Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Krajem avgusta prošle godine srpski fudbal se prvi put susreo sa upotrebom video-tehnologije.

Premijera se dogodila na stadionu „Rajko Mitić“, u revanš meču plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona između Crvene zvezde i švajcarskog Jang Bojsa.

PROČITAJTE JOŠ

Mesec dana kasnije, po početku nove sezone u Superligi Srbije, oformljena je Radna grupa za uvođenje VAR, što je bio zahtev Partizana, predat u februaru 2019. godine.

Prelomna tačka za takvu odluku je utakmica između Crvene zvezde i Inđije, u kojoj je dosuđen nepostojeći jedanaesterac za beogradski klub koji je pobedio sa 2:1.

„Prvi penal nije postojao, sudija je napravio previd, nije bio dobro postavljen. Zvezda se zalaže za što hitnije uvođenje VAR tehnologije u našoj ligi“, rekao je tada sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela.

Mig iz Ljutice Bogdana je stigao i moglo je da se krene u proceduru, odnosno da se napravi još jedna najava toga.

Mediji su nedugo zatim preneli da je dogovoreno da članovi Radne grupe postanu Nebojša Ivković, Milan Karadžić, Igor Radijičić, Milorad Nikolić, Milorad Ćorović, Miloš Mirković, Nenad Popović, ali i Kostadin Terzić, sin generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Opet, mesec dana kasnije, FSS je objavio da je Izvršni odbor doneo formalnu odluku o uvođenju VAR tehnologije, te da će komisija, na čelu sa Milanom Karadžićem, u najbržem roku posetiti UEFA i FIFA, kako bi dobila smernice oko sprovođenja video tehnologije.

U domaćoj javnosti su se pojavili naslovi da „VAR stiže u Srbiju“, najavljivano je da će se u Srbiji konačno rešiti sve nedoumice kada je u pitanju fudbalsko arbitriranje, ali…

Analiza Međunarodnog centra za fudbalske sudije (CIES) bacila je novo svetlo na problematiku srpskog fudbala, najveću temu diskusija i inspiraciju za tvorce stihova.

Među deset ekipa koje su dobile najviše penala u protekle tri sezone na evropskom kontinentu našla su se čak tri srpska predstavnika – Crvena zvezda je lider tabele, Radnički iz Niša je na sedmom, a Partizan na desetom mestu.

I, upravo je jedan penal za Zvezdu bio razlog za ponovno vraćanje video tehnologije u javni diskurs, ali je ona jednakom hitrinom iz njega i izašla.

Simptomatično, dan uoči objavljivanja istraživanje CIES, Večernje novosti su objavile saznanja da će srpski fudbal čekati na proveru regularnosti bar još neko vreme.

„Planiran da krene najkasnije na proleće 2021. godine, dakle u drugoj polovini sledeće sezone, VAR sistem će najverovatnije sada da čeka, u najboljem slučaju, 2022. godinu“, navodi se u tekstu.

Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Autor je dalje obrazložio razloge za novo odlaganje – to su pandemija koronavirusa i proširenje lige na 20 klubova.

Finansije, nemogućnost vremena za „učenje sistema“, nešto treće? Nijedan od tih razloga ne izgleda uverljivo, Fudbalski savez Srbije je nedavno dobio donaciju UEFA, a ako su učenici mogli da pohađaju časove putem interneta, sasvim je sigurno da je pred sudijama postojala šansa da se edukuju o svemu na isti način.

Proširenje lige je tek priča za sebe. Kao i činjenica da je srpska liga presedan, pošto je širom sveta korišćen princip da se ili sezone prekidaju ili igraju do kraja, samo je u Srbiji izmišljena opcija da se takmičenje nastavi na četiri kola i odustane od plej-ofa i plej-auta.

Takvo rešenje je dovelo u pitanje regularnost načina za ulaženje i izlaženje iz takmičenja, pa se došlo do rešenja koje deluje potpuno neverovatno, da se ionako slaba liga proširi na čak 20 klubova.

Veliko je pitanje da li Srbija uopšte ima toliko klubova spremnih da ispune uslove za igranje Superlige, pa je sasvim moguće da dođe do određenih trgovina, pošto je dozvoljen i „španski model“, po kom će mesta u „višim rangovima“ biti predmet svojevrsnih tendera.

Najavljena cena projekta uvođenja VAR sistema od dva miliona evra bi bila znatno veća za ligu od 20 klubova, pritom treba imati u vidu da pojedini klubovi i iz aktuelne sezone igraju na tuđim stadionima, pošto njihovi ne ispunjavaju uslove.

Ako je već takav slučaj, onda je sasvim izlišno očekivati da video tehnologija može da bude instalirana na ta igrališta, što znači i da su nadležne institucije same sebi napravile problem i prepreku za uspostavljanje regularnosti u srpski fudbal.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prvi čovek Zajednice Superlige Dragomir Lazović je nedavno izjavio da „misli da će VAR veoma brzo da zaživi u našoj Superligi“, te istakao da postoje „sačuvana sredstva od sponzorstva kineske kompanije Linglong“.

„Predlog je da se ta sredstva sačuvaju na računu Zajednice Superlige i Prve lige Srbije i da ona praktično budu inicijalna pomoć onome što je već krenulo da se radi, a to je uvođenje VAR tehnologije u naš fudbal“, naveo je Lazović.

Dok se domaći fudbalski funkcioneri dogovaraju kako bi se dogovorili da se postigne dogovor u vezi sa dogovorom o uvođenju VAR tehnologije, Hrvatska je to već učinila.

„Uvođenje video tehnologije je veliki iskorak. Hteli smo da vratimo poverenje gledalaca koje je bilo poljuljano i ovo je jako dobar potez“, rekao je izvršni direktor Fudbalskog saveza Hrvatske Marijan Kustić.

Prvi čovek Komisije fudbalskih sudija u Hrvatskoj Ante Kulušić je tom prilikom izjavio i da je ceo proces trajao godinu i po dana, te da će time biti rešeno 95 odsto spornih slučajeva.

„Ako smanjimo velike greške, napravićemo mnogo“, istakao je Kulušić.

Od inicijalne ideje Partizana da se uvede VAR sistem prošlo je, pa skoro godinu i po dana… Ali… Čekalo se nešto. I ponovo se čeka. I čekaće se. Dok pravda ne stigne na fudbalske terene. Ako ikada stigne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar