Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Fudbaleri Crvene zvezde ići će na pobednika dvomeča Didelanža i Pjunika iz Jermenije u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Crveno-beli su se prethodnih godina izborili za to da budu povlašćeni u ovoj rundi kvalifikacija, zajedno sa Partizanom.

PROČITAJTE JOŠ:

Oba večita rivala su pravila dobre rezultate u UEFA takmičenjima, a u nekoliko navrata su igrali i prolećne mečeve u Ligi Evrope.

Proleće u Ligi šampiona, koju je Zvezda igrala dvaput od 2017. do sada, ipak je ostalo preveliki zalogaj za srpskog šampiona.

Slika se menja kada je reč o kvalifikacijama, pošto se tamo sada već kao „nešto najnormalnije“, očekuje da Zvezda prođe do grupne faze. Sada mečeve trećeg kola igra drugog ili trećeg avgusta, odnosno devetog i ako prođe, direktno će izboriti bar Ligu Evrope.

Dejan Stanković u borbi za elitu nije uspeo da prebrodi Omoniju i Šerif iz Tiraspolja, baš u trećem kolu kvalifikacija, a ovog puta će njegov tim biti povlašćen.

Povlašćen, naravno, ne znači i automatski u plej-ofu takmičenja, posebno ako znamo zašta su sposobni igrači Didelanža.

Ovaj klub je 15 puta bio prvak države, osam puta je osvajao Kup i u sezoni 2018/2019 je igrao Ligu Evrope.

Njih su verovatno dobro upamtili igrači Milana koji su se dobro preznojili protiv ovog luksemburškog tima osnovanog 1991, one godine kada je Zvezda postala prvak Starog kontinenta.

Milan je poveo, a onda je Dominik Stolc poslao „bombu“ sa petnaestak metara za 1:1. Da sve bude još luđe Didelanž je poveo u 49. minutu sa 2:1, sjajnim šutem Davida Turpela iz okreta.

Sve je bilo spremno za veliko iznenađenje, a onda je Milan pokazao ko je i šta je i završio je meč sa 5:2.

Foto: EPA-EFE/JOSE MANUEL VIDAL

Dotle je Didelanž godinama kuburio u prvom i drugom kolu kvalifikacija, a onda je napravio veliki iskorak.

Ako se ne računaju pobede nad Tre Peneom i Salcburgom iz sezone 2012/2013, Didelanž ništa ozbiljnije nije pravio do pre tri godine.

A onda je došao dotle da zapreti i velikom Milanu, mada je u grupi sa njim, Olimpijakosom i Betisom ipak završio neslavno.

Jednostavno, klub se izveštio u kvalifikacijama, pa je iznenadilo kada je sledeće godine kiksnuo u okršaju sa Valetom, u prvom kolu kvalifikacija za LŠ.

Međutim, nakon toga su pobeđeni Škendija, Nome Kalju i Ararat i Didelanž se opet našao u Ligi Evrope. Ovog puta sa Seviljom, Apoelom i Karabagom.

Završio je opet kao četvrti, ali je davao golove Sevilji i pobedio Apoel 4:3.

Bohemijans je prošle sezone bio bolji u kvalifikacijama za Ligu konferencija, dok je Didelanž ovog leta već eliminisao Tiranu.

Isti onaj klub sa kojim se pre nekoliko sezona Zvezda propisno namučila dok ga nije izbacila.

Uz to, luksemburški klub na čijoj klupi sedi Portugalac Karlos Fangeiro i čiji najskuplji igrač po Transfermarketu ne prelazi četvrt miliona evra (Danel Sinani) i rođeni je Beograđanin sa srpskim pasošem, svejedno nije za šalu.

Foto: EPA/Svein Ove Ekornesvaag

Kada je reč o Pjuniku, jermenski klub je slično star kao i luksemburški. Osnovan je 1992. godine i igra u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije.

Najskuplji igrač mu je centarfor Jusuf Otubandžo (300 hiljada evra), a ima i Srba poput Uroša Nenadovića, Nemanje Mladenovića i Borisa Varge procenjenih na po 250 hiljada. Od srpskih igrača tu je i Zoran Gajić.

Ovaj klub nije od osnivanja igrao nijedno drugo takmičenje osim Premijer lige Jermenije.

Na klupi sedi domaći trener, Jegiše Melikjan, a klub je ove sezone napravio dobar rezultat.

Osetila se slast pobede nad Klužom, koji je na pripremama ne tako davno pobedio ekipu Partizana.

Kluž je arhiviran sa 4:3 posle penal serije, a Pjunik se pre toga nije mnogo radovao uspesima.

Gubio je od Vulverhemptona 8:0 u dvomeču trećeg kola za Ligu Evrope pre dve godine, pa za gol ispadao od Makabija u istoj fazi kvalifikacija 2019, a od Slovana iz Bratislave je deklasiran sa 1:9, pre četiri godine na startu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Samim tim, Didelanž se nekako nametnuo kao bolji od dva rivala. To ne znači da će mu Pjunik, poznat i Partizanu iz kvalifikacija za LŠ 2011 (4:1 za Partizan u dvomeču 2. runde kvalifikacija) tako lako položiti oružje, pa Zvezdu čeka zanimljiv okršaj za koji ima vremena da dobro natempira formu i posle tri godine pauze, možda opet ode u plej-of za Ligu šampiona.

A tamo, ko zna, možda se ponovi i neki Salcburg ili Jang Bojs.

BONUS VIDEO: Kao na fudbalu Đoković dizao meksičke talase

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar