Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel, EPA-EFE/Tolga Bozoglu, Nova.rs, EPA-EFE/GABRIELE MENIS

Srbija je doživela debakl na Mundijalu, ali je već podigla glavu i gleda samo napred

„Orlovi“ su svojim partijama u kvalifikacijama za Mundijal i u Ligi nacija dali nadu svima da će i u Kataru „poleteti“, međutim krila su im brzo skresana, te su se kući vratili sa 29. mesta od ukupno 32.

Samo jedan bod u grupi, bleda igra, loša komunikacija na terenu, ali i mnogobrojni problemi sa povredama obeležili su Svetsko prvenstvo za Srbiju. Međutim, prostora za tugovanje nema mnogo, ali će analize i te kako morati da se odrade.

Selektor Dragan Stojković Piksi po povratku sa dalekog puta obratio se medijima i naciji, a odmah se moglo primetiti da je bar malo bolje raspoložen nego što je to bio slučaj za vreme grupne faze, gde su doživljeni neuspesi u mečevima sa Brazilom, Kameurnom i Švajcarskom.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, ne treba zaboraviti da je Piksi jedan od glavnih ljudi koji su vratili nadu u srpski reprezentativni fudbal, te da je ipak i sam imao razloga za osmeh uprkos neuspehu. Kako sam kaže, sa reprezentacijom je za skoro dve godine ispunio dve od tri cilja – „popeo“ se u viši rang Lige nacija, otišao na Mundijal, ali tamo nije sve išlo po njegovim zamislima.

Za Srbiju je sada bitno da ne klone duhom, da se ne osvrće mnogo za sobom, ali da dobro protumači i analizira sve ono što se desilo. Bitno je da, pre svega Piksi sa momcima, a onda i navijači, pogledaju napred, jer možda su uspesi baš iza ćoška.

Prema selektorovim rečima, Srbija će opet biti moćna, uskoro će se vratiti na pobednički kolosek, ali do tada će morati da prebrodi ozbiljan izazov – izbore za predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Krajem oktobra i početkom novembra bile su zakazane izborne skupštine u Savezu, ali su ih više ispratili skandali i sukobi nego ozbiljna rešenja i predlozi. Najpre, prvog dana nije bilo dovoljno prisutnih delegata, ali se situacija promenila kada su pretnje kaznama stigle iz UEFA i FIFA.

Drugog dana je ipak održana sednica, prošlo se kroz osam tački dnevnog reda, ali se izbor predsednika odložio za januar 2023. godine. Ono što je tada bila udarna vest jeste da je Nenad Bjeković povukao kandidaturu za predsednika FSS-a i da se sada najviše šanse za tu poziciju daju Branislavu Nedimoviću.

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo je na Skupštini FSS-a i trzavica između predstavnika Crvene zvezde i Partizana, kao i različitih struja, a najgore od svega je što je sve to moralo da se dešava pred sam odlazak Piksija i reprezentativaca u Katar.

Selektor je tada dobio podršku od igrača, a sada je otkrio i da su ga pitali „kakav se to cirkus dešava“ i „zašto to mora pred Mundijal“, a oko reprezentacije stvoren je bespotrebni sivi oblak, koji je makar malo uticao na raspoloženje i atmosferu.

Pričalo se prethodnih dana i o Piksijevoj smeni, pogotovo zbog neuspeha na Mundijalu, ali je selektor jasno izašao u javnost s verom da će ostati na toj poziciji i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo na kom se Srbija nije našla 22 godine. Osetio je Piksi da ima i podršku većine navijača, da ima „kredita“ zbog svega što je uradio sa reprezentacijom, a za svoju ideju i planove se bori i to mu niko ne može osporiti.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER, Profimedia

Piksi je takođe neko ko je jasno stavio doznanja svima da mu se niko neće mešati u odabir tima i ssastavljanje spiska, pa verujemo da će tako ostati i u budućnosti. Međutim, ono što brine je šta će se dešavati sa FSS-om narednih meseci, odnosno ko će biti predsednik, kakav će plan i zamisli imati i da li će i koliko različitih struja biti u Savezu.

Sve to, hteli mi ili ne, uticaće na domaći reprezentativni fudbal i na uspehe kako „orlova“, tako i klubova. Zbog toga očekujemo veoma buran januar u srpskom fudbalu, nakon kog će biti makar malo jasnija slika oko toga ko će voditi glavnu reč i kakva će biti atmosfera.

Ono što je sigurno jeste to da je Piksi autoritet, da je momcima podigao samopouzdanje i da igrači apsolutno nemaju dilemu oko toga koga bi voleli da vide za selektora i to na duže staze.

E, sad da pređemo na lepše teme.

Rasterećujuća okolnost za „orlove“ biće prijateljska utakmica koju igraju 26. januara u Los Anđelesu protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država. To će biti prvi meč naše selekcije nakon Svetskog prvenstva, ali na njemu neće igrati udarne igle reprezentacije, već igrači iz domaće lige i oni kojima bude pauza u šampionatu.

Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

To će biti idealna prilika za Piksija da isproba nove igrače, uglavnom mlade, da pokuša da ih ubaci u sistem i od njih izvuče najbolje, koliko god je to moguće sa tek nekoliko treninga i jednom utakmicom u tom periodu.

Nakon toga, već u martu Srbiju očekuju veliki izazovi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. U prvom reprezentativnom prozoru „orlovi“ će odmeriti snage sa Litavnijom (24. mart) i Crnom Gorom (27. mart). Meč sa Litvanijom biće sjajna prilika da se zaleče rane sa Svetskog prvenstva, a pobeda protiv Crne Gore sigurno bi bila injekcija samopouzdanja za Piksijeve momke. Od ostalih rivala u grupi tu su i Bugarska i Mađarska, kao najozbiljniji rival za prvo mesto.

S obzirom na to da po dve reprezentacije iz svake grupe ide na Evropsko prvenstvo, Srbija nema izgovor da se na njemu ne nađe, pogotovo sa dobrom podlogom koju trenutno imati (dva od tri ostvarena cilja i jedno veliko iskustvo sa Mundijala).

Pored kvalifikacionih mečeva biće zanimljivo videti da li će Piksi i njegovi saradnici uspeti da privole mlade bisere da zaigraju za naš nacionalni tim. Prvi na tom spisku je Lazar Samardžić, koji igra za mlađe kategorije Nemačke, pruža solidne partije za Udineze, ali još uvek nije odlučio za koju će zemlju nastupati u seniorskoj kategoriji.

Lazar Samardžinski/Foto: EPA-EFE/ALESSIO MARINI

Piksi je istakao da bi Samardžića voleo da vidi u dresu Srbije, ali je rekao da za to sačekamo mart – pa, evo, sa nestrpljenjem čekamo da vidimo šta će se dešavati na tom planu.

Pored Samardžića u priči je i Stefan Bajčetić, član Liverpula, koji može da igra i u odbrani i u veznom redu, ali se nećka između Srbije i Španije. Bajčetić ima tek 18 godina, ali mnogi u njemu vide pouzdanog defanzivnog igrača, koji bi mogao da bude oslonac reprezentacije u nekim narednim godinama.

Moglo bi da se desi da uskoro poziv u naciolni tim dobiju i Dejan Joveljić i Marko Lazetić, koji bi možda nekad u odsustvu Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića mogli da zablistaju.

Sve te odluke ostavljamo selektoru, u čiju stručnost ne treba sumnjati, samo ostaje još da se zamisli implementiraju na terenu uz veliku želju i rad fudbalera, koji samo tako mogu da zavrede pažnju i simpatije navijača i „poljuljane“ fudbalske javnosti u Srbiji.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi 80 minuta pričao o Srbiji na Mundijalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare