Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde pokušaće da protiv Ararata obezbede plasman u grupnu fazu Lige Evrope, ali i minimalne uslove za funkcionisanje do narednog leta.

Šampion Srbije će kao nominalni gost jermenskom klubu u susretu na Kipru pokušati da ispravi mrlju nastalu na istom mestu pre dve nedelje. Ispadanjem iz kvalifikacija za Ligu šampiona crveno-beli su ispustili prvu priliku da kroz UEFA takmičenja osiguraju značajan deo godišnjeg budžeta i tako razreše veliki deo finansijskih briga, pa novi meč u Nikoziji predstavlja biti ili ne biti za klub iz Ljutice Bogdana.

PROČITAJTE JOŠ

Rukovodstvo Crvene zvezde godinama unazad investira značajna sredstva u kreiranje tima, a višemilionske investicije u dobroj meri isplaćivale su se kroz rezultate na internacionalnoj sceni. O visini ulaganja najbolje svedoči izjava Zvezdana Terzića, generalnog direktora Crvene zvezde, koji je jednom prilikom istakao da je godišnji budžet crveno-belih 25 miliona evra.

Prethodnih godina, veći deo budžeta obezbeđivao je novac stečen na osnovu evropskih uspeha. Iz kase UEFA za svaku grupnu fazu Lige šampiona Zvezda je inkasirala preko 15 miliona evra, bez kojih bi bilo nezamislivo preživeti takmičarsku godinu.

Pobeda nad Araratom šampionu Srbije bi garantovala jesen u Ligi Evrope i između pet i sedam miliona evra od UEFA premija zavisno od rezultata ostvarenih u grupi. Međutim, s obzirom na to da bi taj novac predstavljao tek između 20 i 30 odsto klupskih rashoda izvesno je da u Ljutice Bogdana svakako sledi „zatezanje kajiša“.

U kojoj meri je skup „evropski život“ najbolje oslikava to da ni značajna zarada kroz takmičenja nije bila dovoljna da crveno-beli prethodnih godina izbegnu prodaju najboljih i najtalentovanijih igrača, a višemilionske transfere ostvarili su Nemanja Radonjić, Luka Adžić, Ričmond Boaći, Miloš Degenek, Aleksandar Pešić, Uroš Račić, Dejan Joveljić, Marko Marin, Aleksa Terzić…

Uz istorijske uspehe i značajne transfere, Zvezda je prethodne tri godine poslovala na „pozitivnoj nuli“, pa je jasno da bi eventualna eliminacija od Ararata predstavljala težak finansijski udarac za srpskog šampiona.

Rupa u budžetu, bez dileme bi ubrzala već najavljene rastanke sa igračima interesantnim na internacionalnom tržištu poput Bena, Boaćija i Garsije. Odlazak stranaca predstavljao bi potez kojim bi bile ubijene dve muve jer bi osim novca od prodaje, budžet rasteretile i visoke plate. Ne bi bilo iznenađenje da u slučaju neočekivane eliminacije za strancima krenu i najmlađi, s obzirom na to da su upravo biseri Gavrić, Nikolić i Petrović trenutno najtraženija i najskuplja crveno-bela roba.

Problem bi svakako predstavljala trka s vremenom, jer je u mnogim zemlajam prelazni rok okončan upravo 1. oktobra.

Takođe, ne treba zanemariti činjenicu da na pojedinim pozicijama, posebno u ofanzivi, Zvezda ima po dve ili tri opcije i to igrača koji nisu dovedeni da do vrha pune mreže Voždovca, Mladosti i ostalih superligaša, već da naprave novi iskorak u Evropi, pa bi oni, bez internacionalne scene predstavljali samo teret za klub.

Ipak, upravo na tim igračima i jeste najveća odgovornost pred susret sa Araratom, jer su u Zvezdu dovedeni praktično zbog dve utakmice – Omonije i narednog protivnika, a kako su na prvom testu pali, popravni koji ih očekuje od 19 časova praktično je i poslednja šansa da opravdaju uloženo u njih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare