Večitih 11
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Odabir najboljih timova od po 11 igrača večitih rivala je zanimljiv, ali nimalo lak posao. Zvezdine zvezde i defanzivni bedem Belodedić - Vidić - Mihajlović glavni su deo crveno-bele ekipe, dok je ofanziva ujedno i crno-bela osovina.

Stotine fudbalera je prošlo kroz svlačionice dva stadiona na Topčiderskom brdu, mnogi su „došli i prošli“, retki su postali fudbalske legende, ali su u svemu tome važniji oni koji su ostali u sećanjima navijača, bivših saigrača i ljubitelja fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom prethodnih nedelju dana dvadesetak ličnosti iz sportskog, društvenog, kulturnog miljea se odazvalo našem pozivu da preuzme nezahvalnu ulogu i selektira najbolje timove u istoriji Crvene zvezde i Partizana.

Mnoga imena su bila očekivana, ali je bilo i velikih iznenađenja…

U izborima su se našli i fudbaleri koji možda nisu igračkim kvalitetima zaslužili da budu u izabranom društvu, ali su zadužili klubove svojim odnosom, ljubavlju prema igri i srcima ostavljenim na terenima širom bivše Jugoslavije.

I to je ono što se pamti, što će se prepričavati kroz generacije i ostati kao živa slika dok je fudbala na ovim prostorima.

Za kraj serijala i pre objavljivanja konačnih timova, svoje izbore su napravili članovi sportske redakcije Nova.rs. I tu je bilo iznenađenja, ali su crno i crveno-bele legende zasluženo zauzele „svoja“ mesta na terenu.

Žikica Babović:

Partizan: Šoškić – Jusufi, Vasović, B. Paunović – Kovačević, Vukotić, Ilić, Milutinović – Galić, Mijatović, Bobek.

Crvena zvezda: Stojanović – Vidić, Belodedić, Bogićević – Petrović, Savićević, Šekularac, Stojković – Džajić, Kostić, Pančev.

ZAUVEK 11 NAJBOLJIH:

Milko: Nisam dočekao da igram s Manceom, Dule idol

Žika bio čudo, niko kao Miha, Beara i 7 ubitačnih

Moci dva spomenika, kod Tumbe jedino nema dileme

Deki čuva leđa Džajiću, Milko u Zvezdinom napadu

Pravnik u kopačkama, Galić bi i danas bio zvezda

Ćurković prošvercovao Mocu, Gorčin izabrao Antića

Bajaga se „kune“ u Bari, Ljupko u zvezde i Vidića

Dule i „10 najboljih“, Pecin Robi menja Mitića

Sale o Čigri, najvećem i Zvezdi, Ružić za Vokrija

Mance u Mocinom timu, Božo izabrao “bebe”

Kule na mukama, Juga dodao Rajka timu iz Barija

Da li prednost dati legendama, onima koji su zlatnim slovima upisani u istoriju kluba, ili pak onima u čijim ste igrama uživo uživali? Možda među 11 odabranih ima mesta i za jedne i za druge, barem smo pokušali da ih uklopimo sa obe strane Topčiderskog brda.

Nebojša Todorović:

Crvena zvezda: Stojanović – B. Stanković, Vidić, Belodedić, Mihajlović – D. Stanković, Petrović, Šekularac, Savićević – Pančev, Ognjenović.

Partizan: Kralj – Mirković, Vasović, Paunović – Ilić, Ćirić, Kovačević, Vukotić, Milutinović – Galić, Mijatović.

Petar Milovanović:

Crvena zvezda: Beara – Marković, Vidić, Belodedić, Mihajlović – Prosinečki, Jugović, Stojković – Šekularac, Džajić, Pančev.

Partizan: Šoškić – Brozović, Vasović, Čajkovski, Jusufi – Kovačević, Ilić, Milutinović – Galić, Bobek, Mance.

Toliko priča je ispričano o timovima večitih… „Ne znaš ti kako je bilo u moje vreme, ovi danas Džaji i Šekiju ne bi mogli ni kopačke da nose“, ili svedočanstva o tome da asova poput Moce Vukotića, Mancea ili „Čigre“ više ni približno neće biti. Jedno su sećanja iz filmskih žurnala, a nešto drugo lični doživljaj i utisak koji su na vas ostavili pojedini fudbaleri Partizana i Zvezde.

Mnoge od njih nismo uživo gledali, ali smo na određen način i te kako doživeli njihove majstorije kroz priče onih koji su nam ljubav prema fudbalu i usadili.

večitih 11
Foto: Petar Kudjundžić/Reuters/Guliver

Zoran Kecman:

Crvena zvezda: Beara – Durković, Vidić, Belodedić, Marović – Petrović, Šekularac, Stojković, Savićević – Džajić, Savić

Partizan: Ćurković – Golac, Stojković, Radanović, Rašović – Jokanović, Klinčarski, Vukotić – Mijatović, Bobek, Mance.

Ivan Džodić:

Crvena zvezda: Beara – Marković, Vidić, Belodedić, Mihajlović – Petrović, Šekularac, Stojković, Savićević – Džajić, Savić.

Partizan: Šoškić – Jusufi, Vasović, Paunović, Klinčarski – Vukotić, Ilić, Milutinović, Prekazi – Galić, Bobek.

Potpuno legitimo je za najbolje izabrati i one koji su ostvarili najveće uspehe, kakve niko posle nije bio ni blizu da ponovi. Zvezda je te 1991. godine osvojila Kup evropskih šampiona, kasnije i zvanje svetskog šampiona (ne u istom sastavu), što je najveći uspeh srpskog klupskog fudbala, dok je Partizan 1966. stigao do finala KEŠ sa legendarnom generacijom čiji se poduhvat prepričava.

Foto: REUTERS/Ivan Milutinovic/Guliver

Đorđe Matić:

Crvena zvezda: Stojanović – Šabanadžović, Najdoski, Belodedić, Marović – Jugović, Prosinečki, Mihajlović – Binić, Savićević, Pančev.

Partizan: Šoškić – Mihajlović, Vasović, Rašović, Jusufi – Kovačević, Bečejac, Bajić – Hasanagić, Galić, Pirmajer.

Spasoje Veselinović:

Partizan: Kralj – Ćirković, Mirković, Ivanov, Lomić – Ivić, Duljaj, Žuka, Vukić – Delibašić, Kežman.

Crvena zvezda: Bajković – Basta, Vidić, Lalatović, Luković – Lazović, Ilić, Gojković, Ognjenović – Drulić, Žigić.

Takođe je zanimljivo doživeti najbolje timove večitih kroz one igrače koji su obeležili nečije detinjstvo i odrastavanje. Uz idole koji su iz utakmice u utakmicu uvećavali ljubav prema klubu i fudbalu, pa se mnogo zanimljivih imena našlo u sastavima kolega koje čine sportsku redakciju Nova.rs.

Kada se podvuče crta, četiri od pet Zvezdinih zvezda (Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon, Dragan Stojković) čine veliki deo crveno-belog tima u našem izboru.

Idealan tim Crvene zvezde u izboru sportske redakcije Nova.rs:

Beara/Stojanović – Vidić, Belodedić, Mihajlović – Prosinečki, Petrović, Savićević, Šekularac, Stojković, Džajić, Pančev.

Večitih 11
Izbor: Redakcija Nova.rs; Grafika: chosen11.com

Što se tiče crno-bele strane i legendi koje su stasavale u Humskoj, ofanziva i igra na gol više su nekako u prvom planu, jer kada bi među stativama bio neprikosnoveni Milutin Šoškić, odbrana bi bila u sigurnim rukama.

Idealan tim Partizana u izboru sportske redakcije Nova.rs:

Šoškić – Paunović, Vasović, Jusufi – Kovačević, Ilić, Vukotić – Mijatović – Milutinović, Bobek, Galić.

Večitih 11
Izbor: Redakcija Nova.rs; Grafika: chosen11.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare