Foto: Starsport

Vrednost fudbalera aktuelnog šampiona Crvene zvezde trenutno iznosi nešto više 66 miliona evra, što je dvostruke više od prvotimaca večitog rivala iz Humske.

Najelitnije domaće takmičenje, Superliga Srbije počinje u petak utakmicom u Beogradu između Čukaričkog i Voždovca. Iako smo pred početak bili svedoci novih kontroverzi zbog promene formata takmičenja, lopta će se ipak zakotrljati na terenima u Srbiji, a problemi gurnuti pod tepih do prvog sledećeg skandala.

Crvena zvezda brani titulu koju je osvajala četiri puta zaredom, Partizan želi da prekine dominaciju večitog rivala, a ambicije da se nađu u vrhu imaće i Čukarički, Vojvodina, TSC.

PROČITAJTE JOŠ

Letnji prelazni rok još nije završen, moguće su promene u brojnim superligašima, a portal „Transfermarkt“ napravio je procenu vrednosti klubova u domaćem fudbalu na osnovu tržišne vrednosti igrača.

Najveći broj u Srbiji ima sastave koji vrede između pet i deset miliona evra, a samo je pet klubova uspelo da sastavi ekipe koji vrede više od toga.

Ubedljivo prva na listi je Crvena zvezda, čiji igrači vrede više nego dvostruko u odnosu na fudbalere Partizana. Zanimljivo je da kada dodamo i tri sledeća kluba na ovoj listi, Čukarički, Vojvodinu i TSC iz Bačke Topole, oni u zbiru sa crno-belima vrede tek za nijansu više od aktuelnog prvaka.

Vrednost igrača Zvezde se trenutno procenjuje na 66,35 miliona evra. Šampion Srbije je zahvaljujući igrama u Evropi značajno povećao vrednost svojih fudbalera, pa je više od polovine igrača pod ugovorom „teška“ bar milion evra.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Zanimljivo je da među najskupljim igračima u redovima šampiona nema najnovijeg pojačanja Aleksandra Dragovića koji je jeftiniji od čak četvorice saigrača. Prvi je bez konkurencije Mirko Ivanić čija je vrednost šest miliona evra, dok talentovani Veljko Nikolić vredi pet miliona. Na trećem mestu se nalaze Aleksandar Katai i Željko Gavrić sa 4,5 miliona.

Top 5 najskupljih klubova Superlige

1. Crvena zvezda 66,35

2. Partizan 30,8

3. Čukarički 14,38

4. Vojvodina 14,25

5. TSC 10,25

*cene su u milionima evra

**izvor Transfermarkt

Kada je u pitanju Partizan, vrednost kompletnog tima je procenjena na 30,8 miliona evra. Iako su crno-beli prethodnih godina znali da prodaju igrače za ogromne cifre, u trenutnom sastavu nema jedne potencijalne transfer „bombe“, bar za ovo leto.

Najvredniji igrač kojeg ima Partizan jeste Nemanja Jović. Talentovani krilni napadač je za samo nekoliko meseci prešao put od igrača koji se procenjuje na oko 300 hiljada evra do 3,5 miliona koliko vredi sad. Iza njega su dvojica iskusnih igrača – Lazar Marković i Saša Zdjelar se prema trenutnoj situaciji vrednuju sa 2,3 miliona evra.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prvi iza kluba iz Humske je Čukarički koji je tek nešto vredniji od Vojvodine i ima pet „milionera“. Kompletna ekipa sa Banovog brda vredi 14,38 miliona, a najskuplji igrač je talentovani štoper Stefan Šapić koji vredi 1,4 miliona.

U ekipi Vojvodine (14,25 miliona evra) četiri igrača su dostigla milionsku vrednost. Tri fudbalera dele prvo mesto sa cifrom od 1,2 miliona. U pitanju su vezisti Miljan Vukadinović, Dejan Zukić i Mirko Topić.

Peti najvredniji klub u Srbiji je TSC čija je vrednost 10,25 miliona. Ekipa iz Bačke Topole ima samo jednog igrača koji dostiže milionsku vrednost i radi se o iskusnom napadaču Nenadu Lukiću koji se procenjuje u ovom trenutku na 1,5 milion evra.

Lista najskupljih igrača u Srbiji

1. Mirko Ivanić, Crvena zvezda 6,5

2. Veljko Nikolić, Crvena zvezda 5

3. Aleksandar Katai, Crvena zvezda 4,5

4. Željko Gavrić, Crvena zvezda 4,5

5. Nemanja Jović, Partizan 3,5

6. Aleksandar Dragović, Crvena zvezda 3,5

7. Filipo Falko, Crvena zvezda 3,5

8. Milan Gajić, Crvena zvezda 3,5

9. Gelor Kanga, Crvena zvezda 3,2

10. Miloš Degenek, Crvena zvezda 3

*cene su u milionima evra

**izvor Transfermarkt

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar