Vučić brani Kataija: Ko su oni da ukinu ženi pravo na stav?

Fudbal 07. jun. 202014:09 > 14:1831 komentara
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, stao je u odbranu Aleksandra Kataija, sada već bivšeg člana Los Anđeles Galaksija, koji je dobio otkaz posle rasističkog ispada njegove supruge Tee na društvenim mrežama.

Tea Katai je neprimerenim rečima prokomentarisala događaje u SAD i vređala demonstrante koji su proteklih dana protestovali zbog smrti Džordža Flojda.

PROČITAJTE JOŠ

„Ogroman novac se ulaže u kampanju protiv predsednika Sjedinjenih Američkih Država, da se bore protiv njega svim nedozvoljenim sredstvima. Ne zaboravite ono što su mu uradili na pojedinim društvenim mrežama. To je skandal nad skandalima, toga se svaki častan čovek grozi kada vidi. Imate stotine medija koje samo govore protiv vas“, rekao je Vučić u emisiji „Lice nacije“ na Televiziji Pančevo, iako je u kampanji za predsedničke izbore u SAD podržao protivnicu aktuelnog predsednika SAD.

Vučić je iznenađen reakcijom kluba iz Los Anđelesa.

„Pa, čekajte, oni su našem fudbaleru dali otkaz zato što je njegova žena rekla nešto što se njima nije svidelo? Kakve veze njegova žena ima sa tim kako on šutira loptu. To vam samo govori o hajci i harangi koja se vodi protiv onih koji na bilo koji način podržavaju predsednika Amerike. Ko si ti da ukidaš pravo nečijoj supruzi da ima svoj stav? Ako je počinila krivično delo – goni je. Ako nije počinila krivično delo, onda ne razumem o čemu se radi“, čudio se Vučić.

O čemu se radi i zašto je američka javnost, posebno uprava LA Galaksija tako reagovala, pročitajte u našem tekstu – “Udri milicijo naša”: Srpski Magiko u raljama “imidža”.

Supruga člana američkog LA Galaksija je na društvenim mrežama komentarisala proteste koji su izbili posle ubistva Džordža Flojda.

Demonstranti su tokom protesta upadali u prodavnice i krali proizvode, što je Tea Katai prokomentarisala parafraziranjem slogana „Black lives matter“:

„Black Nikes Matter“, napisala je ona uz fotografiju Afroamerikanke koja trči iz prodavnice sa kutijom patika u rukama.

Foto: Screenshot / Instagram / tea_katai

Ona je potom uputila „podršku“ njujorškoj policiji.

„Ma pobij go*na bre!“

Kataijeva supruga je reagovala i na činjenicu da je u protestima u Vašingtonu zapaljena i crkva.

„Stoka odvratna pali crkve!“

Foto: Screenshot / Instagram / tea_katai

Zbog njenih navoda se oglasio nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Vojvodine.

„Objave moje supruge na društvenim mrežama su neprihvatljive. Ne delim te poglede na svet i ne toleriše se to u mojoj porodici. Rasizam, delimično protiv tamnopute zajednice, nije samo preovladavajuća u Evropi i SAD, već širom sveta. Oštro osuđujem nadmoć, rasizam i nasilje protiv druge boje kože, životi tamnoputih su bitni”, rekao je Katai.

On je naveo da je sve što se desilo „greška njegove porodice“.

„Preuzimam potpunu odgovornost, pobrinuću se da moja porodica i ja preduzmemo sve bitne korake da naučimo, razumemo, slušamo i podržimo tamnoputu zajednicu. Razumem i da će biti potrebno vremena da zaslužim opet podršku ljudi Los Anđelesa. Spreman sam da uložim neophodan rad i napor da naučim iz ovih grešaka i budem bolji saveznik i zastupnik u borbi za jednakost. Žao mi je zbog bola koji je nanet porodici Los Anđeles Galaksija i svima koji se bore protiv rasizma“.

Tim povodom se saopštenjem oglasio i klub.

„Ranije u toku dana saznali smo za serije rasističkih uvreda Tee Katai na društvenim mrežama. LA Galaksi osuđuje ovakve objave i odmah je zatražio da se uklone. LA Galaksi je protiv rasizma i održaćemo sastanak sa Aleksandom u četvrtak kako bismo videli šta ćemo dalje“, navedeno je tada u saopštenju.

Ishod svega – otkaz za srpskog fudbalera i sasvim izvesno kraj na njegovu fudbalsku karijeru u SAD.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar