Katar, Qatar, FIFA, World Cup, Svetsko prvenstvo
Foto: REUTERS/Carl Recine

Fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka zatražio je od Međunadorne fudbalske federacije (FIFA) da izbaci Iran sa Svetskog prvenstva u Kataru zbog navodne vojne podrške te zemlje ruskoj invaziji.

Direktor Šahtjora Sergej Palkin je u današnjem saopštenju optužio Iran za „direktno učešće u terorističkim napadima na Ukrajince“ i pozvao FIFA i celu međunarodnu zajednicu da reprezentaciju te zemlje odmah izbaci sa Svetskog prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ

„Dok se iranski lideri budu zabavljali gledajući kako njihova reprezentacija igra na Svetskom prvenstvu, Ukrajince će ubijati iranski dronovi i rakete“, rekao je on, sugerišući da bi reprezentacija Ukrajine trebalo da igra Svetskom prvenstvu umesto Irana. Prethodno su sportisti Irana tražili da njihova selekcija bude izbačena sa Mundijala.

„To bi bila istorijski i sportski opravdana odluka“, dodao je Palkin, dan pre gostovanja Šahtjora ekipi Seltika u Ligi šampiona.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da SAD imaju dokaze da su iranske trupe „direktno angažovane na terenu“ na Krimu podržavajući ruske napade dronovima na infrastrukturu Ukrajine i civilno stanovništvo.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je u intervjuu objavljenom u ponedeljak da su ruske snage od subote koristile oko 300 dronova iranske proizvodnje i da su naručile još.

Rusija i Iran negirali su da su korišćeni dronovi iranske proizvodnje.

Fudbalska reprezentacija Irana je smeštena u Grupu B na Svetskom prvenstvu sa selekcijama Engleske, SAD i Velsa, koji se plasirao u Katar pobedivši upravo Ukrajinu u baražu.

Svetsko prvenstvo u Kataru na programu je od 20. novembra do 18. decembra.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu