Rusija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je u Moskvi od Rusije sa 4:0 u prijateljskom meču odigranom na stadionu "Lav Jašin".

To je Rusiji bio prvi meč protiv neke evropske selekcije od početka rata u Ukrajini, dok je bio i prvi sa Srbijom od onog koji su „orlovi“ u Ligi nacija dobili sa 5:0, krajem 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Tri i po godine kasnije, slika na semaforu je bila potpuno drugačija, a selektoru Srbije nije prošla promena sistema u odbrani, jer je baš taj deo u postavi „orlova“ bio stravično bušan u Moskvi.

Rusija je dala četiri, a mogla je bar još dva gola, da su šutevi koji su završavali na stativi i prečki, završili u mreži Đorđa Petrovića, mada će mnogi reći da rezultat nije oslikao realno stanje stvari i odnos na terenu.

Domaćini su pobedu želeli više, trudili su se maksimalno kad su osetili da su brojčano nadmoćniji, jer je momenat koji je presudio meč bio neshvatljiv start Milana Gajića na Hluseviču posle nepunih 20 minuta igre. Tada je Gajić dobio crveni karton, a Rusi penal kojim su trasirali sebi put ka ubedljivoj pobedi.

„Zbornaja“ je iskoristila sve ono što joj se nudilo u prvom poluvremenu utakmice sa Srbijom. Nije se stekao utisak da je ekipa Valerija Karpina bila bolja u tom delu igre, štaviše, zrelije šanse su stvarali igrači Dragana Stojkovića Piksija.

Problem po njih je što ih nisu realizovali. Da se neće ponoviti prethodni okršaj dva tima u kom je Srbija ubedljivo slavila sa 5:0, bilo je jasno već u prvih desetak minuta.

Rusija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Posle početnog udarca koji je izveo glumac Miloš Biković u jednoj mundijalskoj atmosferi na stadionu „Lav Jašin“, videli smo spor start obe ekipe.

U devetom minutu je Andrija Živković dobio loptu na ivici šesnaesterca, driblao je ulevo i stvorio sebi dovoljno prostora da „bira“ gde će da šutira.

Gađao je pored stative i to je bila prva propuštena šansa za „orlove“. Taj promašaj se osvetio desetak minuta kasnije.

Tada je bek Danil Hlusevič dobio pas u prostor i pobegao je Milanu Gajiću. Gajić je potpuno nepotrebno u svom šesnaestercu kao poslednji igrač odbrane krenuo rukom s leđa da zaustavi Hluseviča.

Rusija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Đorđe Petrović je odbranio ruskom igraču, ali se odmah oglasio sudija iz Turske i posle konsultovanja VAR sobe pokazao Rusima ka beloj tački, a Gajiću crveni karton.

Iz VAR sobe je stigla informacija da Hlusevič nije bio u nedozvoljenoj poziciji kad je primao loptu, jer je Strahinja Pavlović kasnio da namesti ofsajd zamku i Gajiću nije bilo spasa.

A nije ga bilo ni Srbiji jer je Anton Mirančuk u 21. minutu sa penala gađao precizno u desnu stranu, pa je Petrović samo okrznuo loptu rukavicama pre nego što mu je završila u mreži.

Igrao se 32. minut kada je pao novi šokantan gol i opet ga je primila Srbija. Golovin je posle slobodnog udarca bio kraj lopte i centrirao je praktično bez živog zida sa nešto više od 30 metara ka kaznenom prostoru.

Rusija vs Srbija Foto:Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

U šesnaestercu Srbije je Pavlović loše reagovao glavom, lopta je stigla na nogu Maksimu Osipenku i ovaj se snašao dovoljno da pošalje loptu u gol Petrovića za 2:0.

Srbija je u završnici poluvremena, uprkos igračkom manjku na terenu, imala tri dobre šanse da vrati neizvesnost u utakmicu.

Prvo je u 37. minutu Pavlović glavom iz prekida promašio metu, onda je u 39. Tadić sjajno namestio loptu Joviću, a ovaj iz sredine šutirao tako da je golman Matvej Safonov ipak mogao da mu skine šut paradom.

Onda je i Mijat Gaćinović u 41. minutu probao da ugrozi Safonova makazicama, odmah iz prijema i ni on nije bio precizan, pa se na poluvreme otišlo sa 2:0 za Rusiju.

Rusija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović su u nastavku ušli u igru da vade kestenje iz vatre, a Rusi su u prvih pet minuta imali dve šanse.

U prvoj je lopta završila preko gola Petrovića, a u drugoj je Tjukavin probao atraktivno petom da proigra saigrača, umesto da šutira direktno u gol Petrovića iskosa sa šest, sedam metara.

Treća je Rusima bila i sreća za 3:0. Ostaće nejasno kako je Juri Gorškov, koji je ušao u igru u 46. minutu umesto Volkova, mogao da lagano centrira sa leve strane pred peterac, gde je spreman bio još jedan rezervista – Aleksej Mirančuk.

Mirančuk je pucao po zemlji i pogodio gol Petrovića za 3:0, posle čega je Mitrović na isteku punog časa igre imao jedan šut sa distance pored gola.

Rusija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusi su posle 73. minuta i šuta Arsena Zaharijana, a onda i 74. minuta i udarca Ivana Sergejeva mogli da vode i 4:0.

Petrović je izvanredno odbranio šut Zaharijanu, dok ga je stativa spasila kod šuta Sergejeva. Isti igrač je i u 80. minutu bio u šansi kada ga je poslednjem trenutku zaustavio Strahinja Eraković.

Ni on, a ni ostali nisu zaustavili šut Zaharijeva sa oko 25 metara koji minut kasnije kada je Petrović opet morao da vadi loptu iz mreže. Srećom, Sergejev se tada našao u nedozvoljenoj poziciji pa su arbitri procenili da je ometao golmana Srbije.

To je bilo dovoljno da se lep gol Zaharijeva poništi, što se nije desilo u nadoknadi kada je Sergejev uklizavanjem s peterca postavio konačan rezultat. U međuvremenu je Sergej Milinković-Savić imao odličnu šansu i udarac glavom iz blizine na centaršut Kostića, ali je Safonov paradom neverovatno izvukao tu loptu iz gola i do kraja samo dotukao Srbiju.


Rusija – Srbija 4:0 (2:0)

(An. Mirančuk 21 p, Osipenko 32, Al. Mirančuk 55, Sergejev 90+1)

Stadion: VTB arena, Moskva; Kapacitet: 33.000;

Rusija: Safonov, Hlusevič, Osipenko, Siljanov, Volkov, Glebov, Mirančuk, Barinov, Golovin, Oblakov, Tjukavin. Selektor: Valerij Karpin.

Srbija: Petrović – Gajić, Eraković, Pavlović, Mladenović – Zdjelar, Lukić – Tadić, Gaćinović, Živković – Jović. Selektor: Dragan Stojković Piksi.

Rusija - Srbija 4:0 (2:0)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare