Kevin de Brujne, Fudbalska reprezentacija Belgije
Kevin de Brujne, Fudbalska reprezentacija Belgije; Foto: EPA-EFE/PETER POWELL .

Reprezentativac Belgije, 31-godišnji Kevin De Brujne ide u Katar na treće Svetsko prvenstvo i jedan je od najboljih fudbalera čijoj karijeri nedostaje međunarodni uspeh.

Belgijskog plejmejkera obožavaju u Mančester sitiju, saigrači, trener Pep Gvardiola i navijači, a dive mu se i protivnici koji su ga u poslednje tri sezone u dva navrata izabrali za najboljeg igrača godine.

PROČITAJTE JOŠ

Timski stav na prvom mestu. Vizionarska dodavanja. Smrtonosan šut, kada to izabere. I pored toga De Brujne još nema titulu u Ligi šampiona i do ove godine nije bio medju trojicom najboljih u glasanju za „Zlatnu loptu“, koga Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) dodeljuje najboljem igraču godine. On je bio treći u glasanju za prestižan trofej koji je osvojio Karim Benzema iz Real Madrida.

Čini se da je Svetsko prvenstvo u Kataru De Brujneova najbolja šansa da pomogne Belgiji da prvi put osvoji veliki turnir.

Na poslednja dva Mundijala, Belgijaci su zaustavljeni porazima od po 0:1, u četvrtfinalu protiv Argentine 2014. godine, a četiri godine kasnije u polufinalu protiv Francuske.

Na Evropskom prvenstvu bilo je eliminacija u četvrtfinalu, od Velsa 2016. godine i prošlog leta od šampiona Italije.

Između tih razočaranja u crvenom dresu Belgije, De Brujne je uvek izgledao veličanstveno u nebo plavom Sitiju. On je bio srce četiri šampionske titule u Premijer ligi od dolaska 2015. godine.

Belgija skoro deceniju priprema svoju „zlatnu generaciju“ da osvoji vrednu titulu.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

To je jedno od najčešće postavljanih pitanja u modernoj eri Mundijala, kao što su da li će Brazil osvojititi šestu titulu ili da li će Meksiko ikada stići do te famozne pete utakmice.

Selektor Roberto Martines mogao bi da uvrsti u startnu postavu šestoricu igrača koji su odigrali po više od 100 utakmica za reprezentaciju. Centralni defanzivac Jan Vertongen i Tobi Aldervejreld odigrali su ukupno 264 utakmice. Medju „centurionima“ nisu De Brujne i Tibo Kurtoa, koji je kao 30-godišnjak još mlad za gokmana. Ako stvari budu dobro išle u Kataru, obojica bi mogli da dostignu tu cifru.

Mnogo toga zavisi i od forme napadača Romelua Lukakua, koji u septembru nije igrao za Inter zbog povrede mišića. Dvadesetdevetogodišnji fudbaler odigrao je 102 utakmice i postigao 68 golova za Belgiju, a njegovi transferi dostigli su ukupnu vrednost od 325 miliona dolara.

Pojedini sumnjaju u njega posle nezadovoljavajućih igara u Čelsiju i poslednjoj sezoni u Mančester junajtedu. Ali, Belgija je bolja kada je Lukaku tu, imao je dva nesebična poteza tokom kontranapada i gola u pobedi protiv Japana, a posebno je belgijski tim dobar zahvaljujući njegovim golovima.

Martines predvodi Belgiju na trećem velikom takmičenju, u više od šest godina na klupi, uz ugovor koji je na isteku.

Foto: EPA-EFE/Alessandro di Marco

Španski 49-godišnjak je 20 godina radio u britanskom fudbalu, pre nego što je 2016. godine uoči Evropskog prvenstva dobio otkaz u Evertonu. Pošto ekipa prošlog leta nije uspela da osvoji Evropsko prvenstvo, spekulisalo se da bi Martines mogao da se vrati u Everton ili da preuzme Barselonu.

Belgija će u Kataru igrati u Grupi F, prva utakmica je na programu 23. novembra protiv Kanade, četiri dana kasnije igraće protiv Maroka, a 1. decembra protiv Hrvatske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar