Foto: Starsport

Nova sezona Superlige je iza ugla i u nekim uobičajenim okolnostima počela bi tiše nego što je to sada slučaj.

Crvena zvezda bi od nedelje počela odbranu titule na svom terenu protiv Vojvodine, a Partizan bi narušenu čast probao da povrati kako zna i ume.

Crno-belima je četvrto mesto iz prošle sezone još u glavi, još odzvanjaju i neke izjave njihovih čelnika koji su pričali kako očekuju da će biti drugi, a onda ni to nisu ispunili.

PROČITAJTE JOŠ

Tu je bio i problem sa fudbalskim klubom Kolubara i problemom nameštanja, pa onda nedoumicom hoće li Lazarevčani biti izbačeni iz lige ili neće. Nepoznanica je bio i raspored i broj klubova u novoj sezoni sve do poslednjeg sekunda, uplitan je u celu priču i Sud za sportsku arbitražu u Lozani dok je Kolubari na kraju oduzeta licenca zbog nedovoljnog broja stolica.

Kad se na sve to nadoveže mišljenje Mirka Poledice iz Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, da tri gostovanja Partizana u prva četiri kola i to šesti put zaredom, nisu slučajnost, jasno vam je kakvu uvertiru je sezona dobila.

Foto: Printscreen Youtube / FK Partizan

Onda nekako u drugi plan padne ko se i kako pojačao, ko je koliko „odrešio kesu“ i kako je igrao na pripremama.

A ako se tu po jutru dan poznaje, Zvezda će, makar gledano na osnovu dosadašnjih igara na pripremama, biti u pol poziciji da i sedmi put postane šampion.

Piter Olanjinka, Žan-Filip Kraso, Marko Stamenić, Omri Glazer, svi su pokazali deo kvaliteta u pobedama nad Zenitom, Fenerbahčeom, Nefčijem i posebno nad Fjorentinom u sredu uveče.

Sa koje god pozicije da dolazi u Seriji A, opet je Fjorentina klub iz italijanske elite i dati joj pet golova za pola sata, za svako je poštovanje.

Ne znači da će sad Kraso poleteti u nebo jer ima dobar prvi kontakt i prijem lopte, niti će Olanjinka umisliti da je majstor što je već pokazao da ima potreban „ubilački instinkt“ špica.

Stefan Mitrović je u usponu forme, dok Stamenić uživa jer se dobro razume sa Mirkom Ivanićem kao jednim od glavnih kreativaca na terenu. Osman Bukari se upinje da se dokaže novom treneru i jasno je da je energija u redovima šampiona veoma dobra.

S druge strane, ni Partizan nije baš sedeo skrštenih ruku. Mateuš Saldanja je stigao za 1,3 miliona evra, što znači da u Humskoj veruju u njega čim su ga učinili trećim najskupljim transferom u svojoj istoriji.

Stigao je i Frenk Kanute, novi golman Aleksandar Jovanović, Aldo Kalulu, Ksander Severina i trebalo bi makar na papiru da Igor Duljaj ovog puta skroji ekipu po svojoj meri.

Foto: Starsport

Prošle sezone to nije mogao, uzeo je „vruć krompir“ u ruke i sad treba da vidimo koliko će Kanute demonstrirati preciznost u dodavanjima i kontroli lopte, ili koliko će Severina uspevati da pokaže nerv špica i da pogađa nemilice. Ostaje znak pitanja i koliko će se po lepom predstaviti Saldanja i hoće li bar donekle moći da opravda uloženi novac, te da

podseti na svog zemljaka Klea bar po sentimentu koji navijači prema njemu gaje.

Sve su to stvari koje ne znamo, mada znamo da se i Vojvodina i ostali pojačavaju pred novu sezonu. Vojvodina će upravo sa Zvezdom odmeriti snage u nedelju dok će TSC zaigrati protiv Partizana dan ranije.

Upravo je iz Zvezde kao pozajmljeni igrač moskovske Lokomotive stigao i Marka Rakonjac, dok je perspektivni Miloš Pantović stigao iz Voždovca.

Iz Zvezde je došao i Petar Stanić, Topolci su kupili Nikolu Kuveljića iz Visle, dok su Uroša Milovanovića pozajmili od Sportinga iz Hihona i ostali na tragu na kom su bili prethodnih godina – dovedu mladog igrača, izvuku iz njega šta mogu i onda ga fino prodaju.

Ni Čukarički se ne šali pa je doveo igrača iz Portugala, Matea Ahlinvija iz Dižona, već iskusnog Vukašina Jovanovića iz APOEL-a, Mohameda Badamosija, Sambua Sisoka, Ze Marija, dok je Vojvodina dovela Stefana Vukića, Andriju Radulovića, Đorđa Crnomarkovića i Asmira Kajevića između ostalih, pa nema sumnje da će i ona sa svojim adutima probati da dogura što dalje i dostigne što bolji plasman u domaćem prvenstvu.

Superliga Srbije, 1. kolo
Subota

18.55 Čukarički – Radnički Niš

18.55 Spartak Subotica – IMT

21.00 Voždovac – Javor

21.00 TSC – Partizan

Nedelja

18.55 Napredak – Železničar Pančevo

18.55 Novi Pazar – Radnički 1923

20.00 Crvena zvezda – Vojvodina

Ponedeljak

19.00 Mladost – Radnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar