Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Mnogo je novca potrebno da se ljudski finansira i Železničar iz Požarevca, a zamislite tek koliko treba para da bi se finansirao jedan Liverpul.

Ili Inter, Čelsi, Milan, a svi ovi giganti su prethodnih godina bili na „lageru“, a navijači Mančester junajteda bi voleli da neslavni Glejzeri na prodaju stave i njihov klub.

PROČITAJTE JOŠ:

Za klubove tog profila bi svako ko voli fudbal bio zainteresovan, ali nema svako novca da ih plati.

„Redsi“ su prethodnih godina pod Jirgenom Klopom posle tri decenije osvojili titulu prvaka Engleske, pre tri godine su se domogli „ušatog“ trofeja i pobedili u Ligi šampiona.

Delovalo je kao precenjeno kada su ljudi iz Fenvej sports grupe odobrili da se za golmana plati 62,5 miliona evra, ili za defanzivca poput Virdžila van Dajka 84,5 miliona evra.

Međutim, kada je to počelo da se isplaćuje na terenu više niko nije postavljao pitanja da li je to dobar izbor.

Rezultati donose popularnost i vidljivost, a sve to u kombinaciji donosi novac.

Vlasnik Liverpula Džon Henri, Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Zato možda i može da začudi što je grupa koja je vlasnik Liverpula, sada spremna da proda taj klub, ali kad se pogleda cena o kojoj se priča, oko pet milijardi evra, postane i jasno zašto FSG može mirne duše da okonča 12-godišnje vlasništvo.

Džon Henri, vlasnik FSG već je dao instrukcije bankama Goldman Saks i Morgan Stenli da potraže kupce i spekuliše se da već ima zainteresovanih u grupaciji „Dubai Internešnel kapital“.

Nagoveštaj prodaje kompletnog kluba bila je i prodaja 11 odsto akcija tokom 2021. za 750 miliona dolara.

Američki novac sve više privlače evropski klubovi zbog marketinga i pažnje, ali je prethodnih godina bilo i kineskog upliva, pre svega u milanske klubove.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

„RedBird kapital“, američka grupa je u avgustu kompletirala akviziciju Milana za 1,2 milijarde evra.

Ista ova grupa je preuzela i spomenutih 11 odsto udela u Liverpulu, a u vlasništvu ima i Njujork Jenkije.

„Rosoneri“ bi sada trebalo da budu u nekoj mirnijoj luci, od one u kojoj su bili pre pet godina kada ih je kupio Jonghong Li, kada se pisalo o prevarama u vezi sa tom kupovinom i kad nije bilo novca da se posao vredan 740 miliona evra dovrši.

Novi vlasnici su tada navodno uzeli zajam od američkog fonda „Eliot menadžment“, a iz porodice Berluskoni je bilo i priča da su Kinezi pukli pola milijarde evra pre nego su napustili klub i predali ga „Eliotu“.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Pre nekoliko nedelja odjeknula je i vest da „Suning grupa“ prodaje Inter. Zanimljivo je da su u razmaku od nekoliko meseci prodata dva tima koja su u prethodne dve godine uzela titule u Italiji.

„Rejn grupa“ i „Goldman Saks“ asistiraju u ovom poslu, a sadašnji vlasnici Intera su bili na gubitku od 140 miliona evra, iako je Inter povećao prodaju za 20,5 posto tokom sezone 2021/2022.

„Suning“ je preuzeo Inter 2016. za 270 miliona evra, a sada je stavljena cena od milijardu evra za zainteresovane kupce.

Milanu će stoga ostati rekord, kada je reč o ceni plaćenoj za klub van Premijer lige, dok je ove godine prodat i Čelsi.

Foto: EPA-EFE/Michael Steele

Roman Abramovič je bio vlasnik skoro 20 godina i verovatno bi to ostao da nije počeo rat u Ukrajini.

Britanci su ruskom oligarhu uveli sankcije, stvoren je veliki pritisak i Abramovič je u maju, hteo, ne hteo, prodao „plavce“.

Zauzvrat je od „Klirlejk kapitala“ i američkog milijardera Toda Boelija dobio 5,2 milijarde evra.

Kilijan Mbape
Kilijan Mbape; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Boeli u svom vlasništvu delimično ima i LA Dodžerse, ali i manjinske udele u Los Anđeles Lejkersima i LA Sparksima.

Poslednjih godina je bilo i priča da će još jedan velikan, Pari Sen Žermen otići „na oglase“ posle Mundijala u Kataru.

Španski mediji su to tvrdili još proletos, a katarski vlasnici pariskog kluba su to demantovali kao lažne vesti tvrdeći da „nije čudo što takve informacije stižu od jeftinog španskog medija“, a u vrhunskom fudbalu se danas, nažalost, ipak sve svodi na novac.

BONUS VIDEO: Liverpul – Mančester junajted 4:0, pogledajte sve golove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar