Lionel Mesi/Foto: EPA-EFE/Villar Lopez

Jedan od najvećih favorita za osvajanje Svetskog prvenstva dolazi upravo iz grupe C, dok će ostale međusobno boriti za prolaz u narednu rundu.

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a prvi meč u grupi C igraće se 22. novembra od 11.00.

Tada će na teren izaći Argentina i Saudijska Arabija, dok će istog dana od 17.00 snage odmeriti Meksiko i Poljska.

PROČITAJTE JOŠ

ARGENTINA

Fudbalska reprezentacija Argentine/Foto: EPA-EFE/DANIEL HAMBURY

Reprezentacija koja je osvojila Svetsko prvenstvo dva puta, ponovo je jedan od najvećih favortia za podizanje “boginje”. Po svemu sudeći ovo će biti poslednji Mundijal za legendarnog Lionela Mesija, koji će pokušati da osvajanjem Svetskog prvenstva stigne do neosporenog zvanja “GOAT-a”, najboljeg svih vremena.

Argentina je u velikom naletu pred Mundijal, pošto je neporažena, od utakmice sa Brazilom (2:1) 3. jula 2019. godine, na prethodnih 35 utakmica. Kvalifikacije su završili na drugom mestu sa 39 bodova, iza Brazila koji je imao 45 bodova. Ekipu su predvodili Lionel Mesi i Lautaro Martinez sa sedam golova, dok je najbolji asistent bio Đovani lo Selso, sa pet uspešnih dodavanja.

Mora se spomenuti i to da je Argentina, u okviru 6. kola kvalifikacija za Mundijal, trebalo da odmeri snage sa Brazilom, ali je taj meč, prvobitno zakazan za 30. mart, odložen za 5. septembar, 2021. godine. Tada su još uvek važila rigorozna pravila zbog epidemije koronavirusa i utakmica je prekinuta nakon 10 minuta, zbog upada brazilskih zdravstvenih vlasti i policije na teren. Argentinci su navodno lagali o statusu vakcinacije nekoliko igrača pri ulasku u Brazil, zbog čega je utakmica prekinuta.

Foto: EPA-EFE/Villar Lopez

Ipak, to nije remetilo izabranike Lionela Skalonija da nastave sjajne igre i konačno deluje da su “gaučosi” pronašli rešenje za probleme koji su toliko godina imali u odbrani. Skaloni uglavnom forsira formaciju 4-3-3, u kojoj Mesi ima potpunu slobodu u napadu.

Odbranu predvodi golman Aston Vile, Emiliano Martinez, koji je jedan od najzaslužnijih za to što je Argentina osvojila Kopa Ameriku 2021. godine, pošto je u polufinalu protiv Kolumbije odbranio čak tri jedanaesterca u penal seriji.

Na desnom beku se nalazi Gonzalo Montijel (Sevilja), štoperski tandem čine Nikolas Otamendi (Benfika) i Kristijan Romero (Totenhem), dok se na levom beku očekuje Nikolas Taljafiko (Lion). Vezni red čine Rodrigo de Pol (Atletiko Madrid), Gvido Rodrigez (Real Betis) i Đovani lo Selso (Viljareal).

Selektor Argentine može imati problema u napadu, pošto je nastup Paula Dibale još uvek nepoznat, zbog povrede kolena koju je doživeo na utakmici Rome i Lečea, 9. oktobra. Ipak, tu se nalaze neprikosnoveni Lionel Mesi (Pari sen Žermen), Anhel di Marija (Juventus) i Lautaro Martinez (Inter Milan).

Foto: EPA-EFE/Villar Lopez

Šansu sa klupe će tražiti još nekoliko zvezda evropskog fudbala, kao što su Lisandro Martinez (Mančester junajted), Hulian Alvarez (Mančester siti), Papu Gomez (Sevilja), Hoakin Korea (Inter Milan), Aleksis Mekalister (Brajton).

Očekuje se da će “gaučosi” zauzeti bez većih problema prvo mesto u ovoj grupi, što bi značilo da će u osmini finala igrati protiv drugog iz grupe D, što će verovatno biti reprezentacija Danske. U četvrtfinalu će ih najverovatnije čekati Holandija, dok bi snage sa Brazilom verovatno odmerili u polufinalu. Prerano je da nagađamo ko će igrati finale, ali se možemo nadati duelu Argentine i Francuske.

Ključ za dobar plasman Argentine svakako biće igra Lionela Mesija, raspoloženje odbrane, ali i dobra igra veznog reda. Da li su Argentinci spremni da prvi put od Maradone i 1986. godine vrate “boginju” kući, videćemo već u prvom duelu sa Saudijskom Arabijom (22. novembar, 11.00).

SAUDIJSKA ARABIJA

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Po mnogima možda i najbolja fudbalska reprezentacija koja dolazi iz Azije. Šesti put su fudbaleri Saudijske Arabije uspeli da se kvalifikuju na Mundijal (1994, 1998, 2002, 2006, 2018, 2022), a ovog puta će pokušati da naprave iznenađenje i da po drugi put u istoriji prođu u eliminacionu fazu Svetskog prvenstva. U Rusiji, 2018. godine su uspeli da upišu jednu pobedu, protiv Egipta (2:1), tako da njihovim protivnicima neće biti nimalo lako da ih pobede.

Nisu se mučili tokom kvalifikacija, pošto su u prvom delu sa 20 bodova ubedljivo bili prvi u grupi D, gde su igrali sa Uzbekistanom, Palestinom, Singapurom i Jemenom. Sa gol razlikom +18 obezbedili su prolaz u grupu B, treće runde kvalifikacije. I tu su zauzeli prvo mesto, iako su igrali sa “teškašima”, kao što su Australija, Japan i Kina. Ipak, postigli su samo devet golova, na 10 utakmica, te to može da plaši njihove navijače.

Za razliku od Argentine, Saudijska Arabija će imati pet prijateljskih utakmica pre početka Mundijala, u kojoj će njeni reprezentativci imati priliku da se uigraju. Može se reći da je to velika prednost u odnosu na ostale ekipe, koje će imati jednu pripremnu utakmicu, ili ih uopšte neće imati. Saudijska Arabija je čak i ranije prekinula domaće prvenstvo, kako bi pružili mogućnost igračima da imaju duži period priprema.

Foto: EPA-EFE/AHMED YOSRI

Ipak, forma ne obećava. Na poslednjih šest utakmica pobedili su samo jednom (Severna Makedonija), remizirali su na tri meča, dok su na dva poraženi. Do početka Mundijala će igrati protiv Islanda, Paname i Hrvatske.

Ekipu francuskog selektora Herve Renarda predvodi vezni fudbaler Salem Al-Davsari. Fudbaler Al-Hilala je sa sedam golova bio najbolji strelac ekipe u kvalifikacijama. Sa isto toliko golova, pratio ga je napadač Saleh Al-Shehri (Al-Hilal).

Muhamed Ol-Vais(Al-Hilal) ima zagarantovano mesto na golu, odbrani će najverovatnije činiti Jasir Al-Šalani (Al-Hilal), Abdulah Al-Amri (Al-Nasr), Hasan Al-Tambakti (Al-Šabab) i Sultan Al-Ghanam (Al-Nasr).

Vezni red će biti sačinjen od Mohameda Kana (Al-Hilal), Abdulelaha Al-Makija (Al-Hilal), dok će u napadu igrati Fahad Al-Muvalad (Al-Šabab), Hatan Be-Hebri (Al-Šabab), Salem Al-Davsari i Saleh Al-Shehri.

Ekipa Saudijske Arabije, koja će najverovatnije igrati u formaciji 4-2-3-1, pokušaće da ostane neporažena bar na jednoj utakmici, što bi s obzirom na ostala dva protivnika bio veliki uspeh.

MEKSIKO

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Reprezentacija koja je već u nekoliko navrata uspela da napravi probleme favoritima, probaće da to ponovo uradi ove godine.

Meksiko je svakako jedna od najzanimljivijih epika za gledanje, kako zbog atraktivnog golmana Giljerma Očoe (Klub Amerika), tako i zbog brze igre koju potencira selektor, Argentinac Đerardo Martino.

Kvalifikacije su završili na drugom mestu iza Kanade sa 28 bodova, ali samo zbog toga što su Kanađani imali bolju gol razliku. Na 14 utakmica poraženi su samo dva puta, jednom od Kanade (2:1), jednom od Amerike (2:0). Ipak, forma pred Mundijal, kao i kod Saudijske Arabije, nije obećavajuća. Na poslednjih sedam mečeva doživeli su poraz tri puta, dok su dva puta remizirali i pobedili. U poslednjem susretu Kolumbija ih je savladala sa 3:2, iako je Meksiko na poluvremenu imao prednost od 2:0.

Meksiko je grupnu fazu prošao na čak sedam poslednjih Mundijala, te će “el tri” morati da se uzda u dobru igru svojih internacionalaca.

Foto: EPA-EFE/Gustavo Amador

Nastup najboljeg napadača Meksika, Raula Himeneza (Vulverhempton) je još uvek neizvestan zbog povrede koju je dobio krajem septembra. Ipak, pre nekoliko dana stigle su pozitivne vesti, pošto je Himenez uradio lekarske preglede u Engleskoj, te će konačna odluka biti doneta u narednim danima.

Ono što je sigurno, Hesus Korona (Sevilja) zbog povrede zgloba neće igrati na Mundijalu. Biće to veliki udarac za Meksikance, ali će raspoloženi Aleksis Vega (Gvadalahara) pokušati da nadoknadi njegov nedostatak. Irving Lozano (Napoli) će pored Himeneza biti najveća uzdanica Meksika, a fudbaler Napolija blista ove sezone na klupskom nivou.

Foto: EPA-EFE/Gustavo Amador

U sredini se očekuju Edson Alvaraez (Ajaks), Andres Guardado (Real Betis) i Erik Gutierez (PSV). Odbranu će činiti Giljermo Očoa, Nestor Arauho (Klub Amerika), Hektor Moreno (Monterej), Horhe Sančez (Ajaks) i Đerardo Aertaga (Genk).

Kako bi ponovili najboljih uspeh na Svetskom prvenstvu, četvrtfinale (1970, 1986), ekipa Martina će morati da “skocka” igru u odbrani. Utakmica sa Poljskom će najverovatnije odlučiti ko će od te dve reprezentacije završiti Mundijal u grupnoj fazi.

POLJSKA 

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Reprezentacija koja je završila na trećem mestu 4. grupe A Lige nacija, pokušaće da izbori eliminacionu fazu Svetskog prvenstva prvi put od 1986. godine. Poljacima će ovo biti 9. Mundijal, a najbolji rezultat im je bronzana medalja (1974, 1982).

Poljska je nakon velike drame izborila plasman na prvenstvo, pošto je prvo zauzela drugo mesto u Grupi I, iza Engleske sa 20 bodova. Bolji su bili od Albanije (18 bodova) i Mađarske (17 bodova). Nakon toga kroz plej-of izborili su plasman, pošto su u polufinalu bez borbe prošli dalje protiv Rusije, koja je zbog rata u Ukrajini izbačena iz takmičenja.

U finalnom meču pobedili su Švedsku sa 2:0 golovima Roberta Levandovskog i Pjotra Zielinskog. Ipak, nastupi u Ligi nacija ne obećavaju. Poljska je na poslednjih šest utakmica poražena tri puta, a uz to su ostvarili dva pobede i jedan nerešen rezultat.

Selektor Česlav Mihnievic je na klupu Poljske seo u januaru ove godine, te nije imao puno vremena za uigravanje ekipe. Dobre vesti za Poljake su te da će u najjačem sastavu otići na Mundijal i niko od bitnijih igrača nije povređen.

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Okosnica ekipe je svakako jedan od najboljih napadača današnjice, Robert Levandovski (Barselona). Poljak je u fantastičnoj formi ove sezone i za klub je postigao 18 golova na 17 utakmica. Za reprezentaciju je pogađao 76 puta na 134 utakmice i nada se da će tu formu preneti i na Mundijal.

Pored njega može se izdvojiti i Pjotr Zielinski (Napoli), koji sa Napolitancima pa gotovo da ne može da izgubi. Upisao je četiri gola i šest asistencija ove sezone i zajedno sa Napolijem se nalazi na prvom mestu Serije A.

Naturalizovani Englez, Meti Keš (Aston Vila), praviće protivnicima probleme sa desnog beka, dok će Vojček Ščesni (Juventus) čuvati gol. Pored njih u odbrani se očekuju Jan Bednarek (Aston Vila), Kamil Glik (Benevento), Jakub Kivor (Specija) i Nikola Zalevski (Roma).

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

U sredini će Zijelinskom pomagati Gregorz Krahovijak (Al-Šabab) i Simon Zurkovski (Fjorentina).

Mihnievic će biti “na slatkim mukama” što se tiče drugog napadača, pošto na toj poziciji ima nekoliko opcija kao što su Krištof Pjontek (Salernitana), Arkadijuš Milik (Juventus) i Karol Svidecki (Šarlot).

Poljaci će odigrati jedan pripremni meč pred start Mundijala, 16. novembra od 19.00, protiv Čilea. Prvi meč na Mundijalu je zakazan za 22. novembar od 17.00, protiv Meksika.


RASPORED UTAKMICA, GRUPA C

Utorak, 22. novembar

11.00 Argentina – Saudijska Arabija (Lusail Stadio)

17.00 Meksiko – Poljska (Stadion 974)

Subota, 26. novembar

14.00 Poljska – Saudijska Arabija (Education City Stadion)

20.00 Argentina – Meksiko (Lusail Stadion)

Sreda, 30. novembar

20.00 Poljska – Argentina (Stadion 974)

20.00 Saudijska Arabija – Meksiko (Lusail Stadion)

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Piksi izašao: Hoćete spisak da vam kažem?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar