Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Završen je osnovni deo prvenstva Srbije u takozvanoj Superligi, a sada, bar na papiru sledi konačan obračun za titulu.

Ipak, čini se da priča neće imati tako dramatičan rasplet pošto je Zvezda stekla sedam bodova prednosti, ima neuporedivo bolji tim od Partizana i nalazi se u odličnom momentumu tako da bi u subotu od 17.00 mogla da zakuca poslednji ekser u Partizanov kovčeg.

Čak i da Partizan nekim čudom pobedi na „Marakani“, teško je poverovati da bi Zvezda u preostalih šest kola mogla dva puta da kiksne, pa je jasno da šampionat neće imati uzbudljiv krešendo.

Samo, jedna stvar je u čitavoj priči pomalo neobična.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan je do pre mesec dana bio lider na tabeli i iz večitog derbija izašao potpuno neokrnjen i svako bi pomislio da su se stvorili uslovi da se preseče dominacija Crvene zvezde koja traje šest godina i koja će sedmu godinu u nizu kako stvari stoje biti prva.

Problem je u tome što je zapravo samo jedan čovek verovao da Partizan može da bude prvak ove godine i da je izgleda svima osim njemu bilo jasno kako stoje stvari, što je možda i ključni razlog da Partizan ni ove godine neće biti šampion.

Igor Duljaj je od trenutka kada je preuzeo da vodi Partizan ostavio igračkim žargonom rečeno srce na terenu. Nakaradno sklapanje ekipe od strane takozvane uprave, kašnjenje sa pojačanjima koje je on pronalazio preko svojih kontakata do nesposbnosti da se igračima obezbede redovna primanja, nisu poremetila njegovu energiju i želju da se za ovu ekipu bori.

Zbog toga je svaki meč pored terena vodio kao da je finale Lige šampiona, slavio svaki gol ili potez kao da je osvojio titulu i emocijama dizao sve oko kluba na noge.

To je podiglo i navijače koji su uprkos bojkotu u velikom broju išli na gostovanja, pružali podršku igračima koji su igrali kako su znali i umeli.

Ipak, na kraju balade, ispalo je kao da je Duljaj jedini verovao da ova ekipa može do kraja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Čak ni u rukovodstvu koje bi trebalo da stane iza trenera koji ih je nakon jeseni doveo do prvog mesta, pobedio Zvezdu u derbiju i iskopao nekoliko igrača poput Mateuša Saldanje na kojem će klub ozbiljno profitirati nisu imali hrabrosti i otvoreno pričaju o borbi za titulu, a da se u priču ne ubaci unapred smišljen alibi.

„Normalno je da, posle pobede u derbiju, očekujete da se borite za titulu. Jesenji smo prvaci, pojačali smo tim, ispunili želje sportskom sektoru i treneru. Normalno je da se borimo za titulu. Naravno, neće biti lako. Zvezda ima najskuplji tim u svojoj istoriji, kako kažu njeni čelnici, a tu su i drugi jaki klubovi poput Čukaričkog, Vojvodine, TSC. Sve su to dobre ekipe. Neće biti lako ni njima ni nama da pobedimo sve te protivnike“, rekao je Vazura u intervjuu za „Sportal“.

Veruje u titulu, ali… Nikad jača Zvezda, pribojavanje TSC-a, Čukaričkog…

Neko bi rekao da samo poštuje rivale, ali više zvuči kao album, neko kao uverenje da Partizan može do kraja.

Da li je u pitanju samo sportski motiv ili se iza brda nešto drugo valja?

Nedavno je tokom gostovanja na RTS-u Aleksandra Vučića bio viđen zanimljiv momenata.

Zvezdan Terzić Foto: Starsport

Iako je Crvena zvezda na tabeli u tom trenutku imala četir boda više, ostalo je još mnogo da se igra, što voditeljki nije smetalo da predsednika Srbije, inače deklarisanog navijač Crvene zvezde u tom trenutku pita predsednika da li je Partizan dobio novac za igranje u Ligi Evrope, pošto je u tom trenutku bila aktuelna priča o licenciranju za evrokupove.

Nije Vučić ispravio novinarku, a zanimljivo je da čak i ne osvoji titulu, Partizan kao drugoplasirani tim svakako ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, što znači da crno-beli neće biti ni vicešampioni.

Čak i da je bila samo greška oko učešća u evrokupu, jasno je bilo iz izlaganja da ni voditeljka ni predsednik ne veruju u osvajanje titule.

Toliko je poverenje u Partizana kao šampiona bilo malo, da ni predsednik rivalske Crvene zvezde nije u izjavama pokušao da pokaže makar prividno poštovanje šansi. Terzić je krajem prošle godine više puta ponavljao da će dati ostavku kad Zvezda ne bude šampion, što je samo dokaz o uverenju da večiti rival nije dostojan protivniku borbi za titulu.

Najbliže pohvali bio je kada je jesanas Partizan imao prednost u odnosu na Crvenu zvezdu, ali ni tada nije verovao da njegov tim može da ostane bez pehara.

„Moram da pohvalim Partizan, izgledaju mnogo bolje nego što sam očekivao, lepo su se posložili. Kad su izgubili 5:0 od onih Danaca, anonimusa, mislio sam da tu nema sreće. Pohvale za trenera Duljaja, ali mislim da je Zvezda bolja i da će dugoročno izdržati borbu.“.

Ta izjava je došla samo nekoliko meseci nakon izjave da Prtizan više nije konkurent Zvezdi.

„Nama je cilj da Zvezda bude što jača. Ne volim lažnu skromnost i one lažne floskule iz doba komunizma da bez jakog Partizana nema jake Crvene zvezde. Uz dužno poštovanje Partizanu, on nam u ovom momentu nije konkurent „.

Ne treba zaboraviti ni izjavu legende crno-belih Radeta Bogdanovića o šampionskim ambicijama Partizana.

„Liga je jako loša. Nema potrebe da se pretvarmo da ne vidimo da se ovde lopta gura, a ne šutira. Pokušava da se kopira evropski fudbal. Partizan će da bude prvi do kraja jesenjeg dela sezone, a na proleće neka mu je Bog u pomoći. Zvezda će da bude šampion. Ova vladajuća struktura u fudbalskom klubu ne može da podnese da ne bude blizu kase i novca Evropske kuće fudbala. Videćete VAR i prevere, videćete mnogo što šta od onog što smo već viđali na fudbalskim terenima“, rekao je Bogdanović prošle jeseni, a nije promenio mišljenje ni uoči početka prolećnog dela.

“ Nisam pratio pripreme na Kipru, u ovim jakim ligama se uveliko igra, pa nisu imali ni jake kontrolne utakmice. Neće biti zanimljiv prolećni deo. Crvena zvezda je odlaskom Bahara i dolaskom Milojevića pojačana. Imaju bolji tim, bez obzira na prodaje igrača. Mislim da će Zvezda uzeti titulu. Kao tim su dobro organizovani, prave pritisak na sudije, na VAR, na javnost, ozbiljni su u tom manipulatorskom delu. To je ozbiljan pritisak na suparnika koji to ne može da izdrži. A imaju uz to i bolji tim“.

Jasno je iz svega priloženog da niko nije smatrao da Partizan ima šansu, naročito ne kada je intenzivirana priča o parama za evrolicencu.

Crno-beli su klub u potpunom rasulu, što pokazuje i ispad Alberta Nađa koji je posle žutog kartona Igora Duljaja protiv Čukaričkog i suspenzije napao trenera da je to uradio namerno kako ekipu ne bi vodio u derbiju.

O Duljajevim trenerskim sposobnostima se i može diskutovati – uostalom i sam je više puta rekao da ne bi bio na klupi Partizana da je stanje bolje, ali o njegovom odnosu prema poslu, ovoj ekipi, igri i svemu vezanom za tim, samo neko maliciozan može tako da piše.

Ispada na kraju dana da je on jedini zapravo verovao u Partizana kao šampiona, a a u jednom trenutku je zajedno sa igračima uspeo da ubedi navijače.

Neki su ipak mislili malo drugačije. I tu je bio kraj priče.

BONUS VIDEO Ne prestaje slavlje: Pivo i na konferenciji Leverkuzena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare