Foto: EPA-EFE/Koen van Weel
Predsednik FIFA Đani Infantino, foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Evropska fudbalska unija UEFA navela je razloge zašto se protivi planu o Mundijalima na svake dve godine, a pridružile su joj se i vodeće institucije Evropske unije.

Ovu ideju predložila je svetska kuća fudbala FIFA, a UEFA je u sredu odgovorila i priključile su joj se i asocijacija fudbala iz Južne Amerike, kao i sindikati fudbalera.

PROČITAJTE JOŠ:

UEFA je pre svega navela da se Mundijalom na dve godine umanjuje njegova vrednost, kao najvećeg pojedinačnog sportskog događaja na planeti.

Osim toga, Svetsko na dve godine značilo bi još više utakmica za pretrpan raspored fudbalera, veću opasnost od povreda, temeljne promene kalendara…

U četvrtak se pojavila i informacija da je Evropska komisija stala uz UEFA i ostale protivnike Mundijala na dve godine, pa je sve izvesnije da bi inicijativa Đanija Infantina i ostalih iz FIFA mogla brzo da padne u vodu.

Tomaš Frankovski, zadužen za sportska pitanja u Evropskom parlamentu takođe smatra da je ideja pogubna.

„Kao bivši fudbalera, mislim da bi postojao ozbiljan rizik po zdravlje igrača, ako bi oni bili prisiljeni da igraju na letnjim takmičenjima visokog intenziteta svake godine. Ovakvi planovi doveli bi do propasti slabijih reprezentacija koje nemaju snagu da igraju na velikim turnirima“, kaže Frankovski, a prenose inostrani mediji.

Margaritis Skinas, potpredsednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života, navodi da je Evropa centar fudbala i ističe da će se ona boriti za model koji poštuje interese igrača i njihovu dobrobit, kao i interese navijača.

Plan da se Mundijal igra na dve godine predložila je između ostalih Saudijska Arabija, podržale su ga Azija i Afrika, pa je FIFA počela sa ispitivanjima te mogućnosti ove godine.

BONUS VIDEO: Hapšenje navijača pred derbi Partizana i Zvezde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar