Foto: STARSPORT

Priči o fudbalskim sudijama, pogotovo u domaćim okvirima, nema kraja i, po svemu sudeći, poslednji zvižduk se neće skoro dogoditi.

Povod za novu diskusiju bila je analiza Agencije specijalizovane za statističke fudbalske analize (CIES).

PROČITAJTE JOŠ

U izveštaju je otkriveno da je Crvena zvezda klub koji je dobio najviše penala za protekle tri godine u Evropi, a u najboljih deset po tom parametru su Radnički, na sedmom, i Partizan, na desetom mestu.

O tome je za „Večernje novosti“ govorio sudijski ekspert Radivoje Đurović, koji je apostrofirao ulogu arbitara.

„Svedoci smo šta se dešavalo na terenima Superlige, da se ljudi iščuđavaju. Bude, naravno, i previda i u najjačim ligama, međutim, tamo se igra pakleni, žestoki fudbal i ni blizu nemate simptomatične sumnjive situacije. Ova statistika pokazala je da sudije u Srbiji sude po direktivama. Bio sam član komisije i kada sam objašnjavao sudijama kako treba da se ponašaju, oni su mi odgovarali da bi to bilo pogubno za njih. Govorili su mi ako tako sudimo nema nam napretka“, naveo je Đurović.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

On je istakao i da „nikada nije bilo ovoliko sudija koji sude po zadatku kao sada“.

Predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije Milan Karadžić rekao je za Nova.rs da sudijska konvencija ne dozvoljava da se putem medija daju komentari na račun rad sudija.

„Najbolji pokazatelj rada srpskih arbitara je to što oni sude u Evropi i svetu. Milorad Mažić je sudio finale Lige šampiona, dva Svetska prvenstva, Srđan Jovanović je sudio Svetsko prvenstvo za mlade u Brazilu…“, naveo je Karadžić.

Ipak, vredi istaći da je Mažić od 1. marta prošle godine definitivno napustio srpski fudbal i počeo sa radom u Kini, te da ne postoje indicije da će se on vraćati u naše okvire.

Pomenuti Jovanović je i dalje tu, ali je u septembru prošle godine, pošto je sudio večiti derbi, naišao na žestoke i obeshrabrujuće komentare generalnog direktora Zvezdana Terzića.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Pravili su pritisak čitave nedelje kroz medije, pa na sudiju Jovanovića, iako smo išli na sastanak sa FSS. Jovanoviću sam rekao, ne sviđa mi se što sudiš, znam da si proglašen kao partizanovac, ali verujem da želiš u Evropi da napreduješ i da nećeš to zloupotrebiti. Ali on je zloupotrebio, i poništen nam je čist gol“, istakao je Terzić.

Od tog dana, Jovanović nije sudio nijednu utakmicu Crvene zvezde, a najčešći arbitar bio je Jovan Šegrt, na četiri meča dosudio je dva penala Zvezdi, a za njim sa po tri meča slede Danilo Grujić, Petar Piper i Lazar Lukić.

Poslednjepomenuti je delio pravdu i na večitom derbiju odigranom u drugom delu sezone i bio apsolutno glavni akter duela, koji je pretvoren u „večiti prekid“.

Podsetimo i na slučaj hapšenja sudije Srđana Obradovića pod optužbom da je zloupotrebio službeni položaj u utakmici između Spartaka i Radničkog, koji je zatim dobio posao u listi delegata posmatrača Srpske lige „Istok“.

Stvari u srpskom fudbalu bi moglo da reši uvođenje video tehnologije, ali je to prolongirano, najranije do proleća 2021. godine, sa „izrazitim“ razlozima – nedostatkom vremena za edukaciju kadra i „velikim brojem klubova u narednoj sezoni Superligi“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare