Granit Džaka
Granit Džaka; Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Da je provokator niko ne osporava, a njegovo ponašanje privlači pažnju najviše srpskih, ali i stranih medija

Granit Džaka se ni na Svetskom prvenstvu u Kataru nije suždržao da ne provocira Srba, pa je u poslednjem kolu grupne faze više puta neprimereno reagovao na terenu.

Ovoga puta možda nije bilo simbola dvoglavog albanskog orla, ali jeste hvatanja za međunožje, ulaska u klinč sa fudbalerima Srbije, a na kraju ono najgore – podsećanje na Adema Jašarija, teroristu i jednog od osnivača OVK.

PROČITAJTE JOŠ:

Džaka je posle meča nosio dres svog saigrača Ardona Jašarija, ali je njegova poruka bila više nego jasna. Ipak, njegovo objašnjenje bilo je dovoljno kako bi izbegao kaznu FIFA, ali su ga čak i mnogi švajcarski mediji osudili zbog ovog poteza.

Ugledni švajcarski medij „Noje Ciriher Cajtung“ detaljno se bavio Džakom i njegovim potezima, pa je u tekstovima jasno naglasio: „Džaka jeste i ostaje provokator“ i „Dobar kapiten, loš kapiten: Džaka se ponovo igra sa vatrom“.

U tekstu Tomasa Rosera, dopisnika „Noje Ciriher Cajtunga“ iz Beograda, stoji:

„Gestovi kapitena Švajcarske su isprovocirali drugačije reakcije širom Balkana. Mišljenja su različita o Džakinom hvatanju za međunožje. Dok su srpski mediji isprovocirani, kosovski slave uspeh njihovih predstavnika na Svetskom prvenstvu“, navodi se u tekstu.

Čuveni defanzivac Per Mertezaker je za „Blik“ takođe pričao o celom ovom slučaju.

„Mislio sam da je sazreo i da je naučio lekcije iz prošle utakmice iz 2018. godine. Ovo su sve bile provokacije. Bilo je tu i fine verbalne razmene. Sve to uzrokovalo je to što smo videli. Ako Disciplinska komisija dublje reši da istraži slučaj, sigurno će ga kazniti“, rekao je Mertezaker.

Prethodno pomenuti tekst iz švajcarskih meidja izazvao je i reakcije na Kosovu, pa je „Koha“ ljutito reagovala tekstom u kome se navodi da je autor ovog teksta sportski novinar koji ne zna ništa o istoriji sukoba na Kosovu i o Ademu Jašariju.

BONUS VIDEO Sve puca od luksuza – hotel u kom je FIFA dočekala VIP goste