Fudbaleri Srbije oduševljavaju vrhunskim igrama, a njihove partije nisu prošle nezapaženo ni u Hrvatskoj.

Jedan od najposećenijih portala u Hrvatskoj „Index.hr“ objavio je detaljnu analizu igre Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

„Koja je tajna moćne Srbije? Čudo od deteta, nestvarni golgeter i svetski rekorder“, bio je naslov članka koji je privukao veliku pažnju javnosti.

Napravljen je presek stanja u reprezentaciji i načinu na koji je Dragan Stojković Piksi kao selektor napravio niz sjajnih rezultata sa Srbijom.

Koja je tajna moćne Srbije? Čudo od deteta, nestvarni golgeter i svetski rekorder

„Srbi imaju napad kakav ima još samo nekoliko reprezentacija na svetu, a kad se uzme u obzir stanje kičme ekipe, može se reći da nikad nisu bili ovoliko dobri i opasni“, pisalo je na samom početku teksta.

Očekivano veliki prostor dobio je i naš selektor.

„Srbija je uoči Evra 2020. godine doživela još jedno veliko razočaranje. Srbi nisu uspeli da se plasiraju na turnir na koji ide skoro pola Evrope. Iako su u ozbiljnoj grupi iza Portugala i Ukrajine uspeli da izbore plej-of, tu su ih izbacili Škoti. Bio je to posebno velik udarac za ekipu čija je U-20 reprezentacija 2015. godine uzela svetsko zlato, pa se očekivalo da će ključni igrači iz tog uzrasta otprilike sada biti u najboljim igračkim godinama i velikim svetskim klubovima.

Uoči početka kvalifikacionog ciklusa za Katar, na selektorskoj poziciji zaseo je legendarni Piksi Stojković. Ono što gledamo otad definitivno se može nazvati renesansom srpske reprezentacije, i na igračkom i na rezultatskom planu. Do poslednjeg kola izgubili su tek četiri boda, u gostima kod Irske i kod kuće protiv Portugala, gde su ih samo luda sreća i sudijsko ludilo spasili od poraza. Ronaldov udarac završio je barem metar u golu, ali nijedan sudija to nije video. U poslednjem kolu Srbi su putovali u Portugal s jasnom računicom da ih samo pobeda vodi u Katar umesto u dodatne kvalifikacije“, pisalo je u tekstu.

Foto: Pedja Milosavljevic/starsport

Istakli su podatak da je Srbija odigrala 15 zvaničnih mečeva od početka 2021. godine da je slavila na 11 susreta, da je jednom poražena od Norveške (0:1) i da ima tri remija sa Portugalom, Irskom i Slovenijom.

Ipak, dva razloga ostavila prostor za sumnju koliko zapravo može Srbija.

„Teško je reći koliko ova reprezentacija može na Mundijalu, iz najmanje dva razloga. Prva je to da su Srbi svetski prvaci u tome da sami sebi sapliću noge i iznutra se uruše u najgorem mogućem trenutku i pod najčudnijim okolnostima. Ako je atmosfera u ekipi konačno onakva kakva treba biti, onda je Piksi već napravio velik deo posla. Drugi je to što nisu imali preterano sreće kod žreba. Brazil je bio najviše rangirana ekipa u prvom šeširu i u Katar stiže kao prvi favorit turnira. Švajcarska je iz drugog šešira solidan žreb, ali je već dugo jedna od najkonstantnijih reprezentacija iz drugog svetskog razreda. Kamerun bi treblo da bude najlakši zalogaj, ali i on je bio najbolje rangirana ekipa iz poslednjeg šešira.“

Bilo je mnogo hvalospeva na račun Dušana Vlahovića, Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića koji po mišljenju ovog portala predstavljaju kičmu tima. Naveli su kako je Mitrović postigao 43 pogotka u Čempionšipu prošle godine i šest u ovoj sezoni, te kako je rekoder reprezentacije, dok su Tadića apostrofili kao magioničara i rekordera po broju asistencija.

Vlahović je takođe dobio svoj segment.

„Vlahović je hibridna verzija stare devetke, koja se uvek nađe na pravom mestu, ima fantastičan osećaj za prostor i završnicu i ono ubrzanje kojim dobija korak prednosti nad štoperom prilikom centaršuta ili povratne lopte. Istovremeno je i pokretljiv i koristan kao igrač koji spaja. Već sad je neverovatan igrač, a tek je počeo da igra fudbal na najvišem nivou i prostor za napredak mu je veliki.“

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi i Marko Materaci sa „Boginjom“ u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare