Srbija vs Azerbejdžan
Srbija vs Azerbejdžan Foto:Pedja Milosavljevic/Starsportphoto ©

Fudbaleri Srbije kao da su u ovim kvalifikacijama osuđeni da moraju da prime gol čak i na utakmicama kada mogu da ih daju deset.

Malo kome će to smetati dok god „Orlovi“ nastave da ubiraju bodove i pobeđuju rivale kao što to rade do sada.

PROČITAJTE JOŠ:

Azerbejdžan je još jednom savladan u ovim kvalifikacijama, ovog puta 3:1, igra Srbije u napadu teče lepo i efikasno, brzo i bez davljenja lopte.

To je svakako za pohvalu, mada su, paradoksalno dva gola Srbije pala iz penala. Vlahović je prvi realizovao u 30. minutu, drugi Dušan Tadić sedam minuta pred kraj, a između toga je špic Fjorentine imao još jedan pogodak u 53. minutu.

Vlahović je pokušavao makazice i pogađao stativu i na kraju, kada je izmenjen, dobio je i najbučniji aplauz publike na Marakani.

Sergej je pogađao prečku, golman Azera Šahrudin Magmedalijev je pravio čuda na svom golu i opet nije bilo dovoljno njegovom timu.

Bila je potrebna kardinalna greška Predraga Rajkovića da bi Azerbejdžan postigao i taj jedan pogodak. To je ohrabrujuće kada je reč o napadu Srbije.

Kad govorimo o odbrani, dispartiteta u odnosu na navalu ima i dalje. Matija Nastasić je počeo malo „mršavo“ pa postajao sve bolji i bolji, Miloš Veljković je bio od starta veoma pouzdan, dok su ostali igrali koliko je bilo neophodno za pobedu pred „finale“ kvalifikacija sa Portugalom.

Predrag Rajković – Reagovao je veoma dobro i pravovremeno istrčao u 27. minutu kad je video da je Salahli brži od jednog od naših igrača na desnom beku. Katastrofalnu grešku napravio je u nadoknadi vremena kada je driblao bez potrebe ispred svog gola i poklonio loptu rivalu, što je Mahmudov lagano kaznio i plasirao loptu u prazan gol. Videlo se koliko mu je laknulo kad je Vlahović dao drugi gol, a pametnije je reagovao kod povratne lopte u 60. minutu kada je čak poslao dobru dugu loptu Joviću – 5.

Miloš Veljković – Šahovski rečeno, pravio je rokade sa Markom Grujićem i istrčavao napred, pa je iz jednog takvog istrčavanja veoma dobro poslao pas za Lazovića po desnoj strani. Darko je probao da odigra još jednu, bilo je opasno, ali ne i kobno po Magomedalijeva. Ponovio je korektnu partiju kao protiv Luksemburga i to je bilo dovoljno da sa desne strane ne bude mnogo „stresa“. U nastavku je čak prelazio i na suprotnu stranu u odbrani, kao da ima snage za dve utakmice. Popustio je jedino u duelu u 89. minutu kada je umalo dozvolio napadaču Azerbejdžana zicer, ali nije pokvario generalni utisak – 7.

Stefan Mitrović – Bio je verna senka Dadasova. Komunicirao je uglavnom sa Veljkovićem kada je Miloš prilazio sredini i uglavnom nije imao mnogo posla. Ono gde ga je imao, nije komplikovao, niti se posebno isticao – 6.

Matija Nastasić – Strana gde je bio Matija pokazala je slabosti u prvih dvadesetak minuta meča nekoliko puta. Jednom je Abdulajev dobro pronašao Filipa Ozobića, a ovaj pukom srećom promašio otvoren šut iz sredine. Izlazio je napred sa loptom u pojedinim situacijama, dok je Mitrović bio najpovučeniji. Nastasić je bio zaslužan za dodavanje ka Vlahoviću iz kog je Dušan dobio penal. Povremeno je presecao dodavanja ka Ozobiću, nakon Filipove šanse za Azere. Veoma dobro uklizao Abdulaevu, da otkloni opasnost na krilu u 65. minutu. Do kraja u duelima odigrao čvrsto i postajao sve bolji – 7,5.

Marko Grujić – Imao je zanimljivu rolu i priključivao se odbrani u liniji od pet igrača, a kada bi on bio na zadnjem veznom, u liniju je ulazio i Lazović. Grujić je uglavnom gravitirao na desnoj strani u defanzivi blizu Veljkovića i njih dvojica su solidno pokrivali prostor. Imao je snažan šut u 23. minutu s ivice šesnaesterca, mada nije tako često izlazio i zadržavao se pred šesnaestercem protivnika – 6.

Saša Lukić – Već u prvim minutima je dobro uzeo loptu i otvorio napad za Kostića. Uglavnom je bio ispred odbrane i čuvao je prostor između veznih igrača i Mahmudova, odnosno Renata Dadasova. Kroz sredinu njih dvojica nisu mogla gotovo ništa da dobiju. Mana je što se možda malo i previše fokusirao na defanzivne zadatke, pa nije prepoznavao poneki dobar dupli pas u prostor kada bi mogao da centrira – 6,5.

Darko Lazović – Od starta je bio jedan od agilnijih u srpskom timu. Vratio se kao starter i već u drugom minutu prošao po boku i centrirao dobro. Koji minut kasnije loše je dodao u izglednoj kontri. Bio je veoma pokretan na desnoj strani, više puta je slao upotrebljive lopte, ali lopta nije htela u gol. Probao je i sam u 34. minutu posle prodora desnom stranom i pogodio je pravo u golmana. Bio je manje primetan u drugom delu igre, pošto su napadi uglavnom tekli kroz sredinu ili sa leve strane – 6.

Sergej Milinković-Savić – Ubacio se u 16. minutu na desnu stranu i iz blizine je šutirao ali su Magomedalijev i Mahmudov nekako uspeli da odbrane bliži ugao i izbiju loptu. Odmah zatim je usledio i šut Lazovića pored gola. Sergeju je u 42. minutu poništen lep lob zbog ofsajda, a neretko je bio „box to box“ igrač i radilica u oba smera. U nastavku igrao nešto ofanzivnije jer je Srbiji bio potreban gol. Tako je u 52. minutu lukavo u gužvi šutirao preko gužve u odbrani i pogodio prečku, a do kraja smirivao napade i davao sigurnost – 7.

Filip Kostić – Fantastično je istrčao posle pasa na levom krilu, ali je loše procenio situaciju iz koje je u 14. minutu trebalo da šutira, umesto da proba da ubaci loptu. I tako je uz pomoć igrača Azerbejdžana pogodio stativu. Veoma dobro je pronašao Sergeja na drugoj stativi u 16. minutu kada je bila opasna šansa za naš tim. U drugom delu prvog poluvremena bio je manje u fokusu, ali je imao opasan šut u 39. minutu. Možda je mogao i da asistira, ali nije ni šut bio greška. Nastavio je da napada konstantno i bio je jedan od glavnih razloga što se Vlahović više puta našao u opasnoj šansi – 7,5.

Luka Jović – Vidi se da mu fali takmičarskog ritma. Kad primi loptu i čim ima oko sebe jednog ili dvojicu protivničkih igrača, ima poteškoća da je sačuva. Trudio se u prvih tridesetak minuta pošteno, napadao presingom odbranu Azera. Falilo mu je sreće da lopta stigne do njega u 38. minutu posle centaršuta Lazovića. U 44. minutu je bio na pravom mestu da isprati centaršut Lazovića, uspeo je da šutira glavom, Magomedalijev je to skinuo paradom. Bio je blizu i u 50. minutu kada je glavom mogao da trese mrežu i nije bio dovoljno blizu da udari loptu kako treba – 6.

Dušan Vlahović – Nije časio časa, čim je dobio prvu nešto bolju šansu, odmah je šutirao i malo mu je falilo da posle 11 minuta donese Srbiji vođstvo. S dvadesetak metara je pogodio spoljni deo stative. Druga šansa u kojoj se našao, iznudio je penal u 28. minutu. Koliko ima sigurnosti u nogama potvrdio je i time što je zgrabio loptu odmah čim je sudija pokazao ka beloj tački i stajao je pored nje do šuta i egzekucije za 1:0. Sve vreme tokom prvog dela igre bio koristan i konkretan, ubacivao se kada treba i šteta što za to nije bio nagrađen još neki put. Drugi gol je ipak dao u nastavku. Iskoristio je gužvu posle prekida u 52. minutu, bio najbrži u trzaju i opet zatresao mrežu za 2:1. Imao je atraktivne makazice u 63. minutu. Minut, dva kasnije mogao je i do het-trika ali mu je golman odbranio, a onda je odbitak poslao pored gola. Nije mogao da uradi mnogo više od onoga što je već uradio. – 9.

Aleksandar Mitrović – Odigrao poslednjih pola sata umesto nervoznog Luke Jovića. Već u prvom napadu uzeo loptu u šesnaestercu i mogao možda da puca iz okreta. Maestralno se okrenuo u 69. minutu posle pasa Tadića napred, izašao sam ispred Magomedalijeva, ali mu je ovaj čudesno skinuo zicer. Već tada je pokazao koliko može da bude koristan za kratko vreme – 7.

Dušan Tadić – Ušao u 65. minutu umesto Marka Grujića. Već u jednom od prvih dodira napravio piruetu i poslao pas napred, da bi lopta stigla do Mitrogola za opasnu šansu. Odmah se video njegov uticaj u igri na lopti. Na kraju je i postigao gol iz penala, pogodivši gotovo rutinski malu mrežu gola Magomedalijeva – 6,5.

Nemanja Radonjić – Ušao umesto Filipa Kostića u 75. minutu. Uglavnom pokušavao da se izbori z prostor da trči po krilu, ali nije ulazio u ozbiljnije šanse osim jednog lepog driblinga u finišu i centaršuta – 6.

Nemanja Maksimović – Zamenio Dušana Vlahovića u 88. minutu, proveo premalo vremena da bi pokazao nešto određeno.

Filip Mladenović – Ušao u 88. minutu umesto Darka Lazovića i isti je slučaj i sa Filipom kao i sa Maksom.

BONUS VIDEO Bajro Župić o dizanju Piksija u vazduh, bežanju Sliškovića, čuvanju Deja i „dozvoli za ubijanje“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar