Vladan Milojević
Foto: Starsport

Dolazak Vladan Milojevića na klupu Crvene zvezde izazvao je oduševljenje kod navijača tima sa Marakane najviše zbog uspeha koje je strateg iz Aranđelovca u prvom mandatu postigao sa crveno-belima.

No, uprkos dve osvojene šampionske titule, dva nastupa u Ligi šampiona i jednom evropskom „proleću“ u Ligi Evrope, Milojevića, paradoksalno, očekuje znatno teži zadatak u odnosu na tim koji je zatekao kada je u junu 2017. godine seo na klupu ekipe iz „Ljutice Bogdana“.

Pročitajte još

Milojević je stigao u trenutku kada je ekipi bilo potrebno ozbiljno osveženje, i uspeo je da stvori sastav koji je udario temelje uspeha koje su crveno-beli ostvarili narednih sezona.

Dobio je odrešene ruke i u redove tima sa Marakane doveo Vujadina Savića, Ričmonda Boaćija, Aleksandra Pešića, Milana Rodića, Marka Gobeljića, Nenada Krstičića, Bena, Milana Borjana, Nemanju Radonjića…

Stvorena je ekipa koja je u narednom periodu ustanovila dominaciju u Srbiji, a crveno-beli su iz godine u godinu samo podizali lestvicu i bili bez premca u srpskom fudbalu, čak i po njegovom odlasku.

Četiri godine nakon što je napustio Marakanu Milojević se vratio u klub kako bi pokušao da posrnulu ekipu Baraka Bahara dovede u red. I tu ga očekuje poprilično ozbiljan zadatak, a pitanje koje se nameće jeste – ko bi sve mogao da napusti tim? Tačnije – ko bi mogao da ostane?

Na mestu golmana Omri Glazer bi trebalo da bude neprikosnoven i na proleće, mada ne bi bilo ni toliko čudo da crveno-beli unovče njegove sjajne partije u Ligi šampiona. Za mesto drugog golmana boriće se Zoran Popović i Nikola Vasiljević. Iako navijači prizivaju povratak Milana Borjana, čini se da su šanse za to minimalne u ovom trenutku (ako uopšte i postoje).

U odbrani su trentno „zakucani“ Uroš Spajić i Lazar Nikolić. Sve ostalo je pod znakom pitanja. Milan Rodić je odigrao očajan „večiti derbi“ i maltene sam doneo Partizanu šansu da slavi, Kosta Nedeljković bi mogao da ode u slučaju ponude koja se ne odbija, Aleksandar Dragović već neko vreme želi da napusti klub, Naser Điga je na pozajmici, dok je status Nemanje Milunovića i Miloša Degeneka pod znakom pitanja jer kod Baraka Bahara gotovo da nisu igrali.

Vezni red zavisi od transfera. In Beom Hvang, Srđan Mijailović, Marko Stamenić su sigurni, Edmund Ado će verovatno dobiti šansu tokom priprema da se izbori za mesto u timu, dok iz kluba teško da će otići Stefan Mitrović i Urip Kabić. Sa druge strane, u narednim nedeljama biće poznata sudbina Gelora Kange, Mirka Ivanića, Aleksandra Kataija, Kingsa Kangve, Vladimira Lučića i, pre svega, Osmana Bukarija.

Ni u napadu nije sigurno ko će ostati, jer se spominje da bi klub mogli da napuste Žan Filip Kraso, Šerif Endiaje, čak i PIter Olanjinka, dok je o statusu Jovana Mijatovića već sve poznato.

Suma sumarum – za Milojevića i Zvezdu više je nepozantih nego sigurnih stvari pred pokušaj izvođenja Zvezdinog proleća i osvajanja nove, sedme titule u nizu (i treće vezane duple krune, ako bi na to dodali i Kup Srbije).

Velike promene su gotovo izvesne, a tim bi na proleće mogao da izgleda totalno drugačije u odnosu na postavu koju je Bahar izveo na megdan Partizanu u 171. večitom derbiju.

Kako? Vreme će pokazati…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare