Foto: Starsport

Šta to muči trostrukog uzastopnog šampiona Srbije - Crvenu zvezdu? Umor od ubitačnog ritma, nedelja-četvrtak-nedelja, limit pojedinih igrača, trener ili nešto četvrto, pitanje je koje brine kompletnu zvezdašku javnost pred meč sa Slovanom Liberec, u četvrtak, u drugom kolu Lige Evrope.

Crveno-beli ne liče na sebe, daleko su od one „kaznene ekspedicije“ koja je delila lekcije gde god da se pojavi. Tim Dejana Stankovića poslednjih 10 dana na terenu deluje anemično, što potvrđuje učinak od dva osvojena boda iz tri utakmice i samo jedan postignut gol!?

PROČITAJTE JOŠ

Treba biti realan i uzeti u ubzir da je Zvezda imala dve teške utakmice od tri odigrane – 163. večiti derbi s Partizanom u Humskoj (0:0), gostovanje Hofenhajmu na startu Lige Evrope (2:0), kao i prvi kiks u Superligi, u kojoj je ubedljivo prva, pa je sebi mogla da dozvoli „da nema svoj dan“ protiv Javora (0:0) – uz promašen penal oporavljenog od korone Mirka Ivanića.

Foto: Starsport

Ali, isto tako treba biti realan i sagledati činjenice, da je tim Dejana Stankovića upravo s bele tačke „isčupao“ bod u Humskoj, iako je u dobrom delu meča gospodario terenom, ali je nedostajala realizacija.

Nemci su očekivano pretrčali rovitog Aleksandra Kataija, koji je igrao pod blokadama, ali šta je alibi ostatku ekipe? Ne postoji! Niko ne može da vam zabrani da trčite koliko vas noge nose…

A, onda, Javor na „Marakani“ i nova „nula“ trostrukog uzastopnog šampiona Srbije, koji se ozbiljno nameračio da prigrabi i čevrtu titulu u nizu.

PROČITAJTE JOŠ: Ozdravio i Kanga, Zvezda u najjačem sastavu na Liberec

Ono što je ključno, jeste šta se dogodilo sa onom moćnom Zvezdom? Gde je nestala tečna igra, golovi, lepršavost? Da li je to odgovornost trener Dejan Stanković, koji ne pronalazi pravi način da motiviše ekipu, što ruku na srce nije lako, jer je tempo ubitačan, mečevi se zbog haosa koji je napravio koronavirus igraju na svaka tri dana, ili je samo u pitanju pad forme u najgorem mogućem trenutku…

Brine i što deluje da je Stanković počeo da „luta“ i da „eksperimentiše“, a za sada iz njegove laboratorije nije izašlo ništa dobro.

Srđan Spiridonović, koji je letos stigao iz Poljske na „Marakanu“, u Nemačkoj je zaigrao prvi put posle dva meseca kao starter od meča sa Tiranom i nije ubedio da zaslužuje mesto među 11.

Minulog vikenda dobio je „Spiri“ ponovo priliku od prvog minuta, Italijan Dijego Falčineli ostao je na klupi, a ni jedan, ni drugi, se nisu proslavili jer Zvezda protiv autsajdera nije pronašla put do mreže.

Foto: Starsport

Milan Pavkov, dvostruki strelac i heroj istorijske pobede nad Liverpulom 2018. godine (2:0), ponovo je počeo da se pojavljuje na mečevima Zvezde.

Bio je otpisan, nije ga bilo često u protokolu, a onda je vezao tri utakmice – derbi, Hofenhajm i meč s Javorom, ali bez konkretnog golgeterskog učinka. Nije ni njemu lako. Daleko od toga…

Samo Stanković zna šta je hteo da pokuša sa momkom iz Begeča, koji je bio u više navrata bio na izlaznim vratima „Marakane“, ali nije hteo da ode.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, nisu Spiridonović i Pavkov jedina „glavobolja“ Zvezde, nedostaje i energija njene dece Željka Gavrića, vihornog krila šampiona Srbije, kao i Veljka Nikolića, koji neretko zna da pokrene akciju iz sredine terena.

El Fardu Ben, koji je protiv Javora odigrao jubilarni 100. meč za diva iz Ljutice Bogdana, takođe je van forme, dok su se Gelor Kanga i Mirko Ivanić nedavno oporavili od koronavirusa, a i te kako su nedostajali za rotaciju u derbiju i protiv Hofenhajma.

Crvena zvezda da bi prezimila u Evropi mora praktično da pobedi sva tri meča na svom terenu, a prvi rival već „kuca na vrata“, u četvrtak na stadion „Rajko Mitić“ stiže Liberec, koji je u prvom kolu L grupe Lige Evrope savladao žilavi belgijski Gent (1:0).

S obzirom na to da je Stankovićeva anemična Zvezda očekivano pala u Hofenhajmu, jasno je da sada mora da sledi „vadilica“ protiv Slovaka, što neće biti lako, kada se uzme u obzir forma u kojoj se nalaze crveno-beli.

Foto: EPA-EFE/Alex Grimm / POOL

Tri utakmice, dva boda i jedan gol. Premalo za ekipu koja je u poslednje četiri sezone redovni učesnik evropskih takmičenja – dve Lige šampiona i dve Lige Evrope, za ekipu koja ima praktično dva tima i ogroman broj igrača u rotaciji, samo što su svi u istom momentu „zaribali“, pa nema nikog da iskoči i da povuče ekipu iz „kanala“, kao što to obično biva u velikim klubovima.

Do utakmice sa Liberecom ostalo je svega još dva dana i taj meč bi mogao da bude prekretnica za Stankovićevu Zvezdu u slučaju trijumfa.

Ukolio stvari krenu nizbrdo, jasno je da bi evropska priča mogla da se završi i pre nego što je počela, pa bi onda sav fokus crveno-belih bio na osvajanju „duple krune“, prve posle dugih 14 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare