Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Četiri srpska predstavnika u Evropi - Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Čukarički - saznaće ovog ponedeljka potencijalne rivale za finalnu rundu.

Iza srpskih klubova je dobra nedelja sa četiri pobede u Evropi, došlo je vreme i za žreb. U Nionu će se od 12 časova izvlačiti parovi za finalnu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, a Crvena zvezda igraće plej-of ukoliko pobede Šerif u 3. kolu.

Zvezda Moldavce čeka u utorak u 21.00, revanš je sedam dana kasnije u Tiraspolju, a onda sledi završnica vredna najjačeg kontinentalnog fudbalskog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Potencijalni rival je Salcburg, a zatim i pobednici dvomeča Dinamo Zagreb – Legija Varšava, Ferencvaroš – Slavija Prag, Olimpijakos – Ludogorec. Ima tu starih znanaca poput Olimpijakosa i Ludogoreca, Dinamo bi osvežio sećanje na nekadašnje rivalstvo, Zvezda je preko Salcburga i došla do svog prvog, istorijskog plasmana u Ligu šampiona u mandatu Vladana Milojevića.

Uz Zvezdu, u nepovlašćenom delu žreba su još parovi Kluž – Jang Bojs, Malme – Rendžers i Brondbi, a u slučaju da Šerif napravi senzaciju, Zvezda se seli u plej-of za Ligu Evrope. Tu može doći i do susreta sa poraženima iz mečeva Dinamo – Legija, Ferencvaroš – Slavija, Olimpijakos – Ludogorec, Kluž – Jang Bojs, Malme – Rendžers ili bi se igralo protiv pobednika duela Omonija – Flora, Mura – Žalgiris, Kairat – Alaškert, Linkoln – Slovan, Nefči – Helsinki. Žreb za Ligu Evrope je u 13.00.

U 14.00 sati održava se žreb za Ligu konferencija, a Partizanu je prva prepreka Soči i ako prođe, sledi duel sa pobednicima Rapid Beč – Anortozis, Tobol – Žilina, Santa Klara – Olimpija Ljubljana, Dinamo Batumi – Sivaspor ili Trabzonspor – Molde.

Ukoliko dođe do poklapanja sa Olimpijom, moguć je duel protiv Sava Miloševića, koji je trener Ljubljančana, a Čukaričkom je prva prepreka Hamarbi i nije povlašćen.

Ukoliko Brđani pobede tim Miloša Milojevića, bivšeg asistenta Dejana Stankovića, trenera Zvezde, igraće protiv boljih iz meča Ujpešt – Bazel, AEL Limasol – Karabah, Nju Sejnts – Viktorija Plzenj, ili protiv Totenhema.

Foto: Nenad Mihajlovic/Starsport

Vojvodina je povlašćena u svom šeširu pred duel sa LASK-om, a pobeda nad Austrijancima vodi na Galatasaraj – Sent Džonston, Kolos – Šakter Karagandi, Rozenborg – Domžale ili Vitese – Dendalk. Bitno je da se zabeleže i dobri nastupi već u 3. kolu svih kvalifikacija, jer se Srbija bori za 15. mesto na UEFA listi, kako bi došla do dva mesta u Ligi šampiona od sezone 2023/2024.

Ukoliko sezonu završi barem na 15. mestu, doći će do istorijskog uspeha i bolje prohodnosti za naše klubove do grupnih faza Lige šampiona i Lige Evrope. Povratilo bi se i pravo na mesto za Ligu Evrope, pa bi Srbija dobila pet predstavnika u interkontinentalnom takmičenju.

Bitno je da svi klubovi skupe što je više bodova moguće, kako se ne bi ponovila sezona 2016/2017, u kojoj je prikupljeno jedva 2,875 bodova. Trenutno je Srbija na 16. mestu, sa 26,750 bodova, iza Kipra koji ima 27,750, a prilike za nove bodove, posle Zvezde doći će na red u četvrtak, kada se igra Liga konferencija. Partizan će u 18.00 gostovati Sočiju, u 19.00 Vojvodina je domaćin LASK-u, Čukarički će u 21.00 odmeriti snage za švedskim Hamarbijem, klubom koji je posebna egzotika jer Zlatan Ibrahimović ima 25 posto udela u vlasništvu.

Pobeda u svim kvalifikacionim takmičenjima donosi bod, remi 0,5, remi u grupnoj fazi donosi bod, pobeda u grupnoj fazi donosi dva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar