Vladan Milojević
Foto: Starsport

Istog dana kada se sa aerodroma u Beogradu pojavio snimak na kom je Barak Bahar na odlaznom terminalu, svita od desetak ljudi ušetala je u konferencijsku salu na stadionu "Rajko Mitić".

Barak Bahar je već postao prošlost, samo dan nakon što se sporazumno rastao sa klubom u kom je ostavio loš utisak.

PROČITAJTE JOŠ:

Ne ljudskim kvalitetima, već trenerskim učinkom. Upravo zbog ovog potonjeg je jedan od ljudi, koji je seo na sredinu stola u sali na Marakani bio Vladan Milojević.

Četiri godine nakon što je otišao iz Zvezde sa mesta trenera i predao „štafetu“ Dejanu Stankoviću, došao je opet jer je rekao da se poziv iz Ljutice Bogdana – ne odbija.

Neke stvari su se poklopile da se Zvezdin „Supermen“, kako su ga predstavili iz kluba, vrati na mesto uspeha na kom je krenuo od „nulte tačke“ 2017.

Milojević je bio jedan od katalizatora uspeha posle izgubljene titule 2017, odlaska Miodraga Božovića i potpuno rasformiranog tima Zvezde.

Bukvalno se krenulo od nule. Nije bilo mnogo novca, prođa do Evrope nije bila sigurna, a u kvalifikacije za Ligu Evrope se kretalo od prvog kola.

Milojević je u takvim okolnostima mogao da računa na sreću i na to da što bolje međusobno poveže igrače kako bi od njih stvorio ekipu spremnu da, što se žargonski kaže, „pogine na terenu“.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk)

Tako je i bilo i tako se postepeno i dizala forma, pa se opet uz pomoć fortune stiglo do prve Lige Evrope preko Sparte i Krasnodara u trećem kolu i plej-ofu.

Samo godinu kasnije Milojević je uveo Zvezdu u Ligu šampiona preko Salcburga i ludog dvomeča završenog sa dva remija, a dve godine kasnije opet se igrala Liga šampiona posle penal serije sa Kopenhagenom i posle pobede nad Jang Bojsom u plej-ofu.

Upravo je taj Jang Bojs bio jedna od dve utakmice koje su Baraku Baharu u Zvezdi „došle glave“. Druga je bio poraz od Partizana u derbiju (1:2) na stadionu u Humskoj i izgubljena titula jesenjeg šampiona.

Ukratko, Bahar je izgubio sve što je mogao tokom sezone, pa više niko ni ne pamti onu Zvezdu sa priprema i pobede nad Fenerom, Fjorentinom ili Zenitom.

Foto: Starsport

Porazi od Voždovca i Čukaričkog, „tanka“ izdanja u mečevima i sa nekim slabijim rivalima poput Javora, Železničara i IMT-a, remi sa TSC-om i sve to dok je Bahar svaku priliku koristio da od oktobra priča o ratu u Izraelu.

Za to vreme su stranci međusobno, a srpski igrači međusobno radili na treninzima, Bahar je gledao sve to sa strane i na mahove je delovalo kao da ni ne pokušava da stvori pravu koheziju u ekipi.

To je upravo ono što donosi Vladan Milojević i to je najavio kad je predstavljen na konferenciji u petak. Mnogi zvezdaši se sećaju kako je temperamentno reagovao pored terena posle svakog gola ili promašaja, i kako se radovao ili tugovao zajedno sa svojim igračima, pa nije ni čudo što je za dve i po godine na kormilu Zvezde postao simbol uspona i uspeha.

Ta emocija je ono što je falilo u Baharovom ophođenju i timu. Njemu je Zvezda bila posao i to je u redu, Milojeviću je ona nešto više.

Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Glavni problem koji može da ga sačeka je činjenica da nije on birao igrački kadar. Na tome se radilo od proletos i u skladu sa željama izraelskog stručnjaka koji je sada spakovao kofere i otišao.

Stručnjaka koji će ostati upamćen kao čovek koji je Zvezdu izbacio iz plej-ofa za Ligu šampiona sa Makabi Haifom, pre nego po nečem pozitivnom za vreme mandata u Ljutice Bogdana.

Nije da nisu date pare za igrače, oboren je klupski rekord dovođenjem In Bom Hvanga, doveden je Šerif Endiaje za kog se u klubu „kunu“ da je bio Baharova želja. A videli smo kako se uklopio do sada i kakve je šanse promašivao.

Poznato je da Milojević igra taktički zatvorenije i da njegov fudbal generalno ne korespondira sa onim što se igralo četiri godine unazad od dolaska Dejana Stankovića kada je promenjena „filozofija“.

Vladan Milojević je pisao istoriju sa Zvezdom; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Tako je i ovaj tim Zvezde pravljen baš da bi napadao, dok je odbrana kapitulirala i protiv daleko slabijih protivnika i bila je jedna od glavnih tačaka kritika tokom jeseni.

Jedan bod u Ligi šampiona za tim vredan preko 70 miliona evra je ipak premalo, ako se uzme u obzir da je upravo Milojević u svakom od dva navrata koliko je vodio tim u LŠ imao bar po jednu pobedu.

Prvi put nad Liverpulom, drugi put nad Olimpijakosom. Tačno je da je tada Zvezda u Ligi šampiona primala i više golova od protivnika, ali je i njena ekipa bila slabija na papiru nego ova sada.

Istini za volju, treba spomenuti i da je Zvezda u Superligi primala više golova nego u sezonama za nama, pa je već do sada Omri Glazer zajedno sa ostalima iz golmanskog pogona vadio loptu iz mreže 18 puta, a za cele prethodne sezone je to Milan Borjan sa zamenicima činio 19 i 20 puta.

Foto: Reuters/Jason Cairnduff

Milojeviću će primarni cilj biti prvo da približi igrače međusobno, a onda da im i sam priđe, što na ljudskom, što na profesionalnom nivou. To uz dotezanje odbrane u januaru su dva velika zadatka na kojima će raditi od ponedeljka, jer je jasno da ovakva odbrana Zvezde ne može da donese ništa dobro.

„Hajde da kažemo o tom pritisku, volim da radim pod pritiskom, ta zona komfora mi se ne sviđa i mislim da ljudi, kokiko ih poznajem, svi volimo izazov. To je pritisak i onda je ovo izazov za nas, a kad si u Zvezdi ambicije su ti najveće. I sa najvećim problemima, opet su ciljevi bili isti. Mi smo grupa svih sa istim pravcem, jer jedan čovek sam ne može sve da uradi. Zvezda sada ima dobar sastav i da je letos napravljena dobra selekcija, dobrih igrača, puno nekih stvari koje su manjkale. Mislim da imaju dovoljan kvalitet, ali moraju da se uklope jednu celinu i da se napravi dobar odnos i ono što je krasilo onu generaciju u kojoj sam ja bio, to su ti odnosi između igrača i zaposlenih u klubu. Moraju da znaju gde su došli. Većinom sam trenirao strane igrače i jako je bitno da se napravi taj odnos i da oni prvo upoznaju klub, a da domaći preuzmu odgovornost da oni vode strance. U svakom slučaju ima potencijala i drago mi je da je Zvezda došla u tu mogućnost, sada ima odrešenije ruke, do sada smo čekali i te kvalifikacije“, rekao je novi trener Zvezde na konferenciji u petak.

Ukoliko u tome što je rekao uspe, onda će Zvezda imati definitivno čemu da se nada do kraja sezone i na terenu će izgledati u skladu sa cenom koja je za njene igrače plaćena.

BONUS VIDEO: Gol Brozovića protiv Etifaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar