Fudbalska reprezentacija Brazila
Fudbalska reprezentacija Brazila; Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Da li će ovo uticati i na njihov rezultat?

Fudbaleri Brazila i Portugala proveli su najviše minuta na terenu od svih učesnika Svetskog prvenstva u Kataru, navodi se u izveštaju Svetske unije igrača (Fifpro).

Izveštaj ispituje akumulirano opterećenje igrača od 12. jula 2021. do 24. oktobra 2022. godine i takodje uporedjuje rasporede ove sezone sa drugim fiskalnm godnima koje su prethodile Svetskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ

Prema Fifpro, fudbaleri Brazila i Portugala su od avgusta sakupili po približno 30.000 minuta igre, duplo više od mnogih selekcija koje su se kvalifikovale na SP.

Od početka sezone 2021/22. svaki igrač u reprezentaciji Portugala „igrao je u proseku 5.200 minuta, što je ekvivalentno 58 mečeva od 90 minuta“, ističe se u izveštaju Fifpro, koji „podvlači ekstremno preopterećenje nekih igrača, posebno onih koji igraju za klubove u Evropi“.

„Podaci naglašavaju psihički i fizički napor sa kojima se suočavaju mnogi reprezentativci zbog prenatrpanog rasporeda utakmica koji ne funkcioniše kako bi trebalo i ne uzima u obzir njihovo zdravlje“, rekao je zamenik generalnog sekretara Fifpro Simon Kolosimo.

„Svako u profesionalnom fudbalu treba da preusmeri svoje prioritete kako bi osigurao da igrači imaju uravnoteženiji raspored i da mogu da budu najbolji u ključnim trenucima u svojoj karijeri“, dodao je on.

BONUS VIDEO Katar 2022 Lična karta – Nemanja Radonjić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar