Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Vejn Runi je jedan od najboljih engleskih fudbalera svih vremena i igrač koji je obeležio jednu eru ostrvskog fudbala. Pored majstorija koje je činio na terenu, bio je prilično kontroverzan u ponašanju van terena.

Problematičan, sklon konfliktima, ženskaroš i ozbiljan alkoholičar. Kao da je sudbina namenila velikanima engleskog fudbala da uz veliki talenat ide i sklonost ka porocima.

PROČITAJTE JOŠ

Džordž Best je jedan od najupečatljivijih primera, a ni Runi bar u nekim segmentima nije zaostajao za njim.

Nedavno je lansiran i dokumentarac koji govori o njegovom životu, od detinjstva pa do samo završetka igračke karijere.

Legendarni napadač je istakao da se boji samo smrti, a onda je govorio i o svojim porocima.

„Moje najveće greške? Možda žene, možda vožnja u pijanom stanju. Bio sam na ivici da ubijem nekog drugog ili sebe, a to ne želite. Znao sam da mi treba pomoć da spasim i sebe i porodicu“, ispričao je Runi.

Kaže da mu je najveći problem bilo to što u vreme kada je bio igrač nisi mogao tek tako da uđeš u svlačionicu i kažeš da si alkoholičar.

Za Runija je sve krenulo još u doba kada je bio klinac. Znao je da se pobije kada je imao 12 godina i da završi sa kopčama na glavi.

„Jednom sam na koncertu završio u gužvi, razbili su mi vilicu u Mančesteru kada sam imao 13 godina“.

Priča sa alkoholom krenula je još u omladinskim kategorijama, pre nego što je stigao u prvi tim. Jednom ga je trener uhvatio kako sa alkoholom prelazi ulicu.

„Slušaj, imaš najveći talent za bilo koga tvog doba. Nemoj ga protraćiti“.

Ubrzo je dobio priliku da te reči i opravda. Sa 16 godina je postigao gol za prvi tim Evertona. Ni manje, ni više nego Arsenalovim „Nepobedivima“, koje je Arsen Venger vodio do titule.

Koliko je problem sa alkoholom znao da bude zastrašujuć, Runi je objasnio na jednom primeru.

„Kad bih dobio dva slobodna dana, pio bih neprekidno i onda bih se čistio kapima za oči, žvakama, vodicama za ispiranje usta… Da mogu na trening. A onda sam trčao po terenu i trenirao. Ponekad nisam davao najbolje od sebe. Razgovarao sam s nekim ljudima i pomoglo mi je. Morate da izbacite to što osećate, tada nisam to radio i onda su se problemi samo gomilali“.

Osim što je bio rasan golgeter i majstor da jednim potezom reši meč, bio je spreman i da uđe u konflikt na terenu, da se pobije i da igra grubo ako treba.

Jednom je u dresu Junajteda na gostovanju Čelsiju, kojem je bio potreban bod da odbrani titulu, namerno obuo kopačke sa dužim kramponima jer je, kako je priznao, bio spreman da nekoga povredi.

„Bio sam uznemiren što je Čelsi bio bolji od nas i što će osvojiti prvenstvo da sam tražio Džona Terija za vreme utakmice“.

Čelsi je tu utakmicu dobio s 3:0, a Teri je završio s rupom u kopački i krvavim čarapama, uz pomoć štaka je morao da hoda.

Runi se posle šest godina veze oženio Kolin Meklafin. Iako je rodila četvoro dece, priznao je da joj je bio neverean, kao i ona njemu.

„Bio sam na lošem mestu, a kad je tu i alkohol, doneseš loše odluke i moraš trpeti posledice. Ali to ne znači da manje volim Kolin. Alkohol nam je pravio probleme“.

Ipak njih dvoje su uspeli da prebrode sve krize i neverstva, a Runijevo opijanje je sada pod kontrolom. Posle igračke karijere započeo je trenersku i predvodi ekipu Derbi Kauntija.

BONUS VIDEO Hajlajtsi sa utakmice Totenhem – Sautempton 2:3

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar