Foto: youtube.com

Prva liga Srbije na lošem je glasu zbog mešetarenja i sumnjivih utakmica, ali je to takmičenje na manjem radaru javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Nije Prva liga Srbije praćena kao Superliga, što mnogima otvara prostor za mahinacije. Ipak, ima slučajeva koji se nisu mogli sakriti i koji su isplivali u javnosti, zbog toga je i Mirko Poledica za nova.rs ovo takmičenje prokomentarisao uz dozu ogorčenja.

„Prva liga Srbije ili kako je ja često zovem SNS liga je takva da bi bolje bilo za fudbal da se ne igra. Sve najgore što postoji u fudbalu može se naći u toj ligi“, rekao je Poledica.

Zašto je tako, svedoče brojni slučajevi iz skorije i dalje prošlosti.

U ovom takmičenju je odavno normalno da se igrači tuku, delegati se gađaju svim i svačim, sudije često ne mogu da odu sa stadiona bez pratnje policije.

Posebno je 2019. godine bilo skandaloznih dešavanja, a FSS je dokazao da je nameštena utakmica Kabel – Smederevo.

I jednom i drugom timu oduzeto je 10 bodova, a uz to je Kabel morao da plati 3.000.000 dinara, a Smederevo 2.000.000.

„Iz dvojke u keca“ je bio tok ovog meča, a UEFA je dobila dojavu zbog velikog broja uplata u egzotičnim kladionicama.

Fudbalskoj javnosti je sumnjivo čitavo drugo poluvreme, odnosno odluke stratega Kabela Zorana Vasiljevića, kao i ponašanje odbrambenih igrača novosadskog tima kod primljenih golova koji su delovali kao da im se utakmica ne igra, s obzirom na to da nisu pokušali da spreče pogotke.

Najpre je Vasiljević na startu drugog poluvremena, umesto standardnog prvotimca, golmana Vukliša, ubacio rezervu Pilipovića. Nedugo zatim, šef struke crveno-crnih napravio je dvostruku izmenu, zamenivši Neba i Petrovića sa Vujićem i Srbijancem.

Pet minuta nakon dvostruke izmene, u 58. minutu, Kabel prima prvi čudan gol. Izjednačenje Smederevu doneo je Đorđević, nakon centaršuta po desnoj strani. Đorđević je skočio, dok odbrameni igrač koji mu je bio najbliže nije ni pokušao da dođe do te lopte, a Pilipović je samo ispratio loptu u svoju mrežu.

Potom je Kabel poslednjih tridesetak minuta igrao sa desetoricom igrača na terenu, jer se Bjeković povredio, a Vasiljević je već „ispucao“ sve izmene. Ubrzo je domaćin došao do preokreta. Situacija je bila slična kao i kod prvog gola. Smederevci su centrirali sa desne strane, ponovo je Đorđević bio sam i ponovo igrači Kabela nisu išli na tu loptu.

Zato ovaj meč ima oko 100.000 pregleda na Jutjubu, a da gledaoce nije očarao kvalitet fudbala, svedoče komentari ispod snimka.

Pred sam početak te sezone, Borac i Bežanija su odustali od takmičenja samo nekoliko nedelja pred početak prvenstva, pa su ih zamenili Sinđelić i Novi Pazar, koji je onda munjevito „napredovao“ i došao do Superlige koja je proširena, iako je kvalitet fudbala za ligu od 10 ili 12 timova.

U Novom Pazaru se svojevremeno desilo i da sudije nisu želele da napuste stadion bez pratnje policije, pa su ostajali u svlačionici dok organi reda nisu došli, kako bi ih bezbedno sproveli sa stadiona.

Uz to, još jedan meč Kabela bio je zanimljiv javnosti 2019, ali nije dokazano da je bilo kažnjivog mešanja prstiju u ishod – ipak, bilo je čak šest penala na meču protiv Metalca!

Rezultat je bio 3:1 za Kabel, a sva četiri gola su postignuta iz penala, dva nisu iskorišćena.

Što se terena još tiče, podsetićemo i na situaciju u Dinamu iz Vranja. U novembru 2020. godine, Dinamo je izgubio od Zemuna sa 3:2, a trener Vranjanaca Dragan Antić optužio je golmana Uroša Đurića da je poklonio pobedu Zemuncima.

„Svi napadaju Recka i Dinamo, a ja sam jedini koji sme da kaže istinu javno i koji ne dozvoljava da mu bilo ko radi protiv kluba. Onakve golove ne može normalan čovek da primi. Čak i da ne znate da branite ne može da vam se desi tako da pogrešite. Golman je odmah suspendovan, kao i posle utakmice sa Partizanom. I tada je golman prijavljen državnim organima, ali niko nije reagovao. Nikoga ne interesuje što ulažemo novac u klub. Kakav je to zakon kad ni posle ovakvih grešaka ne možete da raskinete saradnju. Iako je golman suspendovan dužni smo da ga plaćamo i da poštujemo obaveze predviđene ugovorom“, rekao je Antić, koji je naveo i da „ulaže novac da bi mu neki kockar uništio klub“.

Njemu je golman odgovorio, pozvao je Antića na poligraf da se vidi ko prodaje utakmice.

Kada je u pitanju poslovanje, kontroverzan je nekadašnji superligaš, sada 5. tim Prve lige Srbije, Borac Čačak, koji se sada zove Borac 1926. Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, pre nekoliko dana je objavio da se u Borcu sklanja i spaljuje dokumentacija, prethodno je bilo reči i o ucenjivanju dece koja igraju za mlađe kategorije kluba.

„Zvali su nas roditelji dece koja igraju za FK Borac 1926 (bivši FK Provo) iz Čačka i obavestili  da su roditelji mlađih kategorija imali sastanak sa upravom kluba koja je od njih zahtevala da svi mališani za 11.500 dinara moraju da kupe opremu jednog proizvođača sportske opreme, a ko to ne učini dobiće ispisnicu“, napisao je Poledica na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema njegovim rečima, pored zahteva za kupovinu opreme, u ovom klubu su ukinuli besplatnu članarinu za treće dete i sada će ih svi plaćati uključujući i omladince u iznosu od 2.000 dinara mesečno.

„Po našim podacima u FK Borac 1926 igra i trenira 170 dece. Ovakvo ponašanje kluba i uslovljavanje roditelja još nismo imali u praksi, a kada su nam rekli šta će deca dobiti od opreme za 11.500 dinara sve nam je bilo jasno. U slobodnoj prodaji sve se može kupiti znatno jeftinije, a na velike količine sigurno i više nego duplo jeftinije“, tvrdi Poledica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare