Fudbalska reprezentacija Srbije, Švedske
Fudbalska reprezentacija Srbije, Švedske; Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Završetak takmičenja je bio u stilu velikih šampiona, a sad pravac Katar

Fudbalska reprezentacija Srbije konačno je „procvetala“, te od dolaska Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora beleži izuzetno zapažene rezultate na međunarodnoj sceni.

Malo ko je očekivao da će Srbija nakon godinu i po dana pod vođstvom Piksija ovako dobro izgledati na terenu kao na mečevima sa Švedskom i Norveškom.

Šest datih golova u dve utakmice, samo jedan primljen, ubedljiva igra i šest bodova protiv dva veoma jaka rivala – šta više za poželeti?

PROČITAJTE JOŠ:

Piksi je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i Ligi nacija sedeo na klupi Srbije na 14 mečeva. Ostvario je deset pobeda, tri remija i samo jedan poraz. U Ligi nacija Srbija je imala četiri pobede i po jedan remi i poraz uz gol razliku 13:5.

Ono što je Piksi uspeo je da napravi dobru atmosferu i zajedništvo kako na terenu tako i van njega. To igrači redovno ističu u izjavama, a znamo da to nimalo nije lako kada u ekipi imate toliko zvezda koliko ima Srbija. Svako od reprezentativaca je „gladan“ na svoj način, ali niko ne odskače i ne solira na terenu. Priča o egu nema, a zajednički ciljevi i timske pobede su ono za šta svi rade. Od te ideje se ne odustaje ko god da je na terenu i u kakvoj god da je formi.

Upravo se u tome krije još jedna snaga ovog sastava Srbije. Svačiji izostanak može da se nadoknadi, a Piksi ne jadikuje nad problemima, već uspešno rešava svaki izazov koji se pred njega stavi. Poslednji primer toga je izostanak Sergeja Milinkovića-Savića na meču sa Norveškom. Vezista Lacija je zasigurno jedan od njaboljih igrača u Srbiji, ali je njegovu ulogu bespekorno odigrao Ivan Ilić i pokazao zašto je standardan u Seriji A.

Nije bio sebičan u navratu kada je sam mogao da reši akciju, već je dodao do Mitrovića koji je to krunisao golom. Nije podlegao bilo kakvom pritisku, nadigrao je kolege iz veznog reda Norveške i pokazao da je više nego dostojna zamena za Sergeja. Teško je za očekivati da će Ilić biti standardan u Kataru, ali bi mogao da bude „x-faktor“ sa klupe. Svoje defanzivne zadatke je ispunio besprekorno, seckao je napade rivala, a pokrio je veliki deo terena.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ogromna stvar za razvoj srpskog fudbala je i to što je Piksi tokom reprezentativnih prozora pruža šansu mladim igračima i debitantima poput Strahinje Erakovića, Srđana Babića i Stefana Mitrovića. Njih trojica su svakako kandidati i za put u Katar, sam boravak tamo bi im doneo mnogo iskustva, koje će kad-tad doći do izražaja.

Srbija na svakom delu terena ima po nekoliko adekvatnih rešenja i u svakom trenutku nekog raspoloženog igrača. Protiv Švedske i Norveške Piksi je promenio pet štopera i svako je odradio posao na više nego dobrom nivou. Vezni red smo već pomenuli, a spremni da uđu i pomognu timu u Kataru će biti i Uroš Račić, Nemanja Maksimović, Nemanja Gudelj, Filip Đuričić…

Na krilnim pozicijama kao starteri su se ustalili Andrija Živković i Filip Kostić, dok su „džokeri“ Darko Lazović i Nemanja Radonjić. Obojica mogu da pokriju više pozicija na terenu, umeju da odigraju i dobro u odbrani, te stalno dobijaju šansu sa klupe.

Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović; Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

Za napad u kom se nalaze Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović ne treba mnogo trošiti reči, a jedina dilema je bila da li mogu zajedno na terenu. Poslednje dve utakmice su dale više nego jasan odgovor na to pitanje, a među njim nema ni najmanje sujete.

Pored njih ne treba zaboraviti Luku Jovića, koji nam je doneo pobedu protiv Švedske u gostima. Istina je da Jović ni u Fjorentini ne blista u poslednje vreme, nije čak ni standardan, ali igrači poput njega uvek mogu da prorade i donesu probleme rivalu kada se najmanje nadaju.

„Piksijeva Srbija“ igra napadački fudbal i od toga ne odustaje ni u jednom meču, bez obzira ko je sa druge strane. To se očekuje i na Svetskom prvenstvu, a sa ovakvim timom i samopouzdanjem ništa nije nemoguće.

Ono što je izuzetno važno pred Mundijal je da smo upisali dve pobede, a neporaženi smo na poslednjih pet mečeva. Nije Srbija poklekla pod pritiskom ni pred Portugalom ni pred Norveškom, te pokazala da polako, ali sigurno grabi ka evropskom i svetskom vrhu. Piksi kao lider do tamo zna put, ali on vodi preko Katara.

BONUS VIDEO Atmosfera pred meč Srbije i Švedske