Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Još ni celo prvo kolo Superlige nije bilo kompletirano, a već je pokrenuto više polemika u vezi sa upotrebom VAR sistema.

Dobro je da je ova tehnologija zaživela i u srpskom fudbalu kako bi se smirili određeni „duhovi“ i možda donekle smire strasti koje uvek proključaju pred kraj sezone.

Po običaju se to dešava na relaciji između Crvene zvezde i Partizana, dva najveća srpska kluba koja se po nepisanom pravilu bore za titulu.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan je ostao kratak za titulu u prethodne četiri sezone i stoga je bio najglasniji u zahtevima da se ova tehnologija implementira i na srpskim terenima.

Čukarički i Voždovac su prvi imali priliku da koriste VAR u petak, ali je ovaj meč ostao u ružnom sećanju zbog rasističkog skandiranja grupice navijača „Zmajeva“ ka Normanu Kembelu, tamnoputom igraču Čukaričkog.

A tu nikakav VAR ne pomaže. Tamo gde je mogao da pomogne, iz Zvezde smatraju da – nije.

Zvezda i Vojvodina su remizirale 0:0, a sa klupske televizije Beograđana žalili su se što sudija Lazar Lukić nije dosudio penal zbog igranja rukom Mladena Devetka u 77. minutu.

„Zašto VAR postoji ako se ovakve stvari ne razmatraju“, pitali su sa klupske televizije Zvezde. Filipo Falko je šutnuo loptu, ona se od noge igrača Vojvodine odbila do ruke Devetka i odluka sudije deluje na mestu.

Što ne znači da polemike neće biti na pretek i u ovoj sezoni, jer soba sa video tehnologijom, smeštena u Staroj Pazovi i Fudbalskom savezu Srbije ipak zavisi od ljudi – onih koji u njoj rade i sudije na terenu.

Kao prva VAR odluka ostaće upamćena ona sa utakmice TSC-a i Novog Pazara. Sudija Jovan Šegrt je otišao da pogleda snimak da bi procenio da li je u 49. minutu TSC zaslužio penal zbog igranja rukom fudbalera Novog Pazara.

Danko Kiković je zakačio loptu rukom, ali je ostalo pitanje da li ga je ona pre toga pogodila u grudi, pa je penal, koji je Nenad Lukić pretvorio u gol za 2:0, takođe ostao bar delimično diskutabilan.

A kad već govorimo o diskutabilnom, evo šta je Radnički iz Niša saopštio dan posle meča u kom je remizirao sa ekipom Spartaka u Subotici.

„Ukoliko neko prisvoji VAR sobu, kao što je na utakmici Radničkog i Spartaka iz Subotice sinoć to uradio Lazar Lukić, onda VAR gubi svoju poentu i postaje alibi za takve koji su već naneli ogromnu štetu srpskom fudbalu“, pišu Nišlije u saopštenju.

Tvrde i kako su tražili da se Lukić smeni sa liste sudija. On je bio arbitar u VAR sobi, sa kojim se Nenad Minaković, glavni arbitar meča konsultovao pre dve odluke za penal.

Foto: Printskrin Superliga Srbije/YouTube

Minaković je čak 22 puta morao da vraća snimak da bi bio siguran kada je dosudio penal za Radnički u 60. minutu. Miljan Škrbić ga je pretvorio u pogodak. Nišlije to ne dovode u pitanje, ali se žale na drugu situaciju.

Japancu Rioheju Mićibućiju poništen je pogodak u 17. minutu zbog navodnog igranja rukom. Ovo je dodatno razljutilo Nišlije, tim pre što je meč završen 1:1.

I to penalom za Spartak, dosuđenim uz pomoć VAR tehnologije. Mladi Ilić je povukao Šimuru, Lazar Tufegdžić je bio siguran u 82. minutu i postavio je konačan rezultat.

Ako je prvo kolo bilo ovako „žustro“ kada je reč o VAR tehnologiji, tek će biti zanimljivo videti šta će se dešavati i kakve ćemo sve situacije videti kada sezona bude dobrano odmakla.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar