dvaput kod gola za 2:3 i 3:3 nije na vreme izašao i Kamerunci su izbegli ofsajd.

MILOŠ VELJKOVIĆ 6,5

Držao je odbranu Srbije, međutim, jedna prinudna izmena selektora Stojkovića upropastila je utisak o odbrani Srbije. S tri primljena gola teško je pisati o Veljkovićevim reakcijama u odbrani.

STRAHINJA PAVLOVIĆ (do 55.) 7,5

Borben, agresivan i ovog puta veoma koristan i u fazi napada. U 45. sjajno ispratio centaršut Tadića posle prekida, izborio se s igračem na leđima za poziciju i sjajno loptu glavom posalo u gol za 1:1. Nažalost, uhvatio se za preponu i morao van igre početkom drugog poluvremena.

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ (do 77.) 6,5

Pravio je probleme Kameruncima po desnoj strani, a onda je potpuno neočekivano užasno vratio loptu ka svom golu i poklonio korner Kamerunu, posle kojeg su postigli gol za 1:0. Iskupio se kada je odložio Sergeju loptu za šut i gol za 2:1. Drugu asistenciju je imao kod gola Mitrovića, kojeg je ispoštovao bukvalno kao brata.

Foto: TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez

NEMANJA MAKSIMOVIĆ 6,5

Trošio se tamo gde nije trebalo da se troši, zbog „rupe“ koja se pojavila u odbrani Srbije izlaskom Pavlovića, morao je da zatvara levu stranu i juri odbegle Kamerunce. Borio se do iznemoglosti, ali je energiju prosipao na pogrešnom mestu.

SAŠA LUKIĆ 6

Veoma koristan igrač za Srbiju, ima jednostavna rešenja, retko pravi greške, ali jedna od njih mogla je skupo da košta „orlove“ u 43. minutu, kada je izgubio loptu na sredini terena, usledila je kontra, ali je na sreću Vanja zaiustavio šut.

FILIP KOSTIĆ (do 90.) 6,5

S njim u timu Srbija je potupno drugačioja ekipa. Probijao je Kamerunce, nije im davao da krenu napred, povlačio je igrače na sebe, stizao je i da zatvori rupe u odbrani posle izalska Pavlovića.

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ (do 77.) 6,5

Neubedljiv na početku, ali golom poravio utisak, odlično se namestio, precizno šutirao za 2:1. Imao je priliku da reši meč na 3:1, međutim, lob udarac nije bio precizan.

DUŠAN TADIĆ 6,5

Od Tadića i dalje očekujemo mnogo više na ovom šampionatu. Jeste sjajno centrirao iz slobodnog udarca u 45. i gađao Pavlovića za 1:1, ali je kod 3:1 trebalo da stane na loptu, da je drži nogama, kontroliše igru.

ALEKSANDAR MITROVIĆ 6,5

Mitrović je mogao da bude heroj da je iskoristio sve šanse koje je imao. Jedan gol je malo kakve je sve prilike imao. U 19. minutu bacio je desnom nogom čuvara na zemlju, levom šutirao i pogodio stativu. Onda je i promašio nemoguće, kada se lopta na deset metra od gola odbila pravo njemu na nogu, a on je poslao dva metra pored stative. Kod gola je akcija bila maestralna. U njoj su učestvovali Mitrović, Kostić, Sergej, Živković i na kraju opet Mitrović. Ali je u par navrata mogao i da asistira, rezultat bi sigurno bio drugačiji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

STEFAN MITROVIĆ (od 55.) 5

Nije koncentrisan ušao u meč ili ovo nije nivo takmičenja na kojem može da pomogne timu. Dvaput je ostao na centru i dva puta je Srbija posle toga primila golove.

MARKO GRUJIĆ (od 77.) –

Malo vremena je proveo u konfuznoj igri za konkretan utisak.

SRĐAN BABIĆ (od 77.) –

Mnogo bolje rešenje na mestu levog štopera od Mitrovića.

NEMANJA RADONJIĆ (od 77.) –

Bez konkretnog učinka.

BONUS VIDEO Vlahović trči posle meča, a nije mogao da uđe sa klupe protiv Kameruna