Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Svetski šampion iz 2018. godine će pokušati da postane prva reprezentacija koja je odbranila titulu još od Brazila 1962. godine.

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a prvi meč u grupi d igraće se 22. novembra od 14.00.

PROČITAJTE JOŠ

Tada će na teren izaći Danska i Tunis, dok će istog dana od 20.00 snage odmeriti Francuska i Australija.

FRANCUSKA

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Aktuelni šampion sveta i jedna od najboljih reprezentacija svakako je Francuska. “Trikolori” su u Rusiji 2018. godine bili totalni favoriti za osvajanje titule, ali ovog puta je slika nešto drugačija.

Ne nalaze se u preterano dobroj formi, i malo je falilo da ispadnu iz 1. grupe A Lige nacija. U grupi sa Austrijom, Hrvatskom i Danskom, zauzeli su treće mesto sa pet bodova, dok je Austrija bila poslednja sa četiri boda. Na poslednjih šest utakmica imaju samo jednu pobedu, tri poraza i dva remija.

Što se tiče kvalifikacija, Francuska je relativno lako obezbedila učešće na Mundijalu. Zajedno sa Ukrajinom, Finskom, Bosnom i Hercegovinom i Kazahstanom, “trikolori” su se borili u grupi D i zauzeli prvo mesto sa 18 bodova.

Predvodio ih je Antoan Grizman sa sedam golova, a pratio ga je Kilijan Mbape sa pet postignutih golova. Kapiten, Hugo Ljoris je na osam utakmica, pet puta sačuvao mrežu.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Francuska za sada nema nijednu zakazanu prijateljsku utakmicu i selektor Francuske Didije Dešamp neće imati puno vremena da pronađe prvu postavu svog tima.

Ipak, u prvom timu neka ima su zacrtana. Najbolji igrač Francuske je sigurno Kilijan Mbape (Pari sen Žermen), a njemu će društvo u napadu praviti Karim Benzema (Real Madrid) i Antoan Grizman (Atletiko Madrid).

Iza njih ćemo gledati mladog Aurelijena Čuamenija (Real Madrid) i Matea Genduzija (Marsej). Dešamp će se najverovatnije opredeliti za formaciju 5-2-3, i zbog toga će na poziciji ving-bekova igrati Teo Ernandez (Milan) i Benžaman Pavar (Bajern).

Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Na golu će biti Hugo Ljoris (Totenhem), dok će na mestu štopera igrati Žil Kunde (Barselona), Prensnel Kimpembe (Pari sen Žermen) i Vilijam Saliba (Arsenal).

Veliki problem ima Dešamp i sa povredama. Na Mundijalu sigurno neće igrati Pol Pogba i Ngolo Kante, dok je nastup Rafaela Varana pod upitnikom. Najbolji golman Serije A, Majk Manjon, je takođe upitan zbog povrede lista.

Sve u svemu očekuje se da će Francuzi biti prvi u grupi, dok će ima najveća pretnja biti Danska, sa kojom su igrali i u Ligi nacija.

DANSKA

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Danci su savladali Francusku na oba meča u 1. grupi A Lige nacija (2:0, 2:1) te će sa puno samopouzdanja otići na Mundijal. Imali su neverovatno Evropsko prvenstvo gde su stigli do polufinala, a tamo ih je zaustavila Engleska nakon produžetaka.

Ovo će biti šesti nastup za Dansku na Mundijalu, a najbolji plasman su ostvarili u Francuskoj 1998. godine, kada su ispali u četvrtfinalu.

Za razliku od Francuza, Danci se nalaze u dobroj formi pred početak. Na poslednjih šest mečeva ostvarili su četiri pobede i dva poraza, oba od Hrvatske. Savladali su i Srbiju u prijateljskom meču 29. marta ove godine ubedljivo sa 3:0.

U kvalifikacijama su u grupi F do poslednjeg kola imali devet pobeda na isto toliko utakmica, ali je Škotska prekinula taj niz pobedom od 2:0. Pored njih Danci su odmreli snage sa Izraelom, Austrijom, Moldavijom i Farskim Ostrvima.

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

Selektor Kasper Hjulmand rotira između formacija 4-3-3 i 3-4-2-1, pa će nekoliko igrača biti u opciji za prvu postavu. “Zakucan” na mestu golmana je kapiten Kasper Šmajhel (Nica), a u odbrani praviće mu društvo Joakim Andersen (Kristal Palas), Andreas Kristensen (Barselona) i Simon Kjaer (Milan). Na mestu ving-bekova gledaćemo Joakima Melea (Atalanta) i Daniela Vasa (Brondbi).

Vezni red čine Tomas Dilejni (Sevilja) i dugogodišnji internacionalac Pjer Emil-Hojbjerg (Totenhem). Ispred njih će biti legendarni Kristijan Eriksen (Mančester junajted), koji je uprkos svim problemima koje je imao sa srcem, nastavio da brani boje svoje reprezentacije.

U napadu možemo videti nekoliko kombinacija, ali najverovatnije će to biti duo Martin Brejtvejt (Espanjol) i Mikel Damsgard (Brentford).

Reprezentacija koja zauzima 10. mesto na FIFA rang listi za prvog protivnika imaće ekipu Tunisa.

TUNIS

Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Reprezentacija Tunisa želi da napravi istoriju i da po prvi put stigne iz šestog pokušaja u nokaut fazu Mundijala.

Selektor Tunisa Džalel Kadri je rekao da njegova reprezentacija veruje u prolaz i da su njihova očekivanja veoma realna.

„To je moja lična ambicija. Ako ne prođemo, neću uspeti u svojoj misiji, bez obzira koliko je zadatak težak. Želimo da ostvarimo svoj san i prođemo u nokaut fazu iz šestog puta“, rekao je Kadri.

Tunis nikada nije prošao grupnu fazu u pet nastupa na Svetskom prvenstvu, ostvarili su samo dve pobede, protiv Meksika 1978. i protiv Paname 2018. godine.

U kvalifikacijama su zauzeli prvo mesto sa 13 poena u grupi B, u kojoj su igrali protiv Ekvatorijalne Gvineje, Zambije i Mauritanije.

Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Za protivnika u finalnom dvomeču za plasman imali su Mali koji su savladali ukupnim rezultatom 1:0.

Glavna uzdanica tima biće napadač Vahbi Kazri (Monpelje), a njemu će u napadu društvo praviti Jusef Mskani (Al-Arabi) i Naim Sliti (Al-Etifak).

U veznom redu će igrati Aisa Laiduni (Ferencvaroš), Ghajlene Čaleli (Esperanse Tunis), Mohamed Ali Ben Romdane (Esperanse Tunis).

Defanzivni red će činiti Mohamed Drager (Lucern), Nader Gandri (Klub Afrikain), Montasar Talbi (Lorijen), Ali Malol (Al Ahli), a na golu će biti Behir Ben Said (Monastir).

Tunis trenutno zauzima 30. mesto na FIFA rang listi i potrudiće se da to poprave na ovom Mundijalu.

U dobroj su formi pred početak Svetkog prvenstva, pošto su poraženi samo na jednom meču (Brazil 5:1) od poslednjih šest utakmica.

AUSTRALIJA 

Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Reprezentacija koja je nekoliko puta bila kobna za ekipu Srbije na Mundijalima ulazi u grupu D, kao treći favorit za prolaz iz nje.

Australije će takmičenje u Kataru biće peto uzastopno Svetsko prvenstvo, a do njega su došli posle interkontinentalnih kvalifikacija.

U finalnom meču bili su bolji od Perua posle izvođenja jedanaesteraca (5:4), a meč je obeležio rezervni golman Endrju Redmejn.

Njega je selektor Grem Arnold ubacio u igru u poslednjim trenucima produžetka, a tokom izvođenja penala nervirao je rivale plesom po gol-liniji, da bi na kraju odbranom u šestoj seriji odveo Australiju u Katar.

Kvalifikacije su započeli još u septembru 2019. godine, a završili ih u junu ove godine u Kataru.

Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Australija je ostvarila 13 pobeda, uključujući 11 uzastopnih, uz četiri remija u 20 mečeva kvalifikacija za Katar.

Porazi od Japana i poraz od Saudijske Arabije u Džedi koštali su Australiju direktnog plasmana u Katar, primoravajući je da igra interkontinentalni baraž.

Arnold je za prvi prijateljski meč protiv Novog Zelanda (1:0) u tim stavio nekoliko veterana, uključujući i kapitena, golmana Metjua Rajana (Kopenhagen).

U drugom meču u kojem je takođe ostvarena pobeda (2:0), u igru su ušli mlađi igrači, a među njima i 18-godišnji napadač Garang Kuol (Njukasl).

Bivši australijski reprezentativac Robi Slejter rekao je da bi Kuol mogao da bude „iks faktor“, zbog čega bi selektoru bilo teško da ga ne izabere za Svetsko prvenstvo.

Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Arnold će najverovatnije koristiti formaciju 4-1-4-1, a usamljeni napadač u prvoj postavi će biti Mičel Djuk (Fagiano Okajama).

U veznom redu će igrati Martin Bojl (Hibernijan), Ajdin Hrustić (Verona), Džekson Irvin (Sent Pauli), Metju Leki (Melburn siti) i Aron Moj (Seltik).

Defanzivni bedem Australije će činiti Nataniel Atkinson (Harzs), Bejli Rajt (Sandrlend), Kaj Rovels (Harts), Aziz Behič (Dandi junajted), a na golu će biti Metju Rajan.

RASPORED UTAKMICA, GRUPA D

Utorak, 22. novembar

14.00 Danska – Tunis (Education City Stadion)

20.00 Francuska – Australija (Al Janoub Stadion)

Subota, 26. novembar

11.00 Tunis – Australija (Al Janoub Stadion)

17.00 Francuska – Danska (Stadion 974)

Sreda, 30. novembar

16.00 Australija – Danska (Education City Stadion)

16.00 Tunis – Francuska (Al Janoub Stadion)

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Piksi izašao: Hoćete spisak da vam kažem?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar