Hari Kejn
Hari Kejn; Foto: EPA-EFE/VINCENT MIGNOTT

Ljudska prava, šta je to?

Mim
.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Katar ima čitav niz problema prilikom organizacije Svetskog prvenstva  od logističkih preko političkih do mnogih drugih.

Čak osam timova koji se takmiče na FIFA usprotivilo se odluci FIFA da zabrani nošenje kapitenske trake „One Love“ koja promoviše LGBT prava na Svetskom prvenstvu. FIFA ima ceo plan koje će poruke nositi kapiteni na trakama, a tu nema „One love“ trake.

PROČITAJTE JOŠ

Najbučnije su zbog toga bile Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Danska, Vels, Francuska i Belgija koji se takmiče na Mundijalu. Biće zanimljivo da li će Hari Kejn izaći na teren sa ovakvom kapitenskom trakom, pošto se ranije busao da će je on nositi makar mu to zabranili.

„Jasno smo rekli da želimo da nosimo tu kapitensku traku. Znam da fudbalski savez sada priča sa FIFA i siguran sam da ćemo imati tu odluku do sutrašnje utakmice“, naglasio je on. Zanimljivo ranije je bio još oštriji u stavu…

Manuel Nojer je rekao da će sigurno nositi traku, a Virdžil van Dajk, zvezda Holandije, potvrdio je da će oko ruke imati „One love“ traku.

„Nosiću „One Love“ oko ruke protiv Senegala. Ništa se u tome ne menja, ali ako bih na početku meča zbog toga dobio žuti karton morao bih da razmislim. Ne volim da igram dok imam žuti karton“, naglasio je kapiten Holandije.

Geret Bejl se takođe oglasio.

„To je teška tema za nas kao fudbalere, ali možemo da ukažemo na neke probleme. Pričali smo sa fudbalskim savezom, oni su pričali sa vladom Velsa, koja je u razgovorima sa FIFA i vladom Katara. Reprezentativci su stoprocentno iza te odluke i mi ćemo uraditi sve da podignemo svest o ovoj temi“, rekao je Bejl.

Oglasio se i kapiten Danske Kristijan Eriksen.

„Zalažemo se za naše vrednosti i mi ćemo kao tim nositi „One Love“ kapitenske trake. Ne znam koje će biti posledice, videćemo, ali bez obzira na to igraćemo fudbal i želimo da igramo fudbal. To je naš fokus“, rekao je Eriksen.

BONUS VIDEO Podrška „orlovima“ sa Kule Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare