Foto: Starsport

Nakon što je u novembru uspešno okončala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Srbija prijateljskom utakmicom u Rusiji koja se igra u Moskvi od 18.00 započinje pripreme za šampionat u Nemačkoj.

Prva od dve provere u martovskom ciklusu poslužiće ujedno i selektoru Srbije da isproba i novu formaciju pre nego što krenu završene pripreme nakon završetka sezone.

„To je ta stalna polemika da Srbija ne može sa trojicom pozadi. Hajde evo sa četvoricom ćemo da igramo, hajde probaćemo to. Videćemo na šta će to da liči, bitno je da igrači prihvate te neke principe. Sistemi se gledaju samo u tri, a ne u četiri linije, pa da vidimo da li će biti 4-3-3, 4-2-3-1… Videćemo u kom su stanju igrači, ima dosta igrača koji su odigrali puno minuta, a ima i onih koji nisu bili u minutaži i procenićemo šta je najbolje. Sigurno u Moskvu idemo da napravimo dobar utisak i da probamo da pobedimo jer nam svaka pobeda donosi dodatno samopoudaznje.“

PROČITAJTE JOŠ

Biće to prilika i da se isprobaju igrači kao što je Milan Gajić što je i sam selektor najavio, ali i eventualno iskristališe štoperski tandem, jer je najviše tumbanja do sada bilo u odbrani.

Neće biti ni levog beka Alekse Terzića zbog povrede pa na pomenutom spisku nema ni klasičnog levog beka što će dodatno otežati igranje sa četvoricom pozadi.

Rešenje bi moglo da bude da Gajić koji igra i levog beka ode na tu stranu, a na njegovo mesto uđe Srđan Mijailović koji u Zvezdi igra desnog beka.

Ono što će ipak u određenoj meri pokvariti planove jeste izostanak Nikole Milenkovića, fudbaler Fjorentine, koji je zbog smrti vlasnika kluba Džoa Baronea napustio reprezentaciju i vratiće se tek za drugi meč protiv selekcije Kipra 27. marta.

Foto: Starsport

Kako je Milenković bio igrač sa najviše minuta u Piksijevoj odbrani sa tri štopera, ostaje da se vidi za koju će se opciju sada odlučiti.

Gotovo je izvesno da će šansu dobiti strahinja Pavlović, a da za partnera u srcu odbrane konkurišu i Erhan Mašović i Strahinja Eraković paj e izbor ispao neplanirano skučen.

Srbija će u ovom ciklusu biti i bez Dušana Vlahovića, ali će u napadu šansu možda dobiti i taletnovani špic Partizana Samed Baždar.

„Na spisku je mladi Samed Baždar koji je ove sezone počeo da igra, da postiže golove i ovaj poziv je nagrada za ono što je pokazao. Očekujem da on i debituje. Na radaru ozbiljnom su igrači kao Uroš Sremčević iz Zvezde, mada ne vidim da nešto igra. Ipak, to ne umanjuje moje mišljenje o njemu. Imamo Matiju Gluščevića iz Kragujevca, Igora Miladinovića iz Čukaričkog i Mihajla Cvetkovića. To su igrači za budućnost.“

Piksi je istakao i šta mu je cilj na ovim mečevima i objasnio kako će izgledati novi sistem Srbije.

„Stvaranje jednog tima i simbioze u timu zavisi mnogo od kvaliteta igrača koje imate. Ne postoji garancija da ćete da pobedite, svaki sistem se modifikuje tokom utakmice. Utakmica je živa materija, ona se menja, jedna stativa vam reši ili vas odvede u problem. Svi koji pametuju da mi ne možemo, mi možemo sve, a ne možemo ništa. Ne postoji garancija ni sa četiri pozadi ni sa tri… Iskoristićemo dan da u taktičkim stvarima napravimo pomak. Ja tražim da kroz video analizu i oralni pristup pokažem igračima šta želim. Opet kažem lako je da se donose i daju komentari sa strane. Sedite u stolici i gledate i date sebi oduška da komentarišete ovako ili onako. Ja se ne ljutim, samo želim da izvučem maksimum.“

Rusija više od dve godine bez takmičarskog meča

Selekcija Rusije zbog rata u Ukrajini nije igrala takmičarski meč od 14.11 novembra u kvalifikacijama za Mundijal kada je poražena od Hrvatske u gostima sa 1:0.

Rusija je od tada igrala smao prijateljske mečeve mahom sa Azijskim i afričkim selekcijama, a poslednji duel imali su u novembru prošle godine kada su sa 8:0 pobedili nejaku Kubu.. Najači rivali u protekle dve godine su bili kamerun i Katar.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare