UEFA i FIFA, braća u fudbalskoj „romantici“ i korupciji

Fudbal 22. apr. 202120:46
Podeli:
Foto: EPA/MARKKU OJALA

Superligaško trodnevno odmetništvo donelo je lepu priliku za UEFA i FIFA da se postave kao bastion morala, iako ih ne godinama, već decenijama unazad, drmaju ozbiljne afere.

PROČITAJTE JOŠ

Bila je ovo „win-win“ situacija za UEFA i FIFA, koje su do sada mnogo toga radili na kontroverzan način, ali nikada nisu remetili strukturu koja je davala šansu autsajderima da dođu do uspeha, svojih pet minuta.

Štaviše, i Evropsko prvenstvo je šireno sa brojem učesnika, pa su tako Mađari, Albanci i Severna Makedonija dobili priliku da učestvuju na velikom takmičenju. Delimično je i obrt profita tu bio želja, porastao je broj utakmica i zemalja u kojima će se sa većom pažnjom pratiti Evropsko prvenstvo, širena je i Liga Evrope, a ideja potpunog separatisanja ipak nije bilo nešto što se moglo inicirati pod šapom UEFA.

Uz pandemiju koronavirusa, gigantski klubovi su malo požurili i još brže se strmoglavili, a na pet minuta su dve krovne fudbalske organizacije dobile „moralnu“ bitku.

Udružili su se Đani Infantino i Aleksander Čeferin, lamentirali nad sudbinom fudbala ukoliko se 12 klubova odmetne, što je bio dobar PR za njih u aktuelnom trenutku. Podsećanja radi, Katar kroz mnogo kontroverzi sprema domaćinstvo Svetskog prvenstva

Mišel Platini i Sep Blater Foto: EPA

FIFA – Prodaja glasova, nameštanje izbora, Blaterov kraj

Glasanje za odabir zemalja domaćina Svetskog prvenstva može biti unosan posao za mnoge korumpirane službenike, a takvi su bili Amos Adamu i Rejnald Temari, koji su uhvaćeni u pokušaju da prodaju svoje glasove.

Još 2011. godine, FIFA je javno priznala probleme kada su najavljene istrage čelnika Federacije Centralne i Južne Amerike, al i Mohameda Bin Hamama, čelnika Azijske fudbalske konfederacije, zbog primanja mita. Bio je to prvi zvanični potez FIFA kao javno priznanje problema.

Hamam je onda doživotno suspendovan, ali mu je godinu dana kasnije ukinuta suspenzija zbog nedostatka dokaza. Ipak, na vrhu je bilo najviše „putera“, a tu je bio Sep Blater.

Bio je na udaru Saveta Evrope, otkrivene su brojne nepravilnosti u ugovorima sa TV kućama, marketing kompanijama, enormne sume su uočene kao novac od mita i drugih vidova korupcije.

Onda je 2014. isplivao i izveštaj Europola, kada je dokazano nameštanje čak 380 utakmica širom sveta.

Neki mečevi su bili i mečevi Svetskog prvenstva, bio je to najveći skandal koji je potresao FIFA.

Sve je završilo brojnim hapšenjima širom sveta, a pamti se i da je Hans Joakim Ekert, koji je bio predsednik Izvršnog odbora Etičkog saveta FIFA, zbog spornog izbora domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine podneo ostavku.

Sep Blater je poslednji mandat neslavno završio, u istrage je uključen bio čak i FBI uz Interpol, podneo je ostavku i skratio sebi muke, a Švajcarska je potom istraživala imenovanje Rusije i Katara za domaćine Mundijala.

A u Kataru, postoje podaci da je poginulo više od 6.500 radnika, koji su gradili objekte na kojima će se igrati fudbal.

Podaci govore o 5.927 umrlih u periodu od 2011. do 2020. godine, dok je pakistanska ambasada u Dohi dodala još 824 žrtve u istom periodu, u februaru ove godine.

Svi rade u teškim uslovima, zaposleni su radnici iz Indije, Nepala, Pakistana, Bangladeša i Šri Lanke.

Gardijan je ovo razotkrio, a ukupan broj možda je i veći, jer zvanične brojke ne uključuju zaposlene iz zemalja poput Filipina i Kenije.

Katar je naišao na masovne međunarodne kritike zbog onoga što su Amnesti internešenal i drugi opisali kao robovske uslove za radnike, koji rade na izgradnji objekata za Mundijal naredne godine.

Ipak, FIFA će prikazati samo glamur stadiona kada Mundijal počne.

UEFA – Mišel Platini ukaljao veličanstvenu karijeru

Svojevremeno je Mišel Platini čak dobio svoj teren u Kući fudbala u Staroj Pazovi, dobio je i zlatnu značku našeg Saveza, a iza lovorika slavnog igračkog imena krila se i korupciona afera.

Nekada jedan od najboljih plejmejkera sveta, proteran je na osam godina iz fudbala i to je na snazi do 2023. godine, a lobirao je za Katar prilikom dodeljivanja domaćinstva.

Dugo je trajala istraga o njegovom učešću u nedozvoljenim radnjama, francuske vlasti su ga ispitivale zbog primanja mita, a Međunarodna fudbalska federacija ga je u sopstvenoj istrazi oslobodila optužbi za korupciju, ali ga je zato proglasila krivim zbog konflikta interesa i prihvatanja milionske svote novca, u švajcarskim francima.

Šta je bilo kobno po Mišela? Pre nego što je Katar dobio domaćinstvo, njihovi predstavnici su sa Platinijem viđeni u jednom švajcarskom hotelu, što je pokrenulo sumnju, zatim i istragu.

Utvrđeno je da se sastančilo između 30 i 50 puta sa predstavnicima Katara, koji nisu žalili novac da bi dobili domaćinstvo.

I sam Platini je priznao da se video sa prokazanim katarskim funkcionerom Mohamedom bin Hamamom neposredno pre nego što je podigao ruku za Katar – pa je hapšenje po nalogu antikorupcijskog biroa francuske policije samo logično postupanje po poznatim dokumentima iz 2010. godine.

Taj primer pokazao je da su FIFA i UEFA bili udruženi ne samo kada je u pitanju udar na 12 superligaša zbog „fudbalske romantike“.

Utvđreno je da je Platini dobio ukupno 1,6 miliona funti od Blatera, a navodno je postojao sastanak između njega, tadašnjeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija i katarske vladajuće porodice, nekoliko dana uoči glasanja. Tada je, navodno, Platiniju rečeno da francuski naftni interes mora da bude na prvom mestu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar