EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Mundijal sve bliže, a Srbija će sa velikim očekivanjima otići u Katar

Do početka Svetskog prvenstva u Kataru ostalo je još nešto više od mesec i po dana, a gotovo sve reprezentacije imale su priliku da bruse formu u proteklih nedelju dana.

Srbija je reprezentativni prozor iskoristila na najbolji mogući način, te je upisala dve pobede – protiv Švedske i Norveške i tako nastavila da niže uspehe na međunarodnoj sceni.

Pod dirigentskom palicom Dragana Stojkovića Piksija izboren je plasman u A diviziju Lige nacija, drugi šešir u žrebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a Srbija je igrala napadački fudbal na kakav nas je navikla u poslednjih godinu i po dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Ujedno je i nstavljen niz od pet utakmica na kojima nismo poraženo, pa ćemo u veoma dobrom raspoloženju otići u Katar gde nas čeka nimalo laka grupa.

„Dajte Brazil da se igramo“ odzvanjalo je svlačionoicom „orlova“ nakon pobede nad Portugalom u Lisabonu sa 2:1 u novembru. Uskoro ćemo imati priliku da to i ostvarimo i to u prvom kolu Svetskog prvenstva 24. novembra.

Brazil nam je rival bio i u na prošlom Mundijalu, ali sada je odnos snaga nešto drugačiji. Srbija igra značajno bolje i konstantnije, pa će duel sa Brazilom biti pravi derbi. Bar se to očekuje s obzirom na kvalitet i formu obe ekipe.

Brazilci nisu poraženi na poslednjih 15 mečeva, a poslednji neuspeh doživeli su i finalu Kopa Amerika od Argentine, još u julu prošle godine. Od tada su na 15 utakmica čak na osam postizali tri ili više golova, a samo tri puta su remizirali i to po jednom sa Argentinom, Ekvadorom i Kolumbijom.

U septembarskom reprezentativnom prozoru Brazil je upisao dve pobede u pripremnim mečevima, a rivali su bili Gana (3:0) i Tunis (5:1). Posebno razigrani su bili Rišarlison sa tri gola i asistencijom, kao i Nejmar sa golom i dve asistencije.

PROČITAJTE JOŠ:

Razigran je bio i Rafinja po desnom krilu, a u startnih 11 u Kataru će se gotovo sigurno naći i Vinisijus Žunior, član Real Madrida. Od ofanzivnih igrača tu su i Entoni iz Mančester junajteda, kao i Roberto Firmino, dok su na stedini standardni Kazemiro i Fred.

„Slatke muke“ za selektora Titea javljaju se i kada je u pitanju pozicija golmana, pošto su mu dostupni Alison Beker i Ederson. U odbrani su tu Markinjos, Tijago Silva, Bremer, Aleks Teles… Kada se pogleda na papiru Brazil je tim spreman da osvoji „boginju“, a biće i posebno „gladni“ zbog činjenice da je nisu podigli još od 2002. godine.

Sada po mnogima važe za prve favorite, a posebno motivisan biće Nejmar, koji konačno želi da osvoji trofej sa nacionalnim timom.

„Kazaću saigračima da mi pomognu. Želim da oborim Peleov rekord po broju golova za Brazil,“ poručio je Nejmar nedavno.

Foto: AP Photo/Andre Penner

Prva zvezda Brazila je istakla i da ekipu krasi harmonija, te da u njoj nema sujete među igračima.

„Mi smo tim koji publika vidi kao vrlo ofanzivan, sa četvoricom napadača i Paketom. Objasnio sam da ako želimo da igramo na takav način, da igramo timski, moramo da pomažemo jedni drugima. Da pomažemo defanzivnoj liniji takođe. Svi moraju da trče. Lepo je to videti. Ovo je složna ekipa, kolektiv u kojem nema sujete, krasi nas harmonija. Svi smo prijatelji, nezavisno od toga ko igra, a ko je na klupi. Osećate se kao kod kuće, osećate sreću“.

Što se Švajcarske tiče, ona je u junskom prozoru bila u seriji loših rezultata, ali je uspela da se podigne i upiše tri pobede zaredom.

Švajcarci su od marta do 9. juna imali seriju od pet utakmica bez pobede, a upisana su četiri neuspeha i jedan remi i to sa tzv. Kosovom.

Ipak, snaga njihovog tima se pokazala u naredna tri meča kada su redom padali Portugal, Španija i Češka. Nisu to bile ubedljive pobede i spektakularna igra, ali dobro je poznato da su oni veoma nezgodan tim.

EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

To se pokazalo i na prošlom Evropskom prvenstvu, kada je Švajcarska poražena tek u četvrfinalu od Španije nakon penala.

Švajcarska je nama dobro poznata, ali će Srbija na Mundijalu imati i motiv više protiv nje zbog poraza u Rusiji pre četiri godine. Njen primarni cilj, odnosno ostanak u A diviziji Lige nacija je obezbeđen, a uvodna utakmica sa Kamerunom može mnogo toga da pokaže na Mundijalu.

Da je Švajcarska u dobroj formi jeste tačno, ali da su igra i atmosfera u ekipi sjajne to nije.

Rival Srbije koji je u najslabijoj formi pred Mundijal je Kamerun. Tokom septembra je u dve provere poražen i to od na papiru daleko slabijih rivala – Uzbekistana i Južne Koreje. Ni u junu Kamerun nije blistao, pa je u dvomeču jedva prošao Ekvatorijalnu Gvineju sa 2:1 u ukupnom skoru.

Kamerun svakako nije ekipa za potcenjivanje, ima tu igrača poput Abubakara, Čupo-Motana i Mbeuma koji mogu da naprave probleme, ali je pobeda protiv njega na Mundijalu svakako imperativ.

Foto: EPA-EFE/STR

Teško je zamisliti da će Kamerunci uspeti da izdrže 90 minuta jakog presinga i napada Srbije, dok u direktnom okršaju „bez garda“ nemaju šta da traže.

Bez obzira na bledu igru i slabe rezultate predsednik Fudbalske federacije Kameruna, legendarni Samjuel Eto, sa velikim očekivanjima dočekuje Mundijal.

Eto je izjavio da je želeo da Kamerun izgubi kako bi video rekaciju tima, a potom je dodao:

„Naš cilj je da Svetsko prvenstvo napustimo 18. decembra, na dan finala. Nećemo odustati,“ istakao je Eto.

Kamerun od 1990. godine, kada je dogurao do četvrtfinala, nije prošao grupnu fazu šampionata sveta, a i sada je upao u blago rečeno nezgodnu grupu.


Mundijal, grupa G

24. novembar Srbija – Brazil 20.00

28. novembar Srbija – Kamerun 11.00

2. decembar Srbija – Švajcarska 20.00

BONUS VIDEO Atmosfera pred meč Srbije i Švedske