Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Senegalski fudbaler Sadio Mane po ko zna koji put je zadivio svet svojim humanim postupcima.

Ovoga puta za njegovo dobro delo saznalo se sa zakašnjenjem.

PROČITAJTE JOŠ:

Mane je sa Senegalom osvojio trofej na Afričkom kupu nacija, a upravo je on bio strelac odlučujućeg penala. To je bila prva titula za Senegal u istoriji ovog takmičenja.

Međutim, pravi podvig Mane je napravio i van terena i to nakon duela sa Zelenortskim Ostrvima u osmini finala.

U tom meču Mane je doživeo potres mozga, nakon kog je postigao i pogodak, ali je morao da ode u bolnicu na dalje preglede.

Tokom boravka u bolnici, Senegalac je čuo da je jedno dete u životnoj opasnosti, a da su troškovi lečenja veoma skupi za porodicu. Lečenje je bilo neophodno odmah, a Mane je rešio finansijski problem.

Mane je odmah donirao 400.000 tamošnjih franaka, što je oko 600 evra i još jednom je potvrdio kakve ljudske kvalitete poseduje.

Celu priču otkrio je jedan od gostiju kamerunske televizije nakon velike pobede Senegala na turniru.

„Jedna porodica bila je u velikoj nevolji, jer je motocikl udario njihovo dete na ulici. Bilo je preloma i povreda po celom telu, dečak je bio smrtno ugrožen, a njegovi roditelji nisu bili u mogućnosti da plate lečenje. Sadio se našao u istoj bolnici zbog potresa mozga što je doživeo tokom utakmice protiv Zelenortskih Ostrva. On je čuo šta se dešava, pronašao je tu porodicu i pitao ih je šta je sve potrebno. Objasnili su mu… Odmah je izvadio 400.000 tamošnjih franaka (oko 600 evra) i platio ceo račun. Verujem da je ovom pobedom Senegala nagrađen od Boga za taj gest“, rekao je gost.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, Mane je poznat po tome što često donira novac za razvoj bolnica i škola, kao i mnogih drugih objekata u Africi.

Pored toga, fudbaler Liverpul nikada nije voleo skupe satove i automobile.

„Zašto bih želeo deset ferarija, 20 dijamantskih satova ili dva aviona? Šta to znači meni ili ovom našem svetom? Bio sam gladan nekada, morao sam da radim u polju da bih preživeo, fudbal sam igrao bos; nisam imao obrazovanje i još mnoge druge stvari. Zato danas s onim što zaradim zahvaljujući fudbalu želim da pomognem svom narodu. Gradimo, obezbeđujemo obuću i odeću, hranu za ljude koji žive u ekstremnom siromaštvu. Ne uživam u tome da pokazujem luksuzne automobile i vile, da se slikam na putovanjima. Mnogo više volim da moji ljudi dobio makar delić onoga što je meni život podario“, izjavio je Mane.

BONUS VIDEO Golovi sa utakmice Gana – Komorska Ostrva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar