Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Sve je jasno.

Nakon što je fudbalska reprezentacija Srbije odigrala nerešeno protiv Kameruna (3:3) u drugom kolu G grupe, sva pažnja sportske javnosti bila je usmerena ka utakmici Brazila i Švajcarske.

PROČITAJTE JOŠ...

„Orlovima“ je bilo potrebno da Brazilci slave, oni su to golom Kazemira u 83. minutu i učinili minimalnim rezultatom, a po završetku meča odgonetnuta je i poslednja dilema oko onoga što je Srbiji neophodno da se nađe među 16 najboljih.

Naime, Brazilci su obezbedili mesto u osmini finala, a Srbija će protiv Švajcarske igrati za prolaz dalje.

No, ni tu kalkulacije nisu u potpunosti čiste – pobeda Srbije nad Švajcarskom od 1:0 će biti dovoljna pod uslovom da Brazilci na meč protiv Kameruna ne izađu u potpunosti opušteni i dopuste Afrikancima da ih šokiraju. Dakle, sve sem pobede Kameruna nad Brazilcima, uz trijumf „orlova“, znači drugo mesto.

Ukoliko se, pak, dogodi da Kamerun zabeleži prvu pobedu na Mundijalima još od 2002. godine i utakmice protiv Saudijske Arabije (1:0), situacija se dodatno komplikuje. Naime, „orlovi“ su od Brazila izgubili sa 2:0, dok je Kamerun od Švajcarske poražen minimalnim rezultatom, pa Afrikanci (-1) imaju bolju gol-razliku od Srbije (-2).

Kako bi njihov rezultat protiv Brazila bio nebitan, neophodno je da Srbija savlada Šajcarsku sa bar dva gola više u odnosu na Kamerunce. Na primer, ukoliko Kamerun slavi sa 2:1, „orlovima“ je potrebno da trijumfuju sa 3:0.

Ovo doduše ne važi ukoliko Kamerunci svoj meč dobiju sa 1:0, pošto bi tada trijumf od 2:0 bio dovoljan za prolaz dalje, jer bi gol-razlika bila ista (0), a Srbija zauzela drugo mesto zahvaljujući više postignutih golova (5, u odnosu na 4 Kameruna).

Dakle, uslov svih uslova je da Srbija savlada Švajcarsku, nakon čega možemo da uvedemo i meč Kameruna i Brazila u kalkulacije.

Da je jednostavno, nije, ali nema dileme da nas očekuje uzbudljivih 90 minuta u petak…

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Dušan Vlahović trči nakon utakmice sa Kamerunom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare