Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda je u prethodnih šest i po godinama zaradila ogromnu svotu novca, a o detaljima je govorio Zvezdan Terzić.

Generalni direktor je rekao koliko su tačno crveno-belih prihodovali i gde je uložen deo novca.

PROČITAJTE JOŠ

“Mi smo doneli 130 miliona evra u klub iz inostranstva, ne znam koliko je firmi i kompanija imalo ovo. Budžetu Srbije smo platili 25 miliona evra. U infrastrukturu smo uložili 7 miliona evra, a ovih šest i po godin smo u plusu poslovali 20 i po miliona evra.”

Beograđani su napravili ozbiljan skok na rang listi klubova koju Evropska kuća fudbala  (UEFA) redovno ažurira:

“Digli smo se sa 210. na 50. mesto u Evropi na rang listi. Podigli smo koeficijent na listi UEFA i tu smo 16, a 15. mesto donosi dva mesta u LŠ. Napravili smo konkurentan tim, imamo mlad tim koji ima veliku tržišnu vrednost. U ovih šest i po godina sam predvodio klub u 320 utakmica, uzeli smo četiri šampionske titule, na putu sam ka petoj. Uveren sam da ćemo uzeti petu titulu za sedam godina”, iskren je Terzić.

Uprkos velikom skoku tržište diktira da se igrači prodaju veoma mladi.

“Svi pratimo forume i društvene mreže, zašto prodajemo mlade. Moramo biti svesni da evro tržište ceni samo mlade. Kao talente. Retko ko će platiti igrača koji ima više od 24 godine. Njihova percepcija je ako je kvalitetan, šta će u Srbiji sa 24 godine.”

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Objasnio je da je magična granica zapravo 25 godina i da nakon toga igrači više ne pojačavaju klubove na Starom kontinentu.

“Oni hoće da plate samo mlade i moramo tako da funkcionišemo. Zvezda najviše prihoduje od transfera, a to ne može sa starijima od 24, 25 godina. Ako zakasnimo u prodaji, cena može samo da padne. A dobro poznajemo tržište. Igrači u tim starijim godinama mogu samo na istok, u Aziju.”

Crveno-beli računaju na desetoricu mladih igrača. Sedmorka se već nalazi u prvom timu i mnogi redovno igraju utakmice Superlige, dok će na zimu prvom timu biti priključena još tri crveno-bela vunderkinda.

“Zvezda je promovisala sedam igrača omladinske škole i jednom su svi bili na terenu. Posebno smo zadovoljni da je Deki prepoznao šta je prioritet Crvene zvezde. Ako hoćemo mir u svlačionici, redovne plate, moramo da forsiramo mlade. Moramo da imamo balans igrača koji imaju kvalitet, osvajaju trofeje i mlade koji donose vrednost. Velja, Njegoš, Gavrić, Eraković, Radulović, Krstović… Mali Lazetić, od januara očekujem trojicu. Odada, Nikola Stanković i Bačvanin – oni su u Grafičaru stasali.”

Pandemija koronavirusa učinila je da mnogi igrači stagniraju ili da znatno sporije stasavaju, što je istakao i Terzić.

“Imaćemo 10 mladih igrača i na njima je da se izdvoje kvalitetom i posvećenošu da se izbore za minutažu. A Zvezda ima ogromno bogatstvo u tim mladima. Pokupili smo sve što vredi u Srbiji i doveli u omladinsku školu. Mislim da niko od 10 tih igrača neće napustiti klub u zimskom prelaznom roku. Mislim da smo zatvorili konstrukciju do leta i niko ne ide od mladih, ali opet, pravim odstupnicu jer tržište uvek diktira. Očekujem punu afirmaciju tek proleće, imaće više na vrednosti, nisu ni napredovali mnogo zbog korone.”

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

“Moguće je da odu stariji igrači, živimo od transfera, ali neka zvezdaška javnost mirno spava, dovodimo godinama bolje, kako ko ode. Ako bude odlazaka, naša skauting služba radi svoj posao. Imamo spremne zamene.”

Privreda trpi veliki udarac zbog pandemije koronavirusa, a izuzetak nije ni tim sa stadiona „Rajko Mitić“.

“Svedoci smo da je korona napravila probleme svima, sa FIFA kongresa je podatak da je 14 milijardi izgubljeno u celom sistemu fudbala. Sve se to prelilo na sve od velikih do malih. Osećamo to, izgubili smo od korone 20 miliona evra. Možda i 30 u odnosu na neki planirani prihod koji smo imali u februaru na skupštini kluba kad smo usvajali budžet. Svi klubovi Evrope smanjuju troškove, smanjuju plate. Svedoci smo da je i Mesiju smanjena plata, i u Zvezdi moramo da budemo racionalni. Obaveze smo mnoge preuzeli pre ove pandemije. Ne možemo da ispoštujemo sve preuzete obaveze zbog okolnosti, moramo da buemo racionalni pre svega prema Zvezdi. Smanjićemo troškove kluba i plate, mi iz menadžmenta smo sebi smanjili i prepolovili svoje plate. Do 30. juna sledeće godine. Tako smo ličnim primerom pokazali kako se treba ponašati u ovoj situaciji. Smanjili smo plate i broj zaposlenih, to se prihvata kao neminovnost.”

Crveno-belima je neophodna velika svota novca za naše prilike za normalno funkcionisanje i takmičenje sa najboljima u Evropi:

“Nama je dnevno potrebno 80.000 evra, godišnje je to 30 miliona evra. A imamo ciljeve u Evropi. Na putu su nam klubovi od 80 i 100 miliona. Ako smanjimo novac, nismo konkuretni. A pratim forume i ljude koji komentarišu, razdvajaju sportsko od poslovnog poslovanja. Mrkelu kritikuju, a on je jedan od najboljih sportskih direktora koje je Srbija ikada imala. Čovek razume sve zahteve modernog fudbala, toliko je godina proveo u Zvezdi. Ali mi smo zemlja kontrasta.”

Žander; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Objasnio je da se neki stranci nisu snašli u Zvezdi iz drugih razloga, a ne jer im nedostaje kvalitet.

“Svi igrači, pa i La para i Kanjas, odlični su fudbaleri, ali nisu se snašli. Dečko pet godina igra u Engleskoj, u Premijer ligi i Čempionšipu. Pet godina konstantan, ima kvalitet. Što se nije snašao, druga je stvar. A komentara ima na račun Mrkele, Milojevića. Znate kako,, svi hoće sad i odmah. Pritisak, očekivanja, vremena malo. Kanjas je odigrao sve utakmice kvalifikacija, igrao je Primeru, u Engleskoj. Garsija, izvanredan igrač. Žander je izvanredan i sad bi nam trebao. Ta fizička moć, tehnika – izvanredan. Ali desilo se u odlučujućem meču, Tomane promaši, on napravi penal. Negativna energija. Morali su da odu.”

Da li će na “Marakanu” ove zime doći Aleksandar Dragović i Nenad Krstičić?

“Ja volim kreativne igrače, nedostaje nam brzina po bokovima. Na tome ćemo raditi. Milojević je insistirao na brzim bočnim igračima, jer mu nedostajali bočni brzi igrači. To se traži u modernom fudbalu. Zvezda mora da ima plej igrače, koji mogu lucidnim pasom da reše meč. Kvalitetni srpski igrači su skupi, šta je tu je.”

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare