Foto: REUTERS/Pawel Kopczynski

Grupa iranskih sportista tražila je od Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da izbaci reprezentaciju Irana sa predstojećeg Svetskog prvenstva zbog brutalnosti vlasti prema sopstvenom narodu, ali i jer je ženama godinama uskraćivan pristup stadionima.

Medju potpisnicima pisma su FIFA sudija Mohamed Reza Fegani, džudo šampion Vahid Sarlak i bivša fudbalska reprezentativka Šiva Amini, preneo je „Skaj“.

PROČITAJTE JOŠ

Pismo je objavila sportska firma iz Valensije Ruis-Huerta i Krespo.

„Brutalnost i ratobornost Irana prema sopstvenom narodu dostigla je prekretnicu, zahtevajući nedvosmisleno i čvrsto odvajanje od sveta fudbala i sporta. Fudbal, koji bi trebalo da bude bezbedno mesto za sve, nije bezbedan za žene, pa čak ni za muškarce“, navodi se u saopštenju.

„Ženama je konstantno uskraćivan pristup stadionima širom zemlje i sistematski su isključene iz fudbalskog ekosistema u Iranu, što je u oštroj suprotnosti sa vrednostima i statutima FIFA“, piše u saopštenju.

Svetsko prvenstvo igra se u Kataru od 20. novembra do 18. decembra.

Reprezentacija Irana je u grupi sa Engleskom, Velsom i selekcijom SAD.

Protesti u Iranu počeli su 16. septembra zbog smrti 22-godišnje Maše Amini, koja je nekoliko dana ranije pritvorena zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

Iranska policija brutalno guši proteste, uhapšene su stotine demonstranata, a poginulo je više od 120 ljudi.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu