Dušan Vlahović, Strahinja Pavlović, Željko Gavrić i Svetozar Marković Foto:EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI/Srdjan StevanovicStarsport

Četvorica srpskih fudbalera našla su se u listi najboljih mladih igrača Evrope, na osnovu koga će renomirani italijanski magazin Tutosport odabrati "Zlatnog dečaka".

Izbor je ustanovljen 2003. godine, a u poslednjoj deceniji aktuelna generacija srpskih igrača ima najviše predstavnika u prestižnom spisku od 40 imena.

PROČITAJTE JOŠ

U izboru su se našli Dušan Vlahović, fudbaler Fjorentine i izdanak fudbalske škole Partizana, budući defanzivac Monaka i takođe dete kluba iz Humske Strahinja Pavlović, njegov prethodnik u crno-belom dresu Svetozar Marković, dok Crvenu zvezdu predstavlja Željko Gavrić.

Pavloviću je već predviđena blistava karijera, u nedavnom večitom derbiju je poneo i kapitensku traku, svega nešto više od godinu dana pošto je debitovao za seniorski sastav.

Za razliku od njega, Marković nije to doživeo, takođe se kratko zadržao u matičnom klubu i u transferu vrednom dva miliona evra prešao u Olimpijakos.

Nije tamo dobio pravu šansu i pred njim je grčevita borba za mesto pod fudbalskim suncem.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Svoje mesto je tu već našao Vlahović, momak koji je posle boravka u Partizanu morao na dodatno školovanje u mlađim kategorijama Fjorentine, ali je uspeo da stigne do prilike da se dokaže.

Odigrao je 27 utakmica, uključujući i jednu za rezervni tim Fjorentine i upisao devet golova uz dve asistencije, te stekao status buduće zvezde ekipe iz Firence.

U društvu igrača koji su već stekli kakvu-takvu reputaciju našao se i Željko Gavrić, veoma talentovani fudbaler Zvezde koji je zimus prekomandovan u prvi tim, pošto je prerastao konkurenciju u Prvoj ligi Srbije, nastupajući za Grafičar.

Trener Dejan Stanković je mladom levokrilnom ofanzivcu ukazao poverenje i sasvim je sigurno da će u narednoj sezoni on biti jedan od glavnih igrača u timu srpskog šampiona.

Pred svom četvoricom je vreme, ali i breme velikih očekivanja, koja su za neke njihove prethodnike bila i preteška, pa dosad nisu ostvarili karijere kakve su im predviđane.

Marković
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

U izboru za „Zlatnog dečaka“ čak tri godine zaredom se nalazio Lazar Marković, momak o kome je brujala Evropa, ali koji se u 25. godini života kao fudbaler bez angažmana vratio u matični Partizan.

O Lazaru se pričalo 2012, 2013. i 2014. godine, u periodu kada je promenio tri kluba – uz Partizan još Benfiku i Liverpul, u kome nikada zapravo nije imao mogućnost da dokaže svoje kvalitete.

Pozajmice u Fenerbahčeu, Sportingu, Halu i Anderlehtu su ga samo udaljavale od Enfild rouda, 2019. je na poziv Aleksandra Mitrovića stigao u Fulam, ali se posle samo jedne utakmice ponovo našao na spisku nezaposlenih.

Sa punih 26 godina se nalazi na novom početku i moraće žestoko da se potrudi da ponovo stigle do prilike da se oproba u inostranstvu, ali za sada nisu sve nade izgubljene.

Put sličan njegovom prošao je Andrija Živković… I to treba da bude za nauk svakom mladom fudbaleru.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

U Partizanu je imao sve, mesto, igru, reputaciju, kredit, slobodu, ali je sve otišlo krivim putem i on se na veoma loš način oprostio od kluba u kom je stasao.

Selidba u Benfiku je već oproban recept za menadžere koji haraju ovim prostorima, ali se u Živkovićevom slučaju pokazao kao poguban.

On se 2015. našao u izboru za „Zlatnog dečaka“, a sledeće je napustio Partizan i obukao dres Benfike, u kojoj se i danas nalazi, iako je ove sezone odigrao samo jednu jedinu utakmicu i izvesno je da nije u planovima uprave.

Ugovorom je vezan za klub iz Lisabona do juna 2021. godine, ali je veliko pitanje da li će i gde moći da nađe novi angažman i revitalizuje karijeru.

A ima samo 23 godine…

Foto: EPA/SIMONE ARVEDA

Cenu svoje lude glave platio je i Nikola Ninković, koga je Tutosport primetio 2014. godine…

Partizanovo dete koje je najavljivano kao naslendik Saše Ilića nije uspelo da ostvari svoj puni potencijal i trenutno nastupa u italijanskom drugoligašu Askoliju.

Džigi je u godini kada je ušao u izbor za najboljeg fudbalskog klinca bio standardan u veznom redu Partizana, ali nije dočekao da sledeću završi u svom klubu.

Februar 2016. mu je doneo transfer u Kjevo, ali su potom usledile selidbe u Đenou, Empoli i na kraju Askoli.

Dosad je u tom klubu sakupio 54 utakmice, postigao 12 golova i upisao 11 asistencija. I dobio tri crvena kartona.

Matija Nastasic
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Priliku da debituje za prvi tim Partizana nije dočekao Matija Nastasić, ali je 2013. stigao do mesta među najboljim mladim fudbalerima, kao član Mančester sitija.

Za cenu od 2,5 miliona evra je prethodno 2011. godine otišao u Fjorentinu, koja je zatim dobila više od 15 miliona za njegovu selidbu u Englesku.

Posle dve i po godine na Etihadu Nastasić je polako gubio mesto u timu, što je rešeno pozajmicom u Šalke, koji ga je 2015. godine otkupio za 9,5 miliona evra.

Pet godina je već Nastasić u Gelzerkirhenu, može se reći da je standardan, ali je evidentno da je mogao mnogo više od igranja za ekipu koja se trenutno nalazi na devetom mestu Bundeslige.

Nastasić ima 27 godina i izvesno je da bi mogao da napravi bar još jedan veliki transfer, s obzirom na to da njegova tržišna cena iznosi 13 miliona evra.

ljajić
Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Opet slični putevi… Adem Ljajić je 2010. godine dobio priliku da učestvuje u trci za „Zlatnog dečaka“, u momentima kada je iz Partizana prešao u Fjorentinu za sumu od 6,8 miliona evra.

Vredi istaći da je prethodno imao dogovoren transfer u Mančester junajted, ali je to propalo.

Navodno, jer nije naučio engleski jezik pre dolaska na prvi razgovor na Old Trafordu.

U Italiji je ostao čak osam godina, uz stadion u Firenci obišao je i domove Rome, Intera, Torina, a posle pozajmice Bešiktašu u julu prošle godine je potpisao trajan ugovor.

I tamo mu je lepo. Igra dobro, ima poverenje kluba, ali i navijača.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Pet godina posle Ljajića u izboru se našao Sergej Milinković-Savić, u sezoni kada je postao stanovnik Rima.

Lacio je za njegov transfer iz belgijskog Genka platio čak 18 miliona evra, iako je sin nekadašnjeg fudbalera Nikole Milinkovića vredeo, prema navodima Transfermarkta, više od četiri puta manje.

Sergej je zvanično počeo da se bavi fudbalom u austrijskom GAK, ali je u prvu selekciju, igrača mlađih od 15 godina, imao u novosadskoj Vojvodini.

Prolazio je kroz generacije i u julu 2013. stigao do prvog tima, u kom se zadržao svega jednu sezonu i za milion evra prešao u Genk.

Sada već godinama se pominje da bi njegova cena na tržištu mogla da prebaci sto miliona evra, ali je on i dalje igrač Lacija. I to jedan od najvažnijih.

Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

Dug put do lige petice prošao je Nemanja Maksimović, ali je svaki vredeo.

Momak koji je ponikao u Crvenoj zvezdi je takođe 2015. bio na listi „Zlatnih dečaka“, u momentima kada je slovenačkih Domžala prešao u Astanu.

U Kazahstanu je bio dve godine, do transfera u Valensiju, odakle je u julu 2018. godine otišao u Hetafe, za iznos od deset miliona evra.

Maksimović je bio deo mlade reprezentacije Srbije koja je postala prvak sveta na Novom Zelandu i bio je strelac pobedonosnog gola u finalu protiv Brazila.

Prema poslednjim analizama, vezni fudbaler i reprezentativac Srbije vredi 20 miliona evra i sasvim je izvesno da je pred njim lepa budućnost, s obzirom na to da ima svega 25 godina.

Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Njegov godinu dana mlađi kolega sa pozicije, Marko Grujić, nalazi se na prelomnoj tački u karijeri.

Jedini predstavnik Srbije u izboru za najboljeg mladog fudbalera 2016. godine je pomalo tiho stigao u centar pažnje domaće javnosti kao član Crvene zvezde, ali je sve otišlo na daleko veći nivo kada je u transferu vrednom sedam miliona evra postao član Liverpula.

Na Enfildu ga je sačekala sudbina Lazara Markovića… Pokušavao je da se izbori za mesto, ali njega jednostavno nije bilo.

Selidba u Kardif se nije pokazala kao dobro rešenje, ali je put u berlinsku Hertu bio pun pogodak.

Grujić je za dve sezone u nemačkom klubu odigrao 52 utakmice, gotovo jednako kao u Liverpulu i Zvezdi zajedno i moći će da bira na leto gde će… I moraće da napravi pravi potez.

Aleksandar Mitrović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tako nešto je uradio Aleksandar Mitrović kada je odlučio da ostane u Fulamu.

Uprkos svojoj reputaciji i velikoj ceni, prvi napadač reprezentacije Srbije nije želeo da ide iz londonskog kluba čak i posle ispadanja iz Premijer lige.

Mitrović je u aktuelnoj sezoni briljatan, na 34 utakmice je postigao 23 gola i apsolutno je potvrdio zvanje kandidata za naslov „Zlatnog dečaka“ iz 2014. godine.

Ali, put dotle nije bio lak…

Rođeni Smederevac je 2013. godine prešao iz Partizana u Anderleht za pet miliona evra, dve godine kasnije ga je Njukasl platio 18,5, da bi 2018. godine Fulam za njegove usluge izdvojio nešto manje od 25 miliona.

Dejan Joveljić
Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Uz Strahinju Pavlovića, Dejan Joveljić se dvaput našao u prestižnom društvu, 2018. i 2019, ali mu je ono izmaklo ove godine.

Napadač rođen 1999. godine u Bijeljini je dominirao mlađim kategorijama Crvene zvezde, a najavio je da može da ostavi dubok, dubok trag i u seniorskom timu.

Joveljić je za dve sezone nastupio na 28 utakmica i postigao 14 golova, uz dve asistencije, pre nego što je u julu prošle godine prešao u Ajntraht.

Poučen dobrim iskustvom sa Lukom Jovićem, nemački klub je platio četiri miliona evra za njegovog naslednika, ali…

Joveljić je nastupio na svega deset utakmica, postigao jedan gol i potom bio upućen na pozajmicu u Anderleht, gde je na pet mečeva zabeležio po gol i asistenciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar