Prilazite čoveku na ulazu u klupski muzej i pitate: "Pošto ulaz", vadite već novčanik, a on kaže: "Prođite, besplatno je".

U centru grada, u jednoj od prometnih ulica pešačke zone, koja životnom energijom podseća na Knez Mihailovu, nalazi se muzej kluba sa kojim će u četvrtak od 18.45 Crvena zvezda igrati meč drugog kola grupe H u Ligi Evrope.

Miloš Ljubisavljević Foto:Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

Trabzon je pre nekoliko meseci, posle 38 godina postao prvak Turske i osim Burse, jedan je od retkih koji je prekidao hegemoniju istanbulskih velikana kada je reč o naslovu prvaka.

Zato ne treba da čudi što Trabzon, nastao spajanjem više lokalnih klubova drugog avgusta 1967. godine, a istorija mu ide dalje, do 1921. i kluba zvanog Trabzon Idman Okagdži, pažljivo drži do svoje tradicije.

Sagradio je muzej, spolja svetlih zidova i veoma lepo očuvan i održavan, unutra malo natrpan na prvi pogled svim i svačim ali ipak lepo „upakovan“.

Foto: Nova.rs

Muzej se sastoji iz dva nivoa i na oba se nalaze brojni vredni predmeti.

Pehari se čuvaju na policama na sva četiri zida, a dresovi, stare karte i upisnice se pedantno drže „u staklu“.

Foto: Nova.rs

Odmah napred je i trofej koji u klubu vrednuju nešto više, dok se od ulaza pravo sa leve strane prostorije nalaze stepenice koje vode na drugi sprat.

Jedina mana je što nećete naći objašnjenja na engleskom jeziku, pa ko razume turski – razume i natpise.

Foto: Nova.rs

Na drugom spratu su pehari namenjeni šampionu Turske i osvajaču Kupa u centralnom delu, a Trabzon ovih prvih ima sedam, ovih drugih devet.

Muzej na spratu ima i dve makete stadiona od kartona, jednu „Husejin Avni Aker“ stadiona i jednu „Šenol Guneš sport kompleksa“.

Foto: Nova.rs

U ovaj drugi kompleks se Trabzon preselio u sezoni 2016/2017, što je bila najava povratka šampionskim ambicijama.

Klub je bio dominantan u drugoj polovini sedamdesetih kada je uzeo i tri titule zaredom u jednom trenutku, a onda je posle 1984. čekao generacijama da se domogne novog trofeja.

Foto: Nova.rs

Na zidu uz stepenice, na kom su zastavice klubova, nalaze se između ostalih i obeležja Liverpula, Totenhema, Intera, Borusije Dortmund.

Sada će se tu naći i zastavica Zvezde, koja će biti zanimljiv podsetnik na još jednu evropsku fudbalsku epizodu crnomorskog azijskog kluba iz Trabzona.

Ako Zvezda dobije, za nju će taj podsetnik biti draži, jer bi i u novoj evropskoj sezoni uzela prve bodove i pokrenula se sa mrtve tačke posle poraza od Monaka.

BONUS VIDEO: Poslednji trening Crvene zvezde pred duel sa Trabzonom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar