Foto: Starsport

Ako postoji nešto što se zove "glupi" gol, onda je Crvena zvezda prvak u tome da ih prima u Evropi.

Crveno-beli su i u četvrtak uveče izbegli „metak“ od Trabzona, posle još jednog jeftino primljenog pogotka koji progone tim iz Ljutice Bogdana već neko vreme.

PROČITAJTE JOŠ:

Uglavnom se takvi golovi osvete Zvezdi, nažalost, čak i kada to ne zasluži.

Ali, onaj ko pobeđuje neće reći da je nezasluženo pobedio, zar ne? Pa sigurno to ne bi rekao ni Makabi iz Haife, ni Trabzon, ni Ferencvaroš, ponajmanje neki Glazgov Rendžers ili Monako.

Pre bi rekli da se sreća zaslužuje i možda bi bili u pravu.

Svi pobrojani su, manje ili više imali baš taj faktor sreće kada su se sastajali sa srpskim šampionom.

Samo su ti golovi nekad manje, nekad više koštali Zvezdu. U četvrtak uveče je primila jedan, relativno bezazlen gol i vratila flešbek na pakao Makabi Haife.

Dvojica igrača Zvezde pored fudbalera Trabzona, činilo se da je Kanga bio na lopti kada je arbitar pokazao ka golu Milana Borjana i dosudio faul.

Igrao se 39. minut, tek dva minuta pošto je Aleksandar Katai zakucao loptu u mrežu Ugurdžana Čakira.

Umesto da se najaše na toj euforiji, stigao je hladan tuš sa 30, 35 metara.

Anastasios Bakasetas je posle čudnog i činilo se, prestrogo sviranog faula, namestio loptu, šutirao je, Borjan se bacio ulevo, lopta je u živom zidu pogodila Stefana Mitrovića i prevarila njegovog kapitena.

Niko od nas u novinarskoj loži nije stigao ni da trepne, a već je bilo 1:1.

I da je to jedini takav pogodak, pa da ga Zvezda i oprosti sebi. Nažalost, nije, zbog čega je jasno da se treba zapitati da li su ti „glupi“ golovi slučajni.

Trabzon je dao jedan jeftin i u Turskoj, kada je Kanga pogrešio, igrači turskog tima presekli pas i u dva poteza za dve sekunde, Borjan je već vadio Trezegeovu bombu iz mreže za 2:0.

Još jedan meč unazad, Slavoljub Srnić je u jeku bolje igre svog tima pred svojim navijačima napravio faul i skrivio penal.

Kanga je u tom meču umalo „polomio“ prečku šutem sa distance, Kataiju je falilo sreće kod slobodnjaka sa boka, Monako je tu sreću imao.

Neverovatno je kako takvi besmisleni faulovi za penale prosto „pronalaze“ Srnića.

U trku je zakačio Aleksandra Golovina, Bril Embolo je sa bele tačke pogodio i možda baš tim pogotkom zapečatio sudbinu crveno-belih.

Aleksandar Pešić je u četvrtak uveče novinarima rekao da ne može da se pobeđuje samo kod kuće, što je Zvezda radila u poslednja dva meča Lige Evrope.

Osim Monaka, sudbinu poraženog na Marakani izbegao je i Makabi iz Haife i oba gola su Izraelci postigli prilično bezveze u očima ljudi iz Zvezde.

I tada je srpski tim bio nešto bolji, Pešić je dao gol za 1:0 u 27. minutu, Mirko Ivanić je na njegovu asistenciju bio precizan u 43.

Savršeno! A onda u četvrtom minutu nadoknade Dolev Haziza namesti loptu na belu tačku i Milan Borjan mu odbrani.

Spase kožu Srnića koji je pre toga igrao rukom i skrivio penal. I taman su navijači na stadionu uzdahnuli s olakšanjem, da bi koji sekund kasnije, Kanga prodao loptu kada je krenuo ka sredini igrališta, a Danijel Sandgren raspalio sa Banjice i pogodio mrežu za 2:1.

To kao da je ubilo momentum tima Dejana Stankovića u tom trenutku. Već tada se moglo naslutiti da stvari neće ići po dobru.

Zvezdi su bila potrebna dva gola za prolaz i taj prolaz više nije imala. A posle 90. minuta više nije imala ni produžetke u džepu.

Milana Pavkova je lopta nesrećno pogodila u nogu, odbila se u mrežu Borjana i poslala Zvezdu u Ligu Evrope.

Pjunik je kolo pre Makabija bio nemoćan, a Ferencvaroš je u Budimpešti preko Zakarijasena poveo 1:0 iako je Borjan odbranio zicer igraču „Fradija“.

Lopta se odbila, reakcija odbrane Zvezde je izostala i kazna je odmah stigla.

Ove godine je beogradski klub uspeo da se časno oprosti od Lige Evrope i proletos kada je izgubi u dvomeču osmine finala od Rendžersa.

Međutim, i tada je utisak iz Glazgova bio potpuno čudan i podeljen. Zvezda u prvoj fazi meča „gazila“, a utakmicu završila s tri gola u mreži.

I opet se u situaciji da napravi penal našao Slavoljub Srnić. Na ivici kaznenog prostora je oborio rivala, sudija je gledao VAR a Džejms Tavernije je poslao loptu u rašlje.

Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Igrao se 11. minut a Rendžers je već imao gol prednosti ni iz čega. Pritom je Zvezda imala dve dobre šanse i dva poništena pogotka Kataija iz trećeg i 13. minuta.

Žargonski bi se reklo da gluplje ne može. Morelos je posle loše intervencije odbrane i malog kašnjenja Strahinje Erakovića duplirao prednost u 15. minutu, a prekid iz kornera i još jedan udarac glavom je presudio srpskom klubu.

I prethodnih godina je bilo primera takvih golova. Setite se samo Mitjilanda u Beogradu.

Danci su prvo od 12. minuta imali igrača više zbog isključenja Miloša Degeneka. Onda su u 56. minutu dobili slobodan udarac na dvadesetak metara odakle je Gelor Kanga glavom skrenuo loptu u mrežu Milana Borjana.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Midtjiland je pobedio sa 1:0, Zvezda je meč završila sa dva igrača manje jer je Gobeljić dobio crveni karton do kraja. Pa i u Danskoj se lopta od stative odbila do noge Nikolasa Dira u 78. minutu i prazan gol nije mogao da promaši za 1:1.

Šerif iz Tiraspolja je bio neka druga priča. Tu je više faul Kange pred kaznenim prostorom bio neoprezan, ali se šutu Franka Kastanjede ništa ne može spočitati.

Ipak, samo ako saberete sve pobrojane bolne i bespotrebne pogotke u proteklih godinu dana, postane jasno koliko je bodova i pobeda više srpski klub mogao da sakupi u Evropi da ih nije bilo.

VIDEO Pešić: Daj prvo da prođemo do proleća u Evropi, pa da pričamo onda o Barseloni

Opet, što kaže Pešić – da nema grešaka, svaka utakmica bi se završavala 0:0. Istina, ali nekako se čini da više tih grešaka, za posledicu ima loptu u mreži Zvezde.

A dok se to ne promeni, crveno-beli će strahovati i za ishode mečeva sa protivnicima koji objektivno na terenu ne pokazuju ništa specijalno.

Baš zbog toga će i protiv Monaka morati da pokažu od čega su satkani, pa ako spreče da im se desi još neki „glup“ gol, značajno uvećavaju sebi šanse za evropsko proleće. U Ligi Evrope ili Ligi konferencija, teško da bi se iko od igrača bunio za ijednu od ove dve opcije.

BONUS VIDEO: Turci divljaju na Marakani, navijači bacaju baklje i stolice sa tribina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar