UEFA
Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

UEFA će četvrtak 23. aprila na sastanku sa 55 članica razmatrati najbolje načine da se sezona privede kraju, ali i šta će biti ako se to ne dogodi.

Čini se da temperatura polako raste i da postoji sve veća nervoza u pojedinim zemljama, ali i podela oko toga šta je najbolje u ovom momentu uraditi.

Dok su Bundesliga i Premijer liga za to sa se sezona po svaku cenu završi, neke članice UEFA su za to da se sezone prekinu.

UEFA je proteklih dana znatno omekšala stavove, ali kako god bude, na neki način će morati da se odredi koji klubovi će se takmičiti u dva elitna takmičenja, Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Jedan od zanimljivih predloga mogao se čuti na prošlom sastanku, koji je održan u utorak, a to je da se o mestima koje vode u evrokupove odluči na osnovu klupskog koeficijenta u poslednjih pet sezona.

To je lako predložiti, ali ne i uraditi jer bi nezadovoljni klubovi s pravom mogli da presaviju tabak i tuže one koju budu doneli takvu odluku.

Zanimljivo je videti kako bi se to recimo odazilo na Premijer ligu. Po trenutnom plasmanu na tabeli, u Ligu šampiona bi išli Liverpul, Mančester siti, Lester i Čelsi. Ako ostane na snazi odluka UEFA da „građani“ budu suspendovani na dve godine, zbog kršenja pravila o finansijskom fer-pleju, išao bi petoplasirani tim Mančester junajted.

Junajted bi i po koeficijent sistemu profitirao – u tom slučaju bi osim kluba sa „Old Traforda“ išli u elitu i Liverpul, Arsenal i Totenhem, umesto Sitija ako oni budu suspendovani.

Dakle, to bi bile loše vesti za Lester i Čelsi, koji bi išli u Ligu Evropa, dok bi profitirao devetoplasirani Arsenal, koji bi igrao u Ligi šampiona.

Pomeranjem na dole Lestera i Čelsija, stradali bi Vulverhempton i Šefild junajted koji imaju dobre sezone i ne bi igrali u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako bi sistem bio primenjen u Španiji, u Ligu šampiona bi išli Barselona, Real, Sevilja i Atletiko Madrid, dok bi po ligaškoj tabeli igrali Barselona, Real, Sevilja i Sosijedad.

Što se tiče Italije, po tabeli, u elitnom UEFA takmičenju igrali bi Juventus, Lacio, Inter i Atalanta, ali ako se gleda koeficijent iz kruga bi ispali Inter i Atalanta, a profitirali Roma i Napoli, koji su ovako osuđeni na Ligu Evrope.

U Bundesligi, po tabeli bi prošli Bajern, Borusija (D), Lajpcig i Borusija (M), ali ako bi putnike određivao koeficijent, Šalke i Bajer Leverkuzen bi u Ligu Evrope potisnuli Borusiju Menhengladbah i Lajpcig.

Svakako, to nije konačno, postoje predlozi da se usvoji sadašnja pozicija na tabeli, kao i da se klubovi učesnici odrede po proseku osvojenih bodova po utakmici.

Šta će od svega biti videćemo u četvrtak, ako i tada bude bilo dovoljno konsenzusa, jer je očigledno da su mnogi interesi suprotstavljeni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar