Foto:REUTERS/Lee Smith

Sada je Argentinac sve pojasnio i otklonio sve dileme

Argentinski fudbaler Lionel Mesi zvanično je novo pojačanje Intera iz Majamija, nakon što mu je istekao ugovor sa Pari Sen Žermenom.

„Doneo sam odluku da idem u Majami. Sve je 100 odsto potvrđeno“, istakao je Mesi za početak.

PROČITAJTE JOŠ:

Argentinski fudbalski mađioničar imao je najbolje novčane ponude iz Saudijske Arabije, ali to nije bilo presudno u pregovorima.

„Da je u pitanju novac otišao bih u Arabiju ili negde drugde. Činilo mi se kao mnogo novca za mene. Istina je da moja konačna odluka nije doneta zbog novca“, objasnio je Argentinac za „Diario Sport“.

Objasnio je i zbog čega nije ponovo obukao dres Barselone, za koji ga vežu najveće i najdraže uspomene. Mesi je u Barseloni proveo čak 18 godina.

„Navijao sam za Barselonu tokom godine, ja sam navijač. Mnogo sam razgovarao sa Ćavije, uvek smo imali čiste razmene. Stvarno sam želeo da se vratim u Barselonu, imao sam taj san. Ali posle onoga što se desillo pre dve godine, nisam želeo da ponovo budem u istoj situaciji, ostavljajući svoju budućnost u rukama nekog drugog. Želeo sam da ja budem taj koji će doneti odluku, misleći na sebe i svoju porodicu. Čuo sam da je LaLiga prihvatila sve oko mog povratka, ali i dalje je bilo još mnogo toga što bi trebalo uraditi. Čuo sam da bi klub morao da prodaje igrače i smanjuje plate i jednostavno nisam želeo da prolazim kroz to i preuzimam odgovornost za tako nešto. Već sam bio optuživan za mnogo toga što nije tačno iz mog perioda igranja u Barseloni i umoran sam od toga. Nisam želeo da se tako nešto ponavlja. Takođe, i kada sam odlazio LaLiga je prihvatila predloge kluba, a onda se ispostavilo da nije baš tako. Plašio sam se da bi isto to moglo opet da se desi i da bi se opet dogodilo da neko drugi odlučuje o mojoj sudbini i sudbini moje porodice. Želeo sam da imam potpunu kontrolu nad donošenjem odluke i zato sam odlučio da odbijem povratak u Barselonu. Iako bih to mnogo voleo“, emotivno je ispričao Mesi.

Nije mogao da sakrije emocije kada je pričao o bivšem klubu.

„Nisam imao mogućnost da se oprostim od navijača na način na koji sam želeo. A, smatram da sam zaslužio da dobijem mogućnost da se oprostim od njih na svoj način. Sve je bilo urađeno u trku. Ispao sam loš momak i to mi se nije dopalo jer nije bilo tako kako je predstavljeno. Voleo bih da imam oproštaj kao Inijesta, Buskec, Ćavi, Alba… Zato sam bio veoma srećan kada sam čuo skandiranje mog imena od strane navijača Barselone na Nou Kampu. Bio je čudan osećaj čuti navijače Barselone kako me zovu po imenu, ali da nisam tamo“.

Foto: EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Opet je istakao da novac nikada nije igrao presudnu ulogu u njegovim transferima.

„Novac nikada nije bio problem za mene. Nismo čak razgovarali o ugovoru sa Barselonom. Poslali su mi predlog, ali nikada nije bio zvaničan, napismen i potpisan predlog. Nikada nismo pregovarali o mojoj plati, nije se radilo o novcu, inače bih se pridružio Saudijskoj Arabiji“.

Ima veliki san.

„Sanjao sam o povratku u Barselonu, ali nikada nisam bio siguran da će se desiti, jer se dobro sećam priče od avgusta 2021. godine. Nisam želeo da kažem svojoj deci da se vraćamo u Barselonu, a onda ništa. Bio sam tih“.

Ipak, nije siguran da je Barselona učinila sve što je mogla za njega.

„Nisam siguran da li je Barselona učinila sve što je bilo moguće, samo znam šta mi je Ćavi rekao. Siguran sam da u klubu ima ljudi koji ne žele da se vratim u Barselonu, s obzirom da je to negativno za klub“.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitan je i da li ga je iznenadilo što je Barselona nedugo posle njegovog odlaska kupila Ferana Toresa za 55 miliona evra.

“Na početku bio sam jako povređen zbog odlaska i načina na koji je to izvedeno. Bio sam čak i ljut zato što nisam mogao da ostanem, a onda nakon što sam otišao klub je počeo da povlači poteze. Sa ove distance razumem sve i više ne razmišljam o tome“.

Spekuliše se i o prelasku Serhija Buskeca u Inter iz Majamija.

„To je bila laž, govoreći da idem u isti klub kao Buskec i Alba. Ne, nikada se nismo dogovorili da se pridružimo istom klubu. Doneo sam odluku da dođem u Majami i ne znam šta će oni da urade“.

Nije jedina opcija u Evropi bila Barselona.

„Dobio sam ponude od drugih evropskih kluba, ali te predloge nisam ni razmatrao, jer je moja jedina ideja bila da se pridružim Barseloni u Evropi. S obzirom da je dogovor sa Barsom propao, želeo samnešto drugačije u Majamiju“.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Njegova karijera u Barseloni nije gotova, samo je privremeno stala.

„Voleo sam da sam blizu Barselone. Ponovo ću živeti u Barsleoni, već je odlučeno. Nadam se da ću jednog dana pomoći klubu, jer je to klub koji volim. Želim da se zahvalim navijačima barselone za svu njihovu podršku. I da, voleo bih ponovo da budem tamo definitivno“.

Otkrio je i kakva su njegova osećanja prema Pari Sen Žermenu u kom je proveo dve sezone.

“Izmešana. Iskreno, prva godina mi je bila jako teška, to sam već rekao nekoliko puta, iz više razloga. U drugoj godini mi je šest meseci bilo, jako, jako dobro, osećao sam se super u klubu i gradu sa porodicom. Onda je došao Mundijal koji je u određenoj meri ostavio trag na sve klubove, kao i celu sezonu. Očekivao sam da se sezona završi drugačije, ali Bože moj. Svakako, bilo mi je teško, ali su svi bili iza mene“.

Dešavanja u Parizu su ostavila veliki trag na njega i sve je to uticalo na odluku o ovom transferu.

“Delimično da. Nisam bio srećan, nisam uživao i to je uticalo na moj i život moje porodice, nedostajalo mi je sve. Sa decom sam u Parizu imao manje aktivnosti nego u Barseloni. Sada želim da budem sa svojom porodicom, decom, da uživam u svakom danu. Imao sam sreću da ostvarim sve u fudbalu i sada je ovo nešto malo izvan sporta“.

BONUS VIDEO Leo Mesi – od trnja do zvezda